Traian Basescu: Eu am informat CE ca Romania va participa la Acordul de guvernanta fiscala. Ca sef de stat nu puteam avea alta pozitie, intelegand care erau riscurile. S-a creat politic sansa de a merge impreuna cu statele Zonei Euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 11 decembrie 2011, 16:00 Actualitate | Politic


"Eu am informat CE ca Romania va participa la Acordul de integrare fiscala. Ca sef de stat nu puteam avea alta pozitie, intelegand care erau riscurile. Daca Parlamentul refuza, este problema Parlamentului. Miercuri ma intalnesc cu partidele politice, pentru discutii pe aceasta tema. Este nevoie de un efort al intregii clase politice", a declarat duminica presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. Seful statului a mai adaugat ca "Pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in niciun fel, nici in plus, nici in minus. In schimb, ii va garanta ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa. Cred ca este bine pentru romani sa stie ca si Romania va face parte din acest acord."


Declaratiile lui Traian Basescu:

As vrea sa vorbesc in primul rand pentru romani si mai putin pentru politicieni. Cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare.

Pentru a intelege ce s-a intamplat la Bruxelles ar trebui sa incepem cu inceputul: de ce UE e in situatia de a fi in mare dificultate economica.

Pactul de la Maastricht a fost adoptat daca nu ma insel in 1992. Desi cifrele pentru deficit si datoria publica figurau in acest tratat, fiecare stat membru era responsabil individual de respectarea acestor cifre.

Daca exista un motor eficient in ceea ce priveste respectarea acestor criterii, acesta era pentru statele din afara zonei euro, care isi doreau sa atinga aceste criterii pentru a intra in zona euro. In rest, totul tinea de bunavointa statelor si de cate o semnalare a CE.

Romania a fost avertizata in 2007, iar in 2008 s-a confirmat un deficit mare, in conditii de crestere economica.

Una dintre cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la aceasta criza a fost ascunderea miezului Tratatului de la Maastricht.

Nici Agenda de la Lisabona (2000) nu a adus instrumente de coercitie impotriva statelor UE. Acest al doilea pilon nu a avut niciun fel de instrument prin care statele sa fie obligate la atingerea obiectivelor din Agenda Lisabona.

Ceea ce am spus nu este o critica, ci o informare - de ce UE a ajuns aici.

Din punct de vedere politic, ar fi fost extrem de dificil sa se impuna statelor instrumente la nivelul UE. Era greu de conceput in 1992 ca vine CE sa te sanctioneze pentru ca ai depasit deficitul.

Atat s-a putut atunci din punct de vedere politic.

In acelasi timp, putem spune ca aceasta criza ne-a facut sa descoperim cateva realitati si sa le tratam altfel. Nu avem mecanisme si sanctiuni care sa sustina disciplina bugetara. De asemenea, am putut constata ca disciplina bugetara nu este suficienta.

De asemenea, nu a observat nimeni sau nu am avut instrumente sa constatam ca s-a ajuns la datorii publice enorme. Nu a existat un mecanism prin care, de la nivelul UE, statul care a iesit din criteriile de indatorare publica, sa fie adus la ordine. Lipsa acestor constatari nu a facut decat sa impinga statele UE catre gasirea de instrumente.

Gasirea de instrumente nu se putea face decat asa cum s-a facut acum - o analiza prin care statele sa ramana in parametrii fixati. Deciziile din noaptea de 8-9 decembrie au transformat UE intr-un mare santier, un santier care se reconstruieste institutional. De la o simpla uniune monetara, UE devine o uniune monetara, fiscala si economica.

Pana la sfarsitul anului incepe procesul de pregatire a summit-ului din martie, cand statele UE trebuie sa adopte deciziile luate la Bruxelles.

Prin Acordul de uniune fiscala se realizeaza in primul rand un raspuns european la criza.

Deciziile adoptate la ultimul Consiliu European au cateva scopuri, iar cel mai important este prezervarea Uniunii.

Acordul impinge inspre politici de calitate in statele membre.

Aceasta abordare decisa de sefii de stat si de Guvern la Bruxelles este de natura sa puna capat populismului.

Pana la urma, miza ultima nu este delegarea de competente catre Bruxelles. Nu acesta a fost obiectivul, dar acesta este mijlocul prin care poate exista o supraveghere corecta a politicilor fiscale si economice ale statelor.

Telul ultim al acestor eforturi este mutarea politicilor economice ale statelor UE catre o zona a sustenabilitatii.

Modul cum se vor desfasura lucrurile in UE in perioada urmatoare are darul de a nu permite sa fie tari care nu duc politici de calitate, dar se ascund acolo, in marea familie UE. Nimeni nu mai poate miza ca propriile politici ineficiente vor fi acoperite de statele care fac politici responsabile.

Un alt element este legat de revenirea la normalitate, prin politicile care impun respectarea prevederilor de la Maastricht - deficit structural de maximum 0,5%. Acest obiectiv a devenit o obligatie, nu mai este la latitudinea nimanui.

Pana la 31.12.2012, aceasta obligatie trebuie trecuta in Constitutie.

Mai este si obligatia ca toate statele membre UE, cu accent deosebit pe statele zonei euro, sa revina la deficite de maximum 0,5% si la gradul de indatorare de maximum 60%, cu un program intocmit de UE.

Foarte multi, dupa declaratia mea de la Bruxelles, prin studiouri de televiziune, isi smulgeau capul de pe umeri si il dadeau de pereti "ia uite cum ne subjuga UE, ia uite ce-a facut Basescu". Aceste prevederi se aplica tuturor tarilor UE, si Romaniei, si Spaniei, si Frantei.

Noi nu suntem in situatia de a avea astfel de programe, mergem spre deficit zero in 2013.

Fara revenirea la un nivel acceptabil de indatorare, statele UE nu mai pot mentine bunastarea cetatenilor.

Se va trece la o politica de reducere a indatorarii, cu costurile specifice: reduceri puternice de cheltuieli ale statului in toate tarile UE, inghetari de salarii si pensii si poate chiar reduceri.

Statele UE nu mai pot trimite bugetul la Parlament fara o consultare prealabila cu UE, care va spune daca este sustenabil.

Statele care sunt in pericol de deficit excesiv sau au deficit excesiv intra sub monitorizare permanenta.

Sanctiunile nu au fost stabilite inca, acestea se analizeaza. Deja exista un grup de experti care lucreaza la punerea in practica a Proiectului de acord.

Eu am anuntat la Bruxelles ca Romania va participa la acest Pact de stabilitate fiscala si sper ca Parlamentul sa nu aiba alt punct de vedere.

Acordul va fi adoptat de Consiliul European din luna martie.

Nici UE nici FMI nu au nimic impotriva ca in executia bugetara sa ajungem la 2,4 deficit pe cash. Diferenta de la 1,9 la 2,4 trebuie insa sa o imprumutam.

Pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in niciun fel. In schimb, ii va garanta ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa. Cred ca este bine pentru romani sa stie ca si Romania va face parte din acest acord.

Cand un stat nu respecta regulile, pana la urma vin ceilalti si platesc pentru el. Cred ca am inteles lectia Greciei, lectia Spaniei, lectia Portugaliei. Statele zonei euro au platit sume enorme. Ori asta legitimeaza sa luam masuri sa nu mai platit pentru statele care nu respecta regulile.

Acum s-a creat politic sansa de a merge impreuna cu statele Zonei Euro, si nu acea Europa in doua viteze. De aceea, indemnul meu pentru politicieni la maxima responsabilitate este major, nu ne putem permite nici improvizatii juridice. Nu are rost sa facem o inselare, n-are trece de Curtea Europeana de Justitie.

Opinia mea, cu juristii pe care i-am consultat, este ca nu se poate face modificarea decat prin Constitutie. Si termenul este sfarsitul anului 2012. Daca nu, nu faci parte din acord. Aceasta responsabilitate sa si-o asume cine vrea.

Asta este Europa unita.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6785 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  ceea ce as vrea (Duminică, 11 decembrie 2011, 12:24)

  atreus [anonim]

  este introducerea unor criterii de austeritate asociate cu niste investitii masive in sectoare importante care aduc profit si responsabilizarea FATA DE INSTANTELE NATIONALE, NU IN FATA CELOR COMUNITARE!!!
  • +2 (2 voturi)    
   globalizare (Luni, 12 decembrie 2011, 7:12)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui atreus

   inseamna ca pot avea acces la informatie, resurse, comunicare etc cu tot restul globului astfel incat eu sa iau cele mai bune decizii pentru mine. Globalizare nu inseamna integrare in supra-structuri birocratice care iti iau posibilitatea de a lua decizii...
  • +4 (6 voturi)    
   cine sa te judece? (Luni, 12 decembrie 2011, 7:55)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui atreus

   Costiniu, Pivniceru, Topor, Barsan??? pai aia o sa decida sa faca deficit bugetar de 25% si marirea salariilor judecatorilor cu 400%.
  • +2 (4 voturi)    
   instantele nationale (Luni, 12 decembrie 2011, 8:42)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui atreus

   atreus,(suerta) care instante nationale?Nici o instanta nationala nu poate fi deocamdata independenta,obiectiva,incoruptibila,apolitica,si fara
   un arbitru din afara nu vad cum ar respecta guvernantii populisti(stii la cine ma refer) acest acord de stabilitate fiscala.Nu sant ei in stare sa respecte imperativele unui referendum dar o prevedere dintr-o lege ........cu putere constitutionala!
 • -12 (26 voturi)    
  Stiu ce va zice prezidel (Duminică, 11 decembrie 2011, 12:56)

  nicanor [anonim]

  Luni va chema la consultari partidele parlamentare,dupa modelul repede inainte,sa nu piarda momentul prielnic cu revizuirea constitutiei dupa pofta lui pt securizarea mandatului si intarirea puterii presedintelui
  Documentel semnate la Bruxelles sunt orientative documentul in clar se va semna(daca se va semna) la finele lui martie.
  Reactiile in presa internationala sunt rezervate si putin optimiste
  • +15 (19 voturi)    
   Daca nu esti (Duminică, 11 decembrie 2011, 21:32)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui nicanor

   informat, Base e la ultimul mandat.
 • -14 (26 voturi)    
  Gargara (Duminică, 11 decembrie 2011, 13:09)

  gogu [anonim]

  Sunt convins ca stim ce va spune presedintele si anume o va tine ,,gaia matu" cu modificarea constitutiei, eventual de la ,,1 ianuarie 2012" si va ataca opozitia, dupa care va spune ce destept a fost el si ce prosti sunt cei din USL.
  Nu mai avem de asteptat nimic de la presedinte care a dovedit ca face ce vrea domnia sa, fara sa de-a socoteala sau sa se consulte cu nimeni (fie putere sau opozitie).
  • +3 (7 voturi)    
   Ba gogule ce multa dreptate ai! (Duminică, 11 decembrie 2011, 20:19)

   Tase Rotta [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   "Ce destept a fost el si ce prosti sunt cei din USL".
  • +5 (7 voturi)    
   antena 3 (Luni, 12 decembrie 2011, 8:28)

   goaga [anonim] i-a raspuns lui gogu

   dragul meyu, te uiti prea mult la antena 3
   care are numai propriile interese

   ii doare la basca de mine,tine,etc
  • +4 (6 voturi)    
   da si ce ar fi rau (Luni, 12 decembrie 2011, 8:45)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   da si ce ar fi rau sa reusim macar acum sa tinem cont de referendum ,sa facem si celelalte modificari propuse de guvern si presedinte?
   eu sant convins ca si tu vrei acele modificari.
 • -4 (12 voturi)    
  Doamne-ajuta... (Duminică, 11 decembrie 2011, 13:15)

  El Condor [anonim]

  Sa dea Dumnezeu...
 • -12 (24 voturi)    
  Ne face vreun cadou? (Duminică, 11 decembrie 2011, 13:48)

  George [anonim]

  Demisioneaza?
  • +4 (6 voturi)    
   mai bine tu, puiule (Luni, 12 decembrie 2011, 8:29)

   polita [anonim] i-a raspuns lui George

   hai, lasa-ne

   ca asa vrei tu si irealitatea?
 • -6 (16 voturi)    
  mda (Duminică, 11 decembrie 2011, 13:58)

