PERSPEKTIVA​

Blandiana, Dinescu, Liiceanu

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 martie 2021, 11:46 Actualitate | PERSPEKTIVA


Blandiana, Dinescu, Liiceanu
Foto: Hotnews
Ultimii ani ai lui Ceaușescu. Fără căldură în casă, fără mâncare în stomac, fără hârtie igienică la toaletă, cu telefoane ascultate, cu părinți - prieteni care te turnau la Securitate pentru orice cuvânt rebel. Existau trei nume esențiale ale vieții mele de atunci. Cei trei gândeau la fel: "Jos Ceaușescu!" Toți trei acționează, poate, în grade diferite de rezistență culturală. La 30 de ani de la acele momente, se ceartă "ca chiorii". Cei trei: Blandiana, Dinescu, Liiceanu.

Ana Blandiana este meditativă, poetă importantă a generației sale. Spre finalul lui Ceaușescu, a publicat versuri în care se poate citi clar felul în care poporul n-avea nicio reacție sub călcâiul dictaturii. Versurile sunt excepționale, au devenit "virale", fiind interzise, citite pe ascuns. Poeta este urmărită de organe să nu mai miște în front.

Mircea Dinescu avea verb și nerv. Îl citeam și îl urlam de plăcere. Poetul se satură de lașitățile de fiecare zi, se radicalizează și bine ne face tuturor. Versurile, protestele lui devin celebre. Securitatea îl obligă la domiciliu forțat.

Gabriel Liiceanu a scris “Jurnalul de la Păltiniș”, o carte care ne-a fanatizat. Vroiam să gândim, să respirăm ca grupul lui Liiceanu-Noica. Eu începusem să citesc cărțile pe care le discutau Noica, Liiceanu, Pleșu, Vieru. Era dizidență doar ideea unui grup care gândește, trăiește, citește altfel decât după modelul activismului comunist.

Oameni curajoși, modele puternice cu toții îmi erau. Și în jurul meu mai pot enumera câțiva. Eu eram tânăr, destul de laș. Copleșit de sistem, de ce nu, chiar dornic să mă integrez.

În 1989 decembrie, însă eu am fost în stradă.
Și ei, cu toții. La Piața Universității, normal, ca student. Eram alături de idolii mei. Nu-i știam, că ei nu aveau chip. Pur și simplu nu le știam chipul, comunismul nu cultiva chipul celorlalți, afară de cel al lui Ceaușescu. Dar știam că sunt acolo. Altfel nici nu credeam. Și chiar au fost pe străzile Revoluției.

Primul ivit era Dinescu. Șoc. Pe TVR și strigătul eliberator: “Am învins!”.Pe Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu îi voi vedea în Piața Universității odată cu revolta anticomunistă. Rebeliunea generației mele. În fapt, rebeliunea mea mică, de băiat de cartier n-ar fi reușit fără ei. Fiecare în felul lui m-a stârnit, m-a pus pe gânduri.M-a scos în Piață. Da, Dinescu n-a fost în Piață. N-a avut organ pentru revolta noastră atunci. Dar a fost de-al meu un an-doi mai încolo. S-a dezmeticit mai tărziu, a vrut altceva? Nu știu, nici nu-mi pasă.

Am rămas legat până astăzi de toți trei.

Da, Ana Blandiana a rămas, după o scurtă implicare politică, în lumea civică. A avut amara experiență cu "regimul" Emil Constantinescu. Dar apoi "Memorialul Sighet" este doar unul dintre marile semne ale acțiunii sale. Pe măsura vocii și idealurilor proprii. Ana Blandiana trăiește discret conform sieși. Anul trecut scrie o carte în care-și amintește ce-a spus Dinescu la o petrecere demult, demult de tot. Un cuvânt de acum treizeci de ani îl scoate pe Dinescu din minți.

Mircea Dinescu sare ca ars. Ori, Mircea e Mircea. Dinescu a rămas un copil teribil al lumii noastre. Își duce ideile la capăt indiferent de compromisuri. El are combinațiile sale fanteziste, vehemențele sale fabuloase, plictisurile lui magnifice. Vrea ceva? Nu-l oprești. Trăiește românește, cu pile, relații, portocale în sarmale. Vrea Conac la Dunăre? Face orice ORICE pentru el. Chiar politic. Vrea restaurant în buricul târgului? Rupe pereții pentru el. Orice om politic l-a vrut pe Dinescu lângă el. Dinescu este irezistibil. Când este atacat te face terci, te mănâncă pe pâine. N-are pudori, n-are Dumnezeu. Verbul său e diavolesc. Nu se mulțumește cu puțin, vrea totul. Vrea moșii, vrea nume, vrea recunoaștere. Vrea, vrea și are. "A fost" cu Iliescu, cu Peneliștii, cu Dragnea.

