Care sunt pasii pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Luni, 21 noiembrie 2011, 16:21 Actualitate | Politic


USL a anuntat ca va infiinta o comisie politica care sa intocmeasca un raport privind acuzatiile care i se aduc presedintelui Traian Basescu. Potrivit liderilor USL, in maximum o saptamana raportul va fi finalizat si discutat in grupurile parlamentare ale USL, iar in paralel liderii Opozitiei vor initia o dezbatere publica pentru a le spune romanilor de ce se face aceasta actiune.

Pentru a-l suspenda pe presedinte, USL are nevoie de 234 de voturi in Parlament (fata de 217 membri). Pentru demiterea presedintelui, e nevoie de jumatate plus unul dintre participantii la referendumul organizat pentru demitere.

Calendarul actiunilor USL pentru demiterea presedintelui:

 • La nivel procedural, raportul USL va fi depus in Parlament si trebuie sa intre in dezbatere in conducerea reunita a celor doua Camere. Conform Constitutiei, procedura de suspendare poate fi initiata de o treime din numarul senatorilor si deputatilor.
 •  
  Articolul 95 (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

  (2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

  (3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.​
   
   
  Constitutia Romaniei
  Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei urmeaza sa fie depusa concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
 • Urmeaza ca Birourile permanente sa stabileasca data si locul sedintei comune a Camerelor si sa comunice decizia Presedintelui Romaniei.
 • Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 234 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.
 • In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.
 • In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.
 • La dezbateri este invitat si Presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa.
 • Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.
 • In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.
 • Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.
 • Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.
 • Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".
 • Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".

Ce s-a intimplat la suspendarea presedintelui din 2007

In 2007, cand s-a initiat pentru prima si singura data in istoria recenta a Romaniei procedura de suspendare, a fost sesizata in prima instanta Curtea Constitutionala, apoi la nivelul Parlamentului s-a infiintat o comisie de ancheta privind suspendarea presedintelui. Pentru infiintarea acestei comisii la nivel parlamentar este nevoie de jumatate plus unu din numarul de mandate. Parlamentul a aprobat in 2007 cu 258 de voturi pentru si 76 impotriva (PD) si 21 abtineri (UDMR) infiintarea comisiei de ancheta pentru suspendarea presedintelui, comisie care a fost condusa de Dan Voiculescu.

Comisia de ancheta a elaborat un raport care concluziona ca "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala". La acest raport s-a atasat punctul de vedere al Curtii Constitutionale, care potrivit Constitutiei este unul consultativ. Raportul comisiei de ancheta care recomanda suspendarea presedintelui impreuna cu punctul de vedere al CCR a fost dezbatut si adoptat in Parlament cu 322 voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri.

De la decizia Parlamentului, in termenul de 30 de zile s-a organizat referendumul de consultare a populatiei. Din momentul deciziei Parlamentului pana la rezultatul referendumului presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie, interimatul fiind asigurat de presedintele Senatului, la vremea respectiva Nicolae Vacaroiu. Referendumul din 19 mai 2007 a invalidat demiterea presedintelui, 74,48% dintre cei care au votat pronuntindu-se impotriva demiterii lui Traian Basescu.

Invalidarea la vot a initiativei Parlamentului nu conduce la dizolvarea Parlamentului.

Grupaj realizat cu ajutorul Mediafax si Agerpres

3722 vizualizari

 • +31 (33 voturi)    
  Rau! (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:40)

  Stefan [anonim]

  " Invalidarea la vot a initiativei Parlamentului nu conduce la dizolvarea Parlamentului. "