  Târgovişte, 2011 [anonim]

  Anunţă că se predă.
 • +4 (20 voturi)    
  Economii, austeritate si dezvoltare, ca-n comunism (Duminică, 11 decembrie 2011, 15:58)

  lacrimi, sange si sudoare: Austeritatea CE [anonim]

  Deci uslamistii ar trebui sa fie fericiti: vom avea in sfarsit un regim de economii, austeritate si dezvoltare, ca-n comunism
  • +4 (8 voturi)    
   austeritate ca in comunism? (Duminică, 11 decembrie 2011, 21:11)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui lacrimi, sange si sudoare: Austeritatea CE

   pai in comunism doar statul iti dadea, putin sau mult, cat era, altceva nu aveai. Acuma statul iti da mai putin sau deloc dar asta nu inseamna ca nu poti face tu ceva cu capul tau... daca il ai
 • +13 (25 voturi)    
  diktatorul (Duminică, 11 decembrie 2011, 16:41)

  ginel din rahova [anonim]

  iar i'a fentat.
  "Pana la 31.12.2012, aceasta obligatie trebuie trecuta in Constitutie."

  kiss your dreams, good bye ! (alegerile anticipate !)
  cand ziceau si carlanii de brontozauri c'au tras lozul castigator, hop, ex marinarul cu precizari.
  si'aur rams de loaze

  asta e base, un om rau !
 • -14 (24 voturi)    
  ... (Duminică, 11 decembrie 2011, 16:41)

  dan [anonim]

  Bilderbergii si masonii au luat oficial fraiele economiei Uniunii Europene in maini! Doresc sa-l felicit pe domnul presedinte ca a semnat condamarea romanilor la sclavie si foamete. Sa traiesti bine!
  • +22 (32 voturi)    
   Romani la munca nu la pomeni! (Duminică, 11 decembrie 2011, 19:01)

   Gigi Berlogea [anonim] i-a raspuns lui dan

   Puneti mina si munciti nu mai stati cu palma intinsa la pomeni guvernamentale. Vremea pomanagiilor in Europa a apus!
   • +3 (5 voturi)    
    Atata timp cata aia din varf (Duminică, 11 decembrie 2011, 20:56)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Berlogea

    traiesc din pomeni, adica taxe, romanii ii vor lua ca exemplu. Politica este ca un hobby pentru romani si ai gasi mereu doritori chiar daca n-ar fi de loc platita.
    • -2 (2 voturi)    
     serios? (Luni, 12 decembrie 2011, 7:58)

     curios [anonim] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     dar femeia de serviciu de la primarie din ce e platita? dar controlorul de bilete de tramvai? dar portarul de la scoala? Vin salarii de pe Venus si nu stiu eu?
 • +15 (21 voturi)    
  Situatia din UE in conceptia liderilor romani (Duminică, 11 decembrie 2011, 16:47)

  judex [anonim]

  1) Basescu: furtuna !
  2) Antonescu: cosmar...
  3) Ponta: lele, lele...
 • +20 (30 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 11 decembrie 2011, 16:49)

  polonyca [anonim]

  • -3 (3 voturi)    
   Paranoia e pe-aproape (Luni, 12 decembrie 2011, 8:26)

   DanB [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Nici Roubini nu le zicea mai bine !
 • +3 (7 voturi)    
  ... (Duminică, 11 decembrie 2011, 17:25)

  Gabimarquez [utilizator]

  Presedintele a spus ca viitorul Acord de uniune fiscala este un acord interguvernamental, si nu un tratat al Uniunii, ceea ce are implicatii asupra modului de adoptare (si modificare...). Personal, consider ca NU este un acord guvernamental din cauza existentei acelei viitoare forte coercitive si a mecanismelor de corectie. Un acord interguvernamental poate fi denuntat unilateral in anumite situatii si nu beneficiaza (ma rog, asa vine vorba...) de mecanisme punitive din partea unui tert.
 • +18 (28 voturi)    
  a explicat clar (Duminică, 11 decembrie 2011, 17:34)

  paolalaan [utilizator]

  subiectul in cauza ,daca si acum uslinosii se opun inseamna ca nu fac politica spre binele tarii pentru a fi integrati in Europa ci fac politica impotriva poporului roman ,am zis
  • +14 (22 voturi)    
   CAnd au fost astia alaturi de tara? (Duminică, 11 decembrie 2011, 18:50)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui paolalaan