Gabriel Liiceanu a rămas Conștiința. Intransigența lui n-are nimic circăresc. Chiar enervează intransigența lui. Cartea sa în care adună farsele-glumele la care a fost parte cu un surâs trebuie citită alături de cea despre peratologie. Omul își simte limita și și-o păstrează cu toată argumentația sa intelectuală.

De treizeci de ani are o editură care ține steagul sus. A format o generație-două cu cărțile Humanitas. Și să-l acuzi că "a ciordit" Editura este o aberație. N-a furat nimic. Humanitas ține steagul sus, sigur pentru cine își ține capul pe umeri. Cum face Liiceanu? Uite așa. Când a simțit compromisul la Facultatea de Filosofie acum vreun an-doi a dărâmat facultatea și “i-a ucis” profesorii, chiar dacă unii îi erau ucenici. În sfârșit, a făcut jocul lui Băsescu. Nu-i nimic de condamnat aici. Fascinația pentru Băsescu a creat monștrii. Liiceanu nu s-a transformat în monstru.
Văzând că Ana Blandiana este atacată de Dinescu, Liiceanu îi face un portret vitrolant lui Dinescu pe Contributors.

Culmea este că nu mă pot despărți de vreunul. În grade diferite au protestat pe vremea lui Ceaușescu, iar fără ei nu s-ar fi întâmplat Revoluția mea. Apoi, după Revoluție, în grade diferite, mi-au arătat care-i culoarea compromisului, până unde merge și până unde nu. Trăiesc “prin experiențele” lor.

Culmea este că toți au dreptate. Dinescu dă replici aiurea, șocante, disprețuitoare. Blandiana și Liiceanu sunt cu mult mai rezervați, dar când dau “o palmă” se simte până-n Giurgiu. Diferențele iată sunt majore. Și modelele acestea merg mai departe. În paralel, în intersecție. Împreună. Greu de deslipit unul de altul.

Modelul Dinescu arată cum e România astăzi. Teribilistă, dar cu poftă de portocală și de viață.
Modelul Blandiana arată nivelul nostru civic, diminuat, dar ascuțit vigilent.
Și modelul Liiceanu ne amintește mereu, prin intervențiile sale, despre lipsa noastră de conștiință, de toate felurile.

Nu se suportă între ei cei trei? “Se bălăcăresc”? Foarte bine. Dar cred că istoria care ne leagă de ei de atâția ani, ca modele, ar fi bună să-i împace. Bălăcăreala care s-a stârnit peste tot în social media arată că noi am uitat istoriile astea.
Că am uitat cine suntem fără ei.

Nici ei n-au dreptate mereu, nici ei n-au fost perfecți. Dar noi care-i știm de-o viață, cum suntem?
Ne înjurăm mai urât ca ei, triumfăm că suntem imaculați.
Le belim Dumnezeii. Suntem partizani, să moară mama! Din hoți, ticăloși nu-i scoatem.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19554 vizualizari

 • -13 (45 voturi)    
  bancuri pentru copii bătuți în cap de soartă. (Sâmbătă, 13 martie 2021, 11:56)

  Tayen [utilizator]

  Iar am greșit și nu m-am uitat să văd de cine-i „scris” articolul. Istodor. mare greșeală.
  • 0 (10 voturi)    
   Adevăr grăiești (Sâmbătă, 13 martie 2021, 21:49)

   vallux [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Nici mie nu-mi plac pseudo-intelectualii.
  • 0 (2 voturi)    
   Uitare ? Sau urmeaza "a suivre" ? (Duminică, 14 martie 2021, 9:28)

