Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a declarat luni ca formatiunea pe care o reprezinta nu va vota proiectul de lege privind votul prin corespondenta. "Suta la suta ca nu vom vota legea privind votul prin corespondenta", a afirmat Mate Andras, citat de Agerpres.

Referindu-se la sansele ca proiectul de lege privind votul prin corespondenta sa fie adoptat de Parlament, Mate Andras a apreciat ca acesta nu are cum sa treaca, intrucat nu s-ar intruni numarul de voturi necesar.

"Nu va trece, pentru ca nu are cum sa treaca. Nu sunt voturi destule. Eu va pun o intrebare, retoric: cand s-a adoptat ultima data o lege organica in care a fost Coalitia prezenta suta la suta?", a spus liderul deputatilor Uniunii.

In opinia sa, aceasta lege nu ar putea fi pusa in practica nici din punct de vedere tehnic.

"De unde stiu eu cum voteaza sotul si sotia? Se stie ca intr-adevar acea persoana voteaza, sau voteaza altcineva? De unde stiu ca a votat sau nu, pentru ca, deja, Biroul Electoral Central va valida rezultatele. Si pana controlez cine a votat si cate persoane, vom ajunge sa avem cateva sute de mii de voturi in plus si nu stim de la cine au venit", a explicat Mate.

Intrebat daca in Coalitie s-a discutat acest subiect, Mate Andras a spus ca discutii au avut loc si ca UDMR a respins aceasta varianta. "Deci nu suntem de acord cu votul prin corespondenta", a conchis liderului grupului UDMR din Camera Deputatilor.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat luni ca daca Parlamentul va vota proiectul de lege privind votul prin corespondenta, Opozitia va trebui sa plece din toate functiile publice si chiar sa nu mai candideze la alegeri.

Ponta s-a declarat astfel de acord cu afirmatiile senatorului PNL Cornel Popa si ale presedintelui liberal Crin Antonescu potrivit carora parlamentarii Opozitiei ar trebui sa-si dea demisia din Legislativ in semn de protest fata "de abuzurile Puterii".

"Pot sa va dau un exemplu concret in care eu as crede ca trebuie sa plecam din toate functiile: daca se adopta Legea votului prin corespondenta, care inseamna ca indiferent ce voteaza romanii, se fura cu scrisori. Nu cred ca mai are rost nu doar sa mai stam in Parlament, cred ca nici n-are rost sa si candidam si Romania va intra, alaturi de alte tari africane sau latino-americane, in randul celor conduse prin dictatura si prin fraudarea sistematica a votului", a afirmat liderul PSD, dupa sedinta Uniunii Social Liberale.