   Nici in visele umede ale copilotului si nici in cele ale liposcai, nu exista TARA! Exista doar comunismul cu care sunt injectati de mici!
   TARA?
   Ce e aia!?
   Au voie prin curtea lui ilici?
   Atunci aia esdte TARA!
 • -10 (20 voturi)    
  Parerea ... (Duminică, 11 decembrie 2011, 17:36)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... mea ramane ca dl. Basescu se uita mult prea mult la televizor si-l intereseaza mult prea mult ce zic "analistii".

  Pe de alta parte nu ma pot abine sa nu ma intreb daca nu cumva tocmai ne-am luat si adio de la sansa dezvoltarii economice si convergentei catre nivelul de trai din UE. Pana la urma deficitul bugetar folosit in mod inteligent ar fi ajutat foarte mult.
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 11 decembrie 2011, 21:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

   • -2 (6 voturi)    
    ha ha (Luni, 12 decembrie 2011, 0:51)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui

    daca nici voi, fanii, nu mai avetui rabdare sa cititi tot ce zice il comandante...ce sa mai zic :-))

    ---Foarte multi, dupa declaratia mea de la Bruxelles, prin studiouri de televiziune, isi smulgeau capul de pe umeri si il dadeau de pereti "ia uite cum ne subjuga UE, ia uite ce-a facut Basescu".
  • +1 (3 voturi)    
   alta parere (Luni, 12 decembrie 2011, 8:31)

   waiter [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

   a mea este ca uiti prea mult la antena 3 si irealitatea
   • -1 (1 vot)    
    Care? (Luni, 12 decembrie 2011, 12:02)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui waiter

    Irealitate? A lui Ghitza sau a lui Elan?

    PS Vezi ca Vantu nu mai e proprietar (la nici una dintre ele) ... deci poti o sa scoti din sintagma "antena 3 si irealitatea". La fel nu mai e valabila nici sintagma "televiziunile mogulilor". Merge insa "televiziunile mogulului" (A1, A3 etc). Pana si Djuvara a recunoscut ca vorbeste neinformat despre Voiculescu si Crescent. Ai putina demnitate ...
 • +16 (26 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 11 decembrie 2011, 17:59)

  polonyca [anonim]

 • 0 (12 voturi)    
  o parere personala (Duminică, 11 decembrie 2011, 18:12)

  mihai [anonim]

  domnul presedinde basecu,personal vreaul sa-te felicit pentru tot ce faci,dar a-m regretat cu ce-ai afirmat cu salata olandeza,sint convins ca regretati ,a-ti facuto mai mult nu putem sa comentam.dumneze sa va dea putere de munca ,ca nu este usor.personal si din parte tuturol simpatizantilor dumneavoastra,cei din jurul meu ;craciun cu multa sanatate ,si un an nou fericit ,atit pentru dumneavostra si famili ,si pentru intregul popor roman care a dat dovada mult patreotism ,si incontinuarie sa fie intelegarori ca totul va fii spre binele copilor lor si al nepotilor,cu romanie inclusa in marea familie europeana
  • -1 (11 voturi)    
   ... (Duminică, 11 decembrie 2011, 18:56)

   Gabimarquez [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Banuiesc ca e o gluma, nu?
 • +18 (24 voturi)    
  va fi greu ... (Duminică, 11 decembrie 2011, 18:12)

  maryus999 [utilizator]