   Alex One [anonim] i-a raspuns lui Tayen

   Amnezii ? Dinescu uita despre relatia fierbinte Blandiana-Gheorghe Radulescu zis Gogu ot Comana,si de modul in care Liiceanu a primit in dar Editura Politica de la prietenul Andrei Plesu, ordin nepublicat ! Liiceanu uita de condamnarea penala,inchisoare cu suspendare, a lui Dinescu din 1981 doar pentru huliganism desi era si oarece talharie, moment in care devine Anti deoarece ajuns proscris a fost schimbat din functia de secretar UTC pe Uniunea Scriitorilor, refuzat la publicare si exmatriculat de la Stefan Gheorghiu ,deh pe poet nu l-a dus mintea sa intre la o facultate dand examen asa ca a fost bagat de tovarasi ca fiu al clasei mincitoare si devotat trup si suflet Partidului. Spuneti-le pe toate stimati tovarasi nu va sfiiti, daca tot ati ajuns la usa cortului. Dati-va aramile pe fata !
 • +12 (58 voturi)    
  Sunt absolut sigur ca...... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:05)

  gigiN [utilizator]

  .... Dinescu este un profitor si un escroc si
  ca “dizidenta” lui a fost ... fabricata de
  Securitate..
  • -7 (41 voturi)    
   Sunt absolut sigur ca.... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:19)

   cato [anonim] i-a raspuns lui gigiN

   nu stii despre ce vorbesti despre un om pus in arest la domiciliu de regimul comunist.
   • +22 (36 voturi)    
    Problema e cu partea nevăzută a lucrurilor (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:48)

    c.radu [utilizator] i-a raspuns lui cato

    Nu pot contesta că Dinescu a avut curaj atunci, să-l înfrunte pe Ceaușescu. Dar probabil nu a fost chiar fără spate, într-o vreme în care agenții KGB începuseră să mișune prin București cu scopul de a răsturna regimul, ceea ce ulterior s-a și produs, iar asta s-a făcut cu ajutorul unor oameni concreți, pregătiți din vreme.
    Pe de altă parte, dincolo de curajul și de talentul său, ambele mari, rămâne problema caracterului, aceea pusă în discuție de Liiceanu. Problemă care a devenit acută odată cu răspunsul josnic al lui Dinescu adresat Anei Blandiana.
    • -4 (18 voturi)    
     dA (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:33)

     Babilou [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

     Nevasta lui e rusoaica, buniciii copiilor sai nici nu vb romaneste... QED.
     • +11 (23 voturi)    
      Soția lui Mircea Dinescu (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:17)

      Leul in iarna [anonim] i-a raspuns lui Babilou

      s-a născut în România, a fost o persoană absolut decentă și a murit de curând după ce s-a chinuit ani întregi din cauza unei boli foarte grele. Poate ar fi bine și decent să n-o amestecați în noroiul în care se scaldă soțul ei...
    • +7 (15 voturi)    
     Daca Dinescu a fost dizident (Sâmbătă, 13 martie 2021, 19:23)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

     Gheorghe Ursu, ce o fi fost ?
  • +2 (14 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 13 martie 2021, 16:42)

   john70 [anonim] i-a raspuns lui gigiN

   Disidenta lui Dinescu a inceput dupa ce a acordat un interviu presei sovietice cand a fost invitat la Congresul Scriitorilor din URSS.
   Nevasta lui Dinescu era cetatean sovietic ca si nevasta lui Ion Iliescu.
   • +6 (6 voturi)    
    Hmmm (Duminică, 14 martie 2021, 1:01)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Putin bunsimt si adevar nu costa...
    ''Soția lui Mircea Dinescu a fost un traducător de literatură și dramaturgie rusă, fiind celebră în comunitățile academice de la noi. Mașa Dinescu venea dintr-o familie de intelectuali, având tatăl profesor de literatură rusă, specializat în Dostoievski. Mama acesteia a fost o autoare de cărți importante despre Mihai Eminescu, Pușkin și Lermontov.''
    Nina Iliescu s-a născut pe 4 martie 1930 și l-a cunoscut pe Ion Iliescu în liceu. Aveau aceeași vârstă, 18 ani, dau au știut că își vor petrece toată viața împreună, chiar și în ciuda spuselor mamei Ninei, care credea că fiica ei este prea tânără să se mărite.''
    De unde ''Nevasta lui Dinescu era cetatean sovietic ca si nevasta lui Ion Iliescu.''???
    Mancatorii de laturi arunca cu laturi in toti cei din jur...
  • 0 (2 voturi)    
   si abia acum spui? (Duminică, 14 martie 2021, 2:10)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Ai tacut 30 de ani...
  • 0 (2 voturi)    
   dintre cei 3 (Duminică, 14 martie 2021, 8:22)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Dinescu a fost singurul care a avut curaj sa fie vocal in protestul impotriva dictaturii ceausiste. Ce a urmat insa dupa aceea , sunt de acord, s-a transformat intr-un profitor si un excroc post revolutionar, pupