Dupa tensiunile intre PSD si PC, liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu i-au taxat pe partenerii de Uniune oficializand, in absenta acestora, candidatura lui Sorin Oprescu sub sigla USL. Potrivit surselor Hotnews.ro Victor Ponta a refuzat sa dialogheze cu PC in ultimele zile iar Crin Antonescu le-a transmis conservatorilor ca merg pe mana lui Oprescu la Capitala. Respinsi si de liberali si exclusi de la conferinta de presa a USL, conservatorii au facut un pas in spate. Presedintele PC, Daniel Constantin a declarat prudent ca partidul sau va candida separat la alegerile locale din 2012 dar ca va respecta candidatii stabiliti de USL la primariile resedinte de judet si Consiliile Judetene.

Antonescu, Oprescu si PontaFoto: Agerpres

Cu cel de-al treilea co-presedinte al USL absent la conferinta de presa, Ponta, Antonescu si Oprescu s-au complimentat reciproc. Presedintele PSD a tinut a precizeze ca in 2008 a fost alaturi de Oprescu din "convingere" si ca "a avut toata increderea ca va castiga primaria Capitalei".

Nici presedintele PNL nu a ratat ocazia sa-l elogieze pe primarul Capitalei si a vorbit despre increderea si sustinerea pe care i-a acordat-o Oprescu in 2008 cand a candidat pentru un mandat de senator.

Crin Antonescu:"Eu am venit in 2008, fara mandat de la partid, initial, cand lui Sorin Oprescu ii era greu. Stie si Sorin Oprescu ca am facut-o fara a avea nicio alta intelegere nici inainte, nici atunci, nici pana azi, in legatura cu nimic.Sorin Oprescu a venit alaturi de mine in 2008, cand era primar, si mie mi-era greu, ca vantul politicii batea altfel si se putea gandi ca vin la putere cei din PDL.

A venit fara nicio intelegere sau socoteala alaturi de mine. Azi, cand lui Sorin Oprescu ii e greu, cand e atacat mizerabil, venim inca o data alaturi de el, si vine si el alaturi de noi cand si noua ne e greu".

Sorin Oprescu: "Ma onoreaza prietenia cu dumneavoastra, cum ma onoareaza prietenia poporului USL, pentru simplul motiv ca ei reprezinta majoritatea bucurestenilor"

La inceputul lunii septembrie, primarul Capitalei declara categoric ca va intra in cursa electorala fara sprijinul USL. " Uitati partea a doua cu sigla, fara sigla...Nu vreau sa jignesc pe nimeni. In mod sigur nu va exista sigla USL. Eu nu am stapan. Mie nu-mi comanda nici unul, nici altul. Am discutat in termeni foarte barbatesti, de principiu, toate astea. Nu exista decat posibilitatea de a respecta niste proiecte".

Conservatorii fac un pas in spate

Potrivit surselor Hotnews.ro, dupa scandalul provocat de candidatura pentru primaria Iasi, conservatorii au fost ignorati total de presedintele PSD, Victor Ponta, si nu au fost invitati la discutiile privind stabilirea candidatului pentru primaria Capitalei. Constantin a avut discutii doar cu liberalii si ar fi acceptat candidatura lui Sorin Oprescu. Potrivit surselor citate, Dan Voiculescu ar fi intervenit in negocierile cu liberalii si ar fi cerut mai multe candidaturi pentru conservatori, declinand sustinerea lui Oprescu. In replica, Crin Antonescu i-ar fi comunicat acestuia ca nu poate sa pledeze cauza PC ci va merge alauturi de Ponta pentru candidatura lui Sorin Oprescu.

Exclusi din deciziile USL si ramasi fara sprijinul liberalilor, conservatorii au devenit prudenti. La o ora dupa anuntul oficial al candidaturii lui Oprescu, presedintele PC, Daniel Constantin, a tinut o conferinta de presa in care a anuntat ca partidul sau sustine candidatii stabiliti de USL pentru alegerile locale la primariile resedinta de judete si Consiliile Judetene si ca va candida separat pentru primariile de orase, comune si pentru functiile de consilieri locali.

"PC a decis si va candida pe liste separate la alegerile locale in toata tara, cu exceptia locurilor unde lucrurile au fost deja negociate cu USL", a precizat Constantin.

Pana in prezent, au fost negociate in cadrul USL candidaturile pentru Consiliile judetene si primariile resedinta de judet iar in ceea ce priveste restul functiilor, in protocolul Uniunii nu a fost prevazuta nicio regula, PSD, PNL si PC putand sa candideze individual sau in consens.

Referitor la candidatura lui Oprescu, Constantin a declarat decizia luata de Ponta si Antonescu este nestatutara insa spera ca la urmatoarea sedinta a USL se se clarifice si acest lucru. "Decizia de azi, intentia anuntata de dl. Ponta nu e statutara si nu e conforma cu protocolul USL. Acest subiect trebuie discutat in viitoarea sedinta a USL in conditiile in care, potrivit statutului uniunii, deciziile trebuiesc luate prin consens", a explicat presedintele PC.

Totodata, intrebat in conferinta de presa de ce nu a participat la discutiile privind sustinerea USL pentru candidatul independent Sorin Oprescu, Daniel Constantin a raspuns ca nu a putut sa ia legatura cu Ponta pentru a discuta acest subiect.

Saptamana trecuta, social democratii si conservatorii lui Voiculescu au avut un schimb de replici dur. PC a cerut candidatura pentru primaria Iasi unde doreste sa-l nominalizeze pe Tudor Ciuhodaru, in timp ce PSD nu vrea sa cedeze scaunul lui Gheorghe Nichita. Conflictul intre cele doua formatiuni politice s-a agravat dupa ce Ponta a declarat ca "daca nu-i convine, PC poate sa mearga singur in alegeri".

In replica, presedintele PC a avertizat ca USL nu poate functiona juridic daca se retrag conservatorii. Mai mult, Constantin a iesit vineri, intr-o conferinta de presa, in care a anuntat ca partidul sau il sustine pe Cristian Popescu Piedone drept candidat la primaria Bucuresti.