  "Pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in niciun fel. In schimb, ii va garanta ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa. "

  de asta imi este cel mai frica ... finca pe romanul de rand nu il afecteaza acordul asta in schimb afecteaza grav buzunarul politicienilor si este posibil sa le starneasca patriotismul si suveranitatea si sa respinga modificarea constitutiei ... binenteles pt " binele poporului " o sa le fie tare greu ... un buget slab inseamna comisioane si spagute simbolice ... ufff ce mila imi este de ei ... cu ce o sa mai traiasca mititeii ... doar din salariu ? ... ufff ... astea sunt numai blestemele vrajitoarelor amenintate cu impozitul pe venituri :)))
  • +4 (4 voturi)    
   in nici un caz ptr politicieni (Duminică, 11 decembrie 2011, 19:55)

   adi [anonim] i-a raspuns lui maryus999

   Indiferent de cat de corecti ar fi, politicienii vor sti totdeauna sa-si traga foloasele de pe urma pozitiei. Mita si coruptie va exista, nu ca acum dar sigur va fi. Asa ca nu vor fi chiar asa de afectati.
   In schimb daca continuam sa avem politicieni atat de slabi (indiferent sub ce combinatie de litere se afla) acel 0,5% va fi realizat exclusiv pe seama inghetarii salariilor si pensiilor sau majorari minuscule, fiscalitate ridicata si investitii de dragul investitiilor. De aici bineinteles va rezulta o dezvoltare foarte inceata sau chiar stagnarea sectorului privat. Cu timpul se va ajunge in situatia in care nu vor mai avea ce ingheta pentru ca fiecare ii va spune copilului sa nu cumva sa se angajeze la stat si sa-si faca pensii private. Personal pentru sectorul bugetar totdeauna va fi, dar va continua sa fie de slaba calitate.
   Si uite asa se poate ajunge in pozitia de permanenta oaie neagra a Europei, mereu sub supraveghere.
   Si crezi ca vor suferi politicienii?
 • +18 (20 voturi)    
  Acum da! (Duminică, 11 decembrie 2011, 18:24)

  Eurobalauru [anonim]

  Să mai vedem și acum pomeni electorale, să mai vedem și acum populism și măriri de salarii bugetare "după ureche". Ponta, Antonescu, va urăm bun venit la Guvernare (dacă mai doriți)!
 • +15 (21 voturi)    
  simplu (Duminică, 11 decembrie 2011, 18:49)

  chrs [anonim]

  Gandind simplu si in interesul romanilor nu e vorba de nici un efort din partea politicienilor. Sunt niste masuri evident sanatoase pt orice stat de pe planeta.

  Dar totusi pt noi va fi un efort pt ca alianta celor doi infantili Ponta si Antonescu stie una si proasta: noi vrem la ciolan, noi noi noi!! Base e de vina!

  Pt mine e evident ca orice trebuie facut astia doi o sa spuna "Nu. Doar daca ne lasati pe noi". In felul asta PDL va trebui sa continue seria de compromisuri pt UDMR, sa le serveasca pe tava orice doar sa se miste cumva lucrurile - probabil odata cu modificarea constitutiei o sa ceara astia si ca Romania sa nu mai fie stat national si mai cine stie ce alte aberatii anti-romanesti.

  Unde mai pui ca cu astfel de prevederi daca Doamne fereste USL ajunge la putere nu mai poate face singurul lucru pe care il stia - sa se apuce de aruncat bani la toti ce stau cu mana intinsa... deci as putea spune ca aceste prevederi sunt impotriva viitorului lor program electoral.

  Asa ca Base draga, incepeti negocierile. Vedeti cui si ce dati ca sa obtineti acest lucru care de fapt este absolut normal si evident.
  • 0 (2 voturi)    
   nu e problema ce sunt masurile (Duminică, 11 decembrie 2011, 21:59)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui chrs

   ci ce anume implica: NU SUNTEM CAPABILI SA NE OPUNEM DECIZIILOR SEMNATARILOR DAR AVEM SANCTIUNI POSIBILE IMPUSE ASUPRA NOASTRA!!! E un cec in alb sau un credit cu dobanda variabila, in functie de ce va sperie mai tare! Aia e!
 • -5 (11 voturi)    
  Simplu ca BUNA ZIUA! (Duminică, 11 decembrie 2011, 19:18)

  Deveanu Silviu [anonim]

