"Cred ca acest popor si aceasta clasa politica are resursele sa puna in fata unirea si nu dezbinarea, sa inlocuiasca confruntarea cu competitia, sa inlocuiasa ura cu dialogul, sa inlocuiasca disputele sterile politice cu competitia onesta pe proiecte in interesul oamenilor. Asta este, cred, ceea ce asteapta oamenii din aceasta tara, astazi, de la noi, cei care temporar ii reprezentam, asteapta solutii de unitate si nu de dezbinare. Asta nu inseamana ca oamenii care sunt in strada nu au dreptate. Ei sunt nemultumiti pe buna dreptate. Nemultumirile lor sunt produsul vremurilor si a deciziilor pe care noi am fost obligati sa le luam. Le inteleg nemultumirea si suferinta", a declarat premierul Emil Boc in discursul rostit in incheierea sedintei solemne a Parlamentului dedicata sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor.

La final, premierul a lansat o invitatie pentru clasa politica de a "constitui un pact de stabilitate economica si politica in anul 2012 care sa aiba ca obiectiv fundamental stabilitatea tarii si credibilitatea ei externa prin mentinerea, in continuare, a unor locuri de munca si prin crearea altor locuri de munca".

Principalele declaratii ale premierului Emil Boc:

- Sunt istorici care apreciaza ca existenta poporului roman si a limbii romane in decursul istoriei reprezinta un adevarat miracol. Spun asta pentru ca, in permanenta, in decursul veacurilor, poporul nostru s-a aflat la confluenta intereselor marilor imperii.

- N-am fost niciodata transformati in pasalac turcesc. Indiferent cat de grele au fost vremurile, am reusit sa ne pastram limba, religia, traditiile si obiceiurile.

- Cum am reusit, in decursul istoriei, sa ne pastram fiinta nationala si, in acelasi timp, sa ne castigam o identitate proprie in lume, in Europa si acum in Uniunea Europeana? Putini si foarte rar vorbim despre aceste lucruri, de lectia pe care ne-au lasat-o inaintasii nostri. Cum au facut posibila Romania Mare, Romania moderna, Romania pe care o avem astazi, cu demnitate in UE.

- A fost posibil pentru ca, intotdeauna, acest popor a avut in sange idealul unitatii nationale. Indiferent cat de grele au fost vremurile, unitatea a ramas o dorinta, o aspiratie si un lucru la care fiecare roman a gandit in permanenta.

- Pentru un scurt interval de timp, in 1600, romanii din cele trei tari romane au fost uniti. Istoria nu ne-a dat sansa atunci sa ramanem uniti, dar nu inseamna ca a disparut ideea si idealul de unitate.

- In revolutia de la 1848, pe campia de Blaj, sa ne amintim ca ardelenii cereau "Noi vrem sa ne unim cu tara!", un lucru care spunea, din mijlocul Ardealului, dorinta de unitate a tuturor romanilor. A venit momentul magic din 1859, Unirea Principatelor Romane, o dovada de intelepciune, maturitate, responsabilitate a clasei politice din aceea vreme care a pus deoparte tot ceea ce a dezbinat si a pus in fata ceea ce a unit. Si am inceput sa fim puternici.

- In 1877 ne-am castigat independenta de stat, pentru ca am fost puternici. In urma Primului Razboi Mondial, pentru ca am avut forta, perseverenta, demnitate si eroism, am reusit sa obtinem visul tututror romanilor, Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

- Unitatea a fost cea care a facut posibile aceste momente de istorie pe care ar trebui sa ni le amintim mai des ca romani, ca cetateni ai acestei tari.

- Am reusit si dupa 1989 sa gasim momente de unitate pentru ceea ce inseamna interesul national si iata ca doua obiective mari: intrarea in NATO si UE au fost posibile si le-am realizat cu aceasta clasa politica care, dincolo de neajunsurile ei, a realizat aceste 2 obiective majore pentru ceea ce inseamna interesul si destinul Romaniei.

- Acum, avem alta confruntare majora care, din nefericire, loveste omenirea rar dar foarte dur, criza economica. Ce raspuns pot oferi popoarele si natiunile in fata unor asemenea evenimente precum criza economica. Raspunsul trebuie sa fie tot unitatea. Uniti putem razbi mai usor, dezbinati pierdem in parte fiecare, pierde tara, pierde interesul national.

- In aceste momente de criza economica mondiala, europeana, romanesca, mai mult ca oricand avem nevoie sa punem in fata ceea ce ne uneste si nu ceea ce ne dezbina. Cred ca nu e prea tarziu si putem face acest lucru.

- Cred ca acest popor si aceasta clasa politica are resursele sa puna in fata unirea si nu dezbinarea, sa inlocuiasca confruntarea cu competitia, sa inlocuiasa ura cu dialogul, sa inlocuiasca disputele sterile politice cu competitia onesta pe proiecte in interesul oamenilor. Asta este, cred, ceea ce asteapta oamenii din aceasta tara, astazi de la noi, cei care temporar ii reprezentam, asteapta solutii de unitate si nu de dezbinare. Asta nu inseamna ca oamenii care sunt in strada nu au dreptate. Ei sunt nemultumiti pe buna dreptate. Nemultumirile lor sunt produsul vremurilor si a deciziilor pe care noi am fost obligati sa le luam. Le inteleg nemultumirea si suferinta.

- Dar stiu ca tot datorita suferintei si durerii oamenilor din aceste vremuri am reusit sa stabilizam economia tarii si sa ne creem un drum care sa ne duca spre mai bine. E adevarat ca cifrele macro-economice nu tin de salariu si de pensii mai mari astazi. Si faptul ca suntem apreciati pe plan international pentru ca am stabilizat tara nu tine de o alocatie sociala mai mare sau de un loc de munca mai bun. Dar aceste lucruri pot veni daca noi nu facem pasi inapoi pe linia a aceea ce am reusit sa stabilizam.

- Nu revenirea la populisme reprezinta solutia pentru iesirea din criza economica.

- Capacitatea de a face, in continuare, ceea ce trebuie nu ceea ce ne place pentru Romania poate fi sansa acestei tari. Ii inteleg pe cei care astazi sunt nemultumiti, ca sunt pensionari ca sunt bugetari, ca sunt cadre militare disponibilizate, ca sunt revolutionari. Nu sunt solutii financiare peste noapte care sa permita cresteri de salarii, pensii, sau indemnizatii suplimentare.

- Daca pastram insa stabilitatea si prin unitatea clasei politice reusim sa mentinem si sa cream locuri de munca.

- Voi readuce invitatia pentru clasa politica de a constitui un pact de stabilitate economica si politica in anul in 2012 care sa aiba ca obiectiv fundamental stabilitatea tarii si credibilitatea ei externa prin mentinerea, in continuare, a unor locuri de munca si prin crearea altor locuri de munca. Este singura solutie pentru o crestere sanatoasa economica a acestei tari.