Bookfest 2022. Telefonul e slim. Cartea e groasă, obeză. Telefonul e cât palma și are lumea la un click distanță, cartea ocupă loc în casă și ne arată memoriile și elucrubațiile unui ne-bun. Telefonul se leagă de dezvoltare personală, ideologii sociale, totul e aici, dai search. Cartea e săracă: pe cât de groasă e ocupă tot atâta spațiu și-n creier. Are-n spate filosofie și eșecuri și căutări. Nu ne despărțim de telefon și iubim cartea. La ce-i bun Bookfestul 2022 atunci?

Bookfest 2022Foto: Bookfest

Bookfest 2022. Telefon VS Carte. Mitologia ecologistă

Când a intrat cartea în dizgrație, la început de anii 2000, lumea a respirat ușurată și-a triumfat. Scăpa de terorismul intelectualilor, de zgura unui labirint care nu ducea niciunde. Mai mult, credea într-o lume nouă, fără celuloză, o lume ecologică. Uite că device-urile așa cum sunt ele, consumă materiale greu regenerabile. Na, sâc! Și cu greu de găsit pe vreme de COVID, război. Nu mai spun de tonele de fire de conectare care sunt în oceane și care nu mai duc niciunde. Computerele, telefoanele au devenit tot poluatori, că așa e limitată ea, natura. Așa că o lume a device-urilor extrem ecologică nu găsești.

Bookfest 2022. Telefon VS Carte. Mitologia analfabetismului

Cartea în felul ei tăcut și-a văzut de treabă. Și mai e un efect interesant. Pe cât de mulți analfabeți funcționali sunt, pe atât de mulți avem și analfabeți digital. Update-uri sălbatice, migrații de la o rețea la alta ne arată că lumea rămâne de căruță. Obsesia vânzărilor de miliarde da lasă în urmă mulți obsedați de telefoanele lor. E tare bine așa! Încă o mitologie s-a dus, nu? Accesul neîngrădit, tehnologie pentru toți, aha, și egalitate în cunoaștere. Nici cartea n-a reușit să dea idealuri iluministe la cheie. Nici ea nu și-a ținut promisiunile. De ce scriu acum? Pentru că râd de mărețele promisiuni ale device-urilor și marii lor îndrumători spirituali. Îmi dau seama că, da, e mare lucru un device și e un pas mare în tehnologie, dar să o lase mai moale vânzătorii pe mitologie.

Bookfest 2022. Telefon VS Carte. Mitologia search-ului

Iată-ne în fața unui târg de carte din România. Bookfest 2022. Azi începe. Este acest târg doar ai celor care recunosc un device? Cartea din celuloză care te transportă într-o altă lume? Nu cred. Vor fi și din ceilalți, care sunt în trend cu moda tehnologică. Cred că ambele popoare știu că o carte te face un căutător. Dai search pe net și gata ți se afișează aceleași rezultate și cunoașterea ta e infinit limitată. Cărțile sunt altfel. Te trage ața după un titlu, un cuvânt și intri într-un labirint al cenușii. Ai atâtea răspunsuri, dar niciodată certitudini. Nu e nimic sigur și până la capăt. Are dreptate sută la sută? M-a fermecat destul autorul/cartea? Ia să mai văd! Telefonul dă sentimentul că știi totul de acolo de pe ecran. Cartea te obligă să-ți muți punctul de vedere. E așa? E altfel?

Lista mea Bookfest 2022:

BREAKING NEWS Polirom: vine Sâmbătă, 4 iunie 2022, scriitoarea japoneză Yoko Tawada. Autoarea romanului Memoriile unui urs polar. Mă duce cu gândul la “Apolodor” a lui Naum și “Fram, ursul polar” a lui Cezar Petrescu.

Dincolo de orice dezvoltare personală seria Iftode: Viața bună. O introducere în etică. Cristian Iftode

Filosofia ca mod de viață. Sursele autenticității. Cristian Iftode. Ambele Ed.trei

Apoi, Sălbaticii copii Dingo - Vasile Ernu, Abraxas - Bogdan Alexandru Stănescu și Tatăl meu în izolare - Cristian Teodorescu Polirom.

Ce gust-dezgust lasă o lume în Dezagregare și o explicație a războiului împuțit din Ucraina. Cât de departe merge și cum funcționează imaginația unui băiat din strada Trestiana. Drama tatălui ascuns și torturat în seiful băncii. Cu cât respiri, cu atât nu mai ai aer.

Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă 1970-1990de Liviu Tofan. Cum s-a-ntâmplat să fii fanatic oameni de Radio, pe vremea în care trebuia să iubești un dictator.

Ironie Inteligență: Matei Vișniec, Povestea regelui supărat pe clovn șiUn secol de ceață

Cărți pentru copii: Victoria Pătrașcu - Dragonul 32, Ziua în care a fugit Somnul, Ela cea fără de cuvinte, Stejarul pitic, cel mai bun tătic.

Istorie cu mitologia ei cu tot: Palatul Elena Kretzulescu și Povești cu tâlc despre București și casele, bisericile, târgurile, străzile lui, de Cezara Mucenic

Andrei Oișteanu Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor

Steinhart forever re-povestit de George Ardelean: Seria de autor „N. Steinhardt”, Corespondență (2 vol.), îngrijită de George Ardeleanu

Sunt fan Tarantino, nu pot fărăA fost odată la Hollywood de Quentin Tarantino

Merită un ochi critic: Cristian Tudor Popescu, Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative

Înțelege cu o maestră în lovituri biografice: Singur. Viața lui Mihail Sebastian de Tatiana Niculescu

Cel mai bun reporter: Viața literară pe Bahlui de Viorel Ilișoi

Vino la Bookfest 2022 să prinzi gust și miros. Sper să vină și Paul Daian cu trompeta lui.