  Un lucru e cert. Daca acest acord se va concretiza(!?) romanii vor trai la fel sau chiar mai prost, clica portocalie se va imbogati si mai mult iar euro s-ar putea sa se salveze, daca vreau americanii, si au acest interes. S-a realizat, dupa doua zile si o noapte, o hartie semnata de niste sefi de stat si guvern fara nicio valoare, mai nimic concret. Posibil, totusi ca 6 state cele mai amarate sa contribuie cu 50 miliarde euro pentru FMI care, la randul sau, ca deh, e banca, sa dea acesti bani unora in nevoie. Asta trebuia sa priceapa dl. Basescu din toata tarasenia! Chestiile cu deficitul, cu Constitutia etc. n-au nicio relevanta.
  • +3 (5 voturi)    
   Greu la deal cu neuroni putini (Duminică, 11 decembrie 2011, 22:43)

   CAta [anonim] i-a raspuns lui Deveanu Silviu

   Se vede ca iti lipsesc neuronii, nici macar nu ai analizat care este treaba cu imprumutul pentru FMI, nici nu iti dai seama care este efectul devastator pentru viitor daca faci deficit.
   Ai rate? Iti vine mai greu sa le platesti? crezi ca solutia este sa te indatorezi si mai tare sa platesti dobanzi si mai mari? Asta inseamna prostie
 • +3 (5 voturi)    
  Mai Silviule, m-ai dat pe spate cu inteligenta ta! (Duminică, 11 decembrie 2011, 20:37)

  Tase Rotta [utilizator]

  Sunt convins ca esti mai inteligent decat Basescu, dar sa stii ca "daca vreau americanii" ai sa treci si tu BAC-ul. Asa ca pune mana si invata inainte de a debita tampenii!
 • -3 (7 voturi)    
  Presedintele Basescu (Duminică, 11 decembrie 2011, 20:57)

  Mihai [anonim]

  iar a angajat tara fara a se consulta cu nimeni, seamana cu Ceausescu din ce in ce mai mult. Iar acum are pretentia ca si parlamentul sa execute ceea ce el a facut cum l-a taiat capul. Nici macar pe izolatul extern Boc nu l-a luat cu el, Basescu e singurul presedinte-premier din Europa care nu este bagat de nimeni in seama. Ar trebui si presedintele sa mai tina legatura cu liderii europeni si an afara plimbarilor de la Bruxelles, se vede de la o posta ca e strain de toti cei prezenti.
  In schimb am primit o veste buna, vom imprumuta la anul 16mld euro pentru pensii si salarii, evaziunea fiscala, coruptia ci clientela politica ocrotita de presedinte sta linistitat la adapost, li se mai aduce bani de furat la anul din nou, cica sunt pentru pensii.
  • +1 (3 voturi)    
   indoctrinat (Luni, 12 decembrie 2011, 8:33)

   elena [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   tinere, tu nu stii cum a fost ceausescu

   nu stiu nici cei care au trait vremurile lui

   dar eu stiu un lucru, nu pute botul la ce spune antena 3 , ca ea are smenurile ei

   mai bine fii mai atent la nuante
 • -2 (6 voturi)    
  chiar nu ganditi in perspectiva? (Duminică, 11 decembrie 2011, 21:19)

  atreus [anonim]