  Foarte rau! ar trebui ca in astfeld e situatii, parlamentul sa fie dizolvat pentru ca nu mai reprezinta pe alesi!
  • +15 (19 voturi)    
   pacalicii politici nu au ce face (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:50)

   pacalicii politici nu au ce face [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   in jurul nostru toate tarile au probleme cu criza iar vorba lui becalii, pacalicii astia nu au ce face....decat sa se faca si mai mult de ras...
   • +4 (6 voturi)    
    pai (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:29)

    ampersand [utilizator] i-a raspuns lui pacalicii politici nu au ce face

    la ei criza financiara e mai mare, a inceput mult mai devreme - prin 2004 - si perspectivele le sunt sumbre.
    • 0 (2 voturi)    
     Voiculescu e (Luni, 21 noiembrie 2011, 18:25)

     danutz srl [anonim] i-a raspuns lui ampersand

     primul pas, temeiul suspendarii lui Basescu.
   • +1 (1 vot)    
    fara voiculescu (Luni, 21 noiembrie 2011, 22:05)

    vlad tepes [anonim] i-a raspuns lui pacalicii politici nu au ce face

    crin si ponta nu-l pot suspenda pe basescu. de vazut daca au sprijinul lui
    • 0 (0 voturi)    
     Ponta si Antonescu se alatura lui Voiculescu (Marţi, 22 noiembrie 2011, 22:22)

     Roua [utilizator] i-a raspuns lui vlad tepes

     Pana acum, doar Voiculescu a reusit sa il suspende pe presedinte.
    • 0 (0 voturi)    
     Voiculescu - un politician competent (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 14:11)

     eddy [anonim] i-a raspuns lui vlad tepes

     Voiculescu este printre singurii politicieni competenti din actuala opozitie.
  • +12 (14 voturi)    
   . (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:06)

   kid [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Corect.

   Daca parlamentul il suspenda pe presedinte (oricare ar fi acela) si la referendum populatia zice ca presedintele suspendat (oricare ar fi acela) ramine in continuare presedinte, atunci parlamentul trebuie sa fie dizolvat imediat fiindca un vot in favoarea mentinerii presedintelui suspendat de parlament inseamna implicit ca parlamentul nu mai reprezinta vointa populatiei care a ales presedintele (in mod direct) cit si parlamentul (in mod mai putin direct de pe niste liste care nu au nici o treaba cu ce/cine vor alegatorii sa-i reprezinte in parlament).
  • +9 (13 voturi)    
   mizerie romaneasca (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:09)

   oilman [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   este a doua incercare prosteasca si va esua cu siguranta. Oare de asta sint platiti parlamentarii romani ? Si cind oare se va vota - dupa sau inainte de se reduce numarul la 300 ? referendumul in care populatia a votat 75% sa reduca parlamentarii si sa dispara o camera - ce s-a intimplat - deci aceasi parlamentari care refuza sa dispara acum si-au gasit o ocupatie - il demitem din nou pe Basescu. O clasa politica mizerabila, amestecatura jegoasa de bolshevici, urmasi de bolshevici, hoti de buzunare si criminali imbogatiti din contracte cu statul evident pe banii contribuabililor.
   • 0 (4 voturi)    
    azi Basescu (Luni, 21 noiembrie 2011, 18:56)

    danutz srl [anonim] i-a raspuns lui oilman

    ar fi suspendat, Voiculescu are dreptate.
    • 0 (2 voturi)    
     daca voiculescu are dreptate.... (Luni, 21 noiembrie 2011, 20:45)

     dodu [anonim] i-a raspuns lui danutz srl

     atunci musai tre' sa votez impotriva... ca mieunel nu s-a dovedit niciodata profet bun.... s-a priceput doar la lins...
 • +33 (37 voturi)    
  sunt mahnit (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:42)

  gelu [anonim]

  Daca se va reusi inca o data suspendarea presedintelui, poporului roman este demn de tot dispretul opiniei publice internationale si va fi totodata masura idioteniei la care au resusit sa-i aduca varanul otravit, voiculescu si infractorul de drept comun, vantu.
  Fara sa fiu patetic, daca un eventual referendum va confirma varianta usl, ma gandesc in mod serios sa abandonez acest teritoriu, populat de oligofreni. Nu inainte de a vota cu doua maini usl, pentru a arata poporului acesta de retarzi cum arata cu adevarat iadul.
  • -10 (14 voturi)    
   ... (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:58)

   Max [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Du-te tare!!!!

