Presedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, Daniel Buda, a anuntat marti, ca din cauza lipsei de cvorum proiectul de revizuire a Constitutiei se va discuta incepand de saptamana viitoare in Comisia juridica. Pentru a trei oara consecutiv sedinta comisiei nu s-a putut desfasura din cauza lipsei de cvorum. Potrivit regulamentului de functionare al comisiei pentru dezbaterea proiectului este nevoie de prezenta a doua treimi din membrii, mai exact 17 parlamentari din totalul de 25 de membrii. Puterea reprezentata de PDL, UDMR, UNPR si Minoritati au impreuna 14 membri, numar insuficient pentru desfasurarea lucrarilor.

De la sedinta au lipsit parlamentarii PSD si PNL dar si reprezentantul Minoritatilor si trei senatori PDL.

"Am constatat ca parlamentarii din Opozitie nu au binevoit sa vina la aceasta comisie mixta pentru a putea lucra pe acest proiect de revizuire a Constitutiei. Solutia pe care o avem in momentul de fata este aceea de a muta aceste discutii in Comisia juridica de la Camera Deputatilor, unde in mod cert vom da un raport catre plen in maxim doua luni de zile, astfel incat sa vada si opinia publica cine sunt cei care nu doresc revizuirea Constitutiei", a declarat presedintele comisiei, Daniel Buda.

PDL a depus la doua comisii dezbaterea proiectului de revizuire a Constitutiei in varianta venita de la Cotroceni, declarand ca doreste astfel sa-si mareasca sansele trecerii proiectului. Inaintea inceperii sesiunii legislative, parlamentarii PDL au depus la Camera Deputatilor, sub forma unei initiative legislative, proiectul de revizuire a Constitutiei lucrat de Guvern si Cotroceni.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor (in care Puterea are majoritate) a hotarat ca proiectul sa mearga la Comisia juridica si in termen de 60 de zile sa elaboreze raportul.

Folosindu-se de artificiul legislativ, PDL poate adopta mai usor, cu o majoritate simpla, in comisia juridica proiectul de revizuire a Constitutiei. Conform procedurii parlamentare raportul merge in plenul Camerei Deputatilor unde are nevoie de votul a doua treimi din deputati pentru a fi adoptat. Reprezentantii Coalitiei PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile nu detin doua treimi din numarul de mandate iar demersul are sanse mari sa ramana blocat.