  ganditi-va ca in sah... ce se poate intampla in continuare... asta se face, se gasesc variantele care pot urma, si se fac planuri pentru ele, uneori nimeresti din prima cea mai probabila varianta alte ori o cauti. Tratatul poate fi modificat? cum si de catre cine? Odata cedate unele elemente de suveranitate economica depindem in ce masura de ceea ce fac ceilalti? Daca maine germania se hotaraste sa cheltuie enorm pentru a-si dezvolta investitiile in pakistan sa zicem (nu stiu, zic si eu) ... chiar atat de incapabili de o viziune de ansamblu sa fim? Ce urmeaza? O sa avem "statele unite ale europei". De ce ar fi mai bine pentru noi asta? Vreti toti sa plecati din Ro si sa faceti ce? unde? Lasand la o parte ca o asemenea uniune este imposibila, voi va avantati in niste criterii care pe termen mediu pot sa va dauneze. Daca ajungeti la deficit 0, incepeti sa cresteti si sa platiti din datorie, ajungeti la datorie zero si vreti sa faceti un credit de investitii majore in autostrazi, linii feroviare de mare viteza, maglevuri in toata tara etc. si pentru asta aveti nevoie de un deficit de 5% pe care insa l-ati putea finanta lejer, ce veti face? veti cere voia la o EU care posibil nici nu va mai exista pe vremea aia sau daca va exista va avea cu totul si cu totul alte interese....???? Suntem intr-o perioada buna si am putea creste dar noi vrem sa ne legam la cap cu EU pentru ca NU AVEM INCREDERE IN NOI! Pai ziceti ca aveti guvernanti corupti! De acord, atunci NU II MAI VOTATI! Puteti alege acum, inca! Puteti sanctiona clasa politica prin vot. Cand deciziile se vor lua in comisiile europene nu veti mai putea!!! E ABERANT!
 • +5 (7 voturi)    
  La barza chioara ii face Dumnezeu cuib! (Duminică, 11 decembrie 2011, 22:22)

  xtraterestrul roman [anonim]

  Romanii nu prea au o clasa politica de calitate, nu si-au construit institutii performante, dar au avut norocul sa adere la un club select de natiuni care au reusit sa-si creeze si perfectioneze mecanisme institutionale care sa asigure bunastare popoarelor lor. Ultimul mecanism construit in cadrul acestui club este acel Acord de guvernanta fiscala in care fiecare stat este liber sa-si elaboreze politica fiscala conform intereselor proprii, si obligat doar sa o prezinte CE si sa o deruleze respectand anumiti parametri de bun -simt economic impusi. Este atat de OK acest mecanism incat nici macar USL-asii nu au argumente sa nu fie de acord cu el. De fapt menirea lui este sa functioneze in orice fel de mediu politico- economic, la fel ca un automobil bun pe orice fel de drum prost. Corecta atitudinea Presedintelui de a angaja Romania in cadrul acestui Acord si de a explica poporului foarte clar cum stau lucrurile.
  • 0 (0 voturi)    
   ah (Luni, 12 decembrie 2011, 11:51)

   me [anonim] i-a raspuns lui xtraterestrul roman

   Daca mai aud o data sintagma naroada "club select" in loc de argumente economice emigrez in Congo!
 • 0 (2 voturi)    
  imprumut (Luni, 12 decembrie 2011, 5:32)

  El Condor [anonim]

  Mai PILON : hai ca am inteles ca vrei sa convingi FRAIERII de romani cu borsul de varza acra pe care il bolmojesti, dar explica-mi si mie ( ca sunt mai prost ca prostii ) cum vine asta : "Nici UE nici FMI nu au nimic impotriva ca in executia bugetara sa ajungem la 2,4 deficit pe cash. Diferenta de la 1,9 la 2,4 trebuie insa sa o imprumutam.

  Pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in niciun fel. In schimb, ii va garanta ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa. Cred ca este bine pentru romani sa stie ca si Romania va face parte din acest acord " Ma scuzi ca citez din operele lu' 'mneata ALESE, dar, ori eu am cap de ciment si ma scufund spre groapa marianelor, ori tu ai cap de pluta si plutesti pe RMANIKA mai ceva decat PRESEDINTELE ROMANIEI ( CA UN FOST VAPOREAN SI VIITOR PARLAMENTAR, DEPUTAT SAU CE-I MAI PRINDE LA FATCUIT BANII FRAIERILOR DE IMPOZABILI ).
 • +1 (3 voturi)    
  Mergem la garla (Luni, 12 decembrie 2011, 6:00)

  euroviparul [anonim]

  Pentru ca la noi nu se face niciodata ce se face in Europa. La noi lucrurile merg altfel. Spune Basel ca mergem impreuna cu euro1 dar noi suntem in euro3...nici macar in 2. Suntem partea din spate a struto-camilei.
  Nu o sa existe o UE sanatoasa...pentru n-au tavalugul federal al americanilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by