   Facand economie de energie si cuvinte, CINE ZICE, ALA E !!!

   ps: oligofren ;)
  • +6 (8 voturi)    
   nu e popor de retarzi (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:08)

   Duras [utilizator] i-a raspuns lui gelu

   Nu o sa avem niciodata putere daca ne tot vaicarim ca suntem un popor de retarzi, oligofreni, etc.
   Cei care nu sunt in categoria "mici si bere", "orez si ulei", nu prea ies la vot si nepasarea se pare ca devina cea mai grea pedeapsa...
   Deci corecteaza-ti atitudinea, acuza-i pe romani de indolenta, nu de prostie, chiar daca uneori indolenta si prostia au aceleasi efecte.
   Daca vrei sa faci ceva pt. tara asta, indeamna-ti prietenii, care presupun ca nu sunt retarzi, sa mearga la vot si atunci o sa ai o reprezentare reala a ponderii oligofrenilor in tara.

   Pana atunci, ne mai pierdem vremea uitandu-ne la ce scot pe "bucca" cei doi reprezentanti cu voturi din colegii de pe la tara si iesiti parlamentari de pe locul 2.
  • +7 (13 voturi)    
   Excelent ! (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:10)

   Bercu [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Excelenta postare ! Sunt dominat de aceleasi sentimente si la fel de nedumerit de atitudinea acestei aliante antinationale ; acesta este momentul pe care si l-au ales pentru suspendare? Acum cand tara se zbate in criza economica a intregului mapamond? Acum cand presedintele face tot ce este posibil sa redreseze situatia economica in care nu el ne-a adus ci predecesorii si situatia internationala ?Intreaga actiune nu este altceva decat incercarea disperata a devalizatorilor acestei tari de a scapa de pedeapsa care se apropie !
  • -1 (7 voturi)    
   De mult (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:17)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui gelu

   Altii (printre care si eu) au plecat de mult. Personal as renunta la cetatenie, nu de alta dar nu merita. In afara de pasaport nu am nici un beneficiu din partea statului. Si nu, nu ma refer la sa mi se dea ceva, ci la interesul statului pentru cetatenii tarii. Chestii gen justitie, siguranta publica etc

   Da, comentez aici pentru ca mai sper sa se faca ceva, dar merge din ce in ce mai rau datorita coruptiei generalizate (de toate culorile), tiganii (ca tot vorbim de culori) sunt protejati, cainii sunt protejati, impreuna cu interlopii, iar cetatenii de rand (pulimea) nu are nici o protectie. Judecatorii fiind in centrul povestii. Romania nu este un stat de drept atat timp cat nu are o justitie functionala.

   Pana si opozitia, e o varza completa, respectivii din opozitie habar nu au ce inseamna opozitie; la ei opozitie inseamna sa se opuna la orice. Romania nu poate functiona in mod normal in aceste conditii. Cel mai grav este ca in final pulimea este cea care sufera, oameni ce vor sa-si traiasca viata in liniste (serviciu, un acoperis, familie, o vacanta, un hobby, chestii de bun simt).

   Am respect pentru traditiile romanesti, pentru oamenii de cuvant, pentru Limba Romana. In momentul de fara Romania este ca Egiptul; multa istorie iar tara plina de trantori care nu stiu cum sa ti-o traga mai bine.

   Pacat!

   Inchei cu o idee: Infiintarea unei noi tari, undeva in lume, ai carei cetateni sa fie Romani de treaba.
 • +19 (21 voturi)    
  iar? (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:45)

  ioni [anonim]

  Atat timp cat ''Invalidarea la vot a initiativei Parlamentului nu conduce la dizolvarea Parlamentului'' se pot juca de-a suspendarea si demiterea la fiecare 3 luni, nu?

  Cand o sa si raspunda pt. prostie?
 • +18 (20 voturi)    
  imaturi (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:47)

  gabriela [anonim]

  Astia nu mai stiu cum sa faca sa arunce cu banii tarii; au gasit o cale prin care sa le strice calculele guvernului in ceea ce priveste bugetul si prioritatile lui.
  Forteaza poporul sa scoata din buzunar alti bani ca sa plateasca ceea ce ei risipesc cu buna stiinta. Cozi de topor si nu romani sunt astia! Cine a platit banii aruncati la primul referendum? Nimeni! De aceea reiau tema, nu au platit in nici un fel; trebuie schimbat ceva- cine greseste, sa plateasca! Si nu doar cu functia!
  • 0 (0 voturi)    
   Voiculescu are dreptate (Luni, 21 noiembrie 2011, 22:57)

   danutz srl [anonim] i-a raspuns lui gabriela

   trebuie sa se schimbe ceva.
   • 0 (0 voturi)    
    e nevoie de suspendare (Marţi, 22 noiembrie 2011, 22:27)

    Roua [utilizator] i-a raspuns lui danutz srl

    niciun regim dictatorial nu este benefic vreunui popor.
 • +5 (9 voturi)    
  demiterea presedintelui (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:55)

  gentro [utilizator]

  eu nu cred ca toanta si creapy urmaresc demiterea marinelului. ei vor doar sa provoace atat parlamentul cat si poporul sa schimbe articolele din constitutie referitoare la demitere. astfel, cand unul din ei va ajunge despot, va fi mult mai greu de mazilit..
  ce frumos ar fi daca ar reusi sa schimbe legea, iar noul presedinte sa fie hand-picked de marinel...iar toanta si creapy ar fi history!
 • -5 (7 voturi)    
  hmmm.. (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:59)

  Lica [anonim]

  ..va fi ciuruit !
  • +4 (6 voturi)    
   Si tu scufundat! (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:14)

   Duras [utilizator] i-a raspuns lui Lica

   Basescu ciuruit? Poate va fi demis, suspendat, renegat... dar niciodata arestat, linsat sau scos din manualele de istorie. Ciuruit politic, ok, dar cu ce ne ajuta asta?

   El va pleca in concediu pe mare, iar tu vei ramane scudundat in datorii, adevaratii ciuruiti sunt romanii. Iar cand te vei plange de asta, vei afla de la noii dregatori ai tarii ca Basescu e de vina si ei nu te pot ajuta.

   Tschüss
  • +4 (6 voturi)    
   corerct ar fi... (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:43)

   egroeg [anonim] i-a raspuns lui Lica

   si echitabil ca electoratul ,sau cine este in drept sa o ceara,ca la Referendum sa se prevada doua intrebari:
   -sunteti de acord cu suspendarea Presedintelui Romaniei?
   -sunteti de acord cu suspendarea celor care au propus demiterea presedintelui Romaniei,daca propunerea se dovedeste neintemeiata?
   Nu de alta,dar ma revolta cretinismul unora care pot cere suspendarea numai pentru faptul ca Presedintele Romaniei spune un adevar,ca tara nu are bani.Presedintele nu a spus ca desconsidera deciziile si ca nu ar fi de acord cu plata sumelor,din contra,a spus ca daca ar fi bani s-ar plati.
   Nu stiu daca si cat rau a facut dl Basescu,dar sper romanii sa inteleaga si sa sanctioneze acesti circari,figuri triste ale istoriei si politicii romanesti, Ponta_Antonescu si acolitii lor.
 • +6 (8 voturi)    
  cei doi patetici, (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:12)

  dguina [utilizator]

  De ce ne plictisiti cu toate fumigenele lansate de nulitatile astea ? Din pacate si presa serioasa le face jocul,si e pacat.
 • +11 (13 voturi)    
  Infantilism si infatuare (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:14)

  Wotan [anonim]

  Nu sunt nicidecum un admirator al presedintelui Romaniei, ba chiar dimpotriva. Insa modul in care opozitia intelege sa faca...opozitie nu imi lasa deschisa decat optiunea de a fi de partea...presedintelui! Era mult mai simplu decat atata scandal si vorbarie sa puna pe masa un Proiect, cu macar 2-3 idei despre depasirea crizei si creearea de locuri de munca. ATAT, nimic mai mult! Insa tot ceea ce au putut scoate este "se va face, se va mari, se va micsora". Din pacate nu sunt credul, am nevoie si de argumente (de unde? cum anume? cine va raspunde? in cat timp?)
 • +4 (6 voturi)    
  Pasul 1.... (Luni, 21 noiembrie 2011, 17:24)

  ddo [anonim]

  ups, am calcat intr-un usl si pute....
 • +1 (3 voturi)    
  pasii (Luni, 21 noiembrie 2011, 18:13)

  balerinul [anonim]

  de tango leninist, doi inainte, unul inapoi.
  doi inainte-eliminarea lui joana si suspendare lui base.
  unul inapoi, destramarea usl.

  tango !
 • +1 (3 voturi)    
  din nefericire (Luni, 21 noiembrie 2011, 18:26)

  nostradamus [anonim]

  la cata disperare fata de o eventuala tragere la raspundere, si de ce nu de puscarie, probeaza in aceste zile usl-asii, imi este teama ca nu cumva presedintelui sa i se intample ceva rau. Chiar dincolo de cadrul parlamentar.
 • +2 (4 voturi)    
  USL saboteaza acest popor..pentru interesele (Luni, 21 noiembrie 2011, 18:28)

  cartarescu [anonim]

  pentru interesele lor....chiar nu este momentul acum..sa intoarcem tara pe dos...cat sunt de mascarici si plini de penibil acesti parlamentari...chiar si-au pierdut uzul ratiunii..nu cunosc deloc problemele cu care se confrunta tara...toata ziua nu fac decat sa se certe in parlament...pe banii nostri....rusine USL
 • 0 (0 voturi)    
  Avizul C.C. nu mai este CONSULTATIV (Luni, 21 noiembrie 2011, 18:49)

  ultimul_mohican [utilizator]

  Ci este IMPERATIV . Constitutia nu s-a schimbat dar s-au schimbat ATRIBUTIILE Curtii Constitutionale . Daca ea respinge ca NEINTEMEIATE argumentele privind suspendarea presedintelui , demersul moare in fasa . Nu se mai ajunge la referendum . Modificarea atributiilor Curtii Constitutionale s-a facut , culmea ! - la solicitarea PSD-ului , care urmarea alte scopuri : sa-l faca imun pe Geoana la o destituire NEJUSTIFICATA din partea Parlamentului . Numai ca au luat plasa si au extins puterile Curtii Constitutionale si asupra deciziei de suspendare a presedintelui . Practic PSD-ul si-a taiat craca de sub picioare - acuma decizia C.C. are PRIORITATE in fata celei a Parlamentului .
 • +2 (2 voturi)    
  Atentie cu pianul pe scari! (Luni, 21 noiembrie 2011, 19:01)

  Gigi Contra [anonim]

  Victoras, vezi ca impreuna cu Sovii tai o sa ingropati ideea de opozitie in Romania si nu e bine pentru nimeni; am votat cu actuala putere, nu am de gand sa mai votez insa pentru voi nu as vota nici platit.

  Ionel-Ionelule, vezi ca, spre deosebire de prostanacul dinainte, asta e si agresivo-nesimtit si iti da partidul de-a dura.

  Atentie cu pianul pe scari!
  • +1 (1 vot)    
   Si mutu nu a mai zis nimic (Marţi, 22 noiembrie 2011, 4:20)

   Mihai G. [anonim] i-a raspuns lui Gigi Contra

   Noi toti ne pierdem timpul si incercam sa-i deschidem capul surdo-mutului de Ponta, dar daca si Felix a decis ca presedintele va fi suspendat asta este. Doar,doar o ajuta Felex cu ceva milioane la datoria PSDului , altfrel vor fi aruncati in strada si vor ajunge pe centura, de unde au venit.
   • 0 (0 voturi)    
    voiculescu, ponta si antonescu (Marţi, 22 noiembrie 2011, 22:32)

    Roua [utilizator] i-a raspuns lui Mihai G.

    raman impreuna in USL, pentru a invinge regimul portocaliu.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version