USL a anuntat ca va infiinta o comisie politica care sa intocmeasca un raport privind acuzatiile care i se aduc presedintelui Traian Basescu. Potrivit liderilor USL, in maximum o saptamana raportul va fi finalizat si discutat in grupurile parlamentare ale USL, iar in paralel liderii Opozitiei vor initia o dezbatere publica pentru a le spune romanilor de ce se face aceasta actiune.

Pentru a-l suspenda pe presedinte, USL are nevoie de 234 de voturi in Parlament (fata de 217 membri). Pentru demiterea presedintelui, e nevoie de jumatate plus unul dintre participantii la referendumul organizat pentru demitere.

Calendarul actiunilor USL pentru demiterea presedintelui:

  • La nivel procedural, raportul USL va fi depus in Parlament si trebuie sa intre in dezbatere in conducerea reunita a celor doua Camere. Conform Constitutiei, procedura de suspendare poate fi initiata de o treime din numarul senatorilor si deputatilor.
  •  
    Articolul 95 (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

    (2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

    (3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.​
     
     
    Constitutia Romaniei
    Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei urmeaza sa fie depusa concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
  • Urmeaza ca Birourile permanente sa stabileasca data si locul sedintei comune a Camerelor si sa comunice decizia Presedintelui Romaniei.
  • Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 234 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.
  • In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.
  • In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.
  • La dezbateri este invitat si Presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa.
  • Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.
  • In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.
  • Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.
  • Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.
  • Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".
  • Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".

Ce s-a intimplat la suspendarea presedintelui din 2007

In 2007, cand s-a initiat pentru prima si singura data in istoria recenta a Romaniei procedura de suspendare, a fost sesizata in prima instanta Curtea Constitutionala, apoi la nivelul Parlamentului s-a infiintat o comisie de ancheta privind suspendarea presedintelui. Pentru infiintarea acestei comisii la nivel parlamentar este nevoie de jumatate plus unu din numarul de mandate. Parlamentul a aprobat in 2007 cu 258 de voturi pentru si 76 impotriva (PD) si 21 abtineri (UDMR) infiintarea comisiei de ancheta pentru suspendarea presedintelui, comisie care a fost condusa de Dan Voiculescu.

Comisia de ancheta a elaborat un raport care concluziona ca "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala". La acest raport s-a atasat punctul de vedere al Curtii Constitutionale, care potrivit Constitutiei este unul consultativ. Raportul comisiei de ancheta care recomanda suspendarea presedintelui impreuna cu punctul de vedere al CCR a fost dezbatut si adoptat in Parlament cu 322 voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri.

De la decizia Parlamentului, in termenul de 30 de zile s-a organizat referendumul de consultare a populatiei. Din momentul deciziei Parlamentului pana la rezultatul referendumului presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie, interimatul fiind asigurat de presedintele Senatului, la vremea respectiva Nicolae Vacaroiu. Referendumul din 19 mai 2007 a invalidat demiterea presedintelui, 74,48% dintre cei care au votat pronuntindu-se impotriva demiterii lui Traian Basescu.

Invalidarea la vot a initiativei Parlamentului nu conduce la dizolvarea Parlamentului.

Grupaj realizat cu ajutorul Mediafax si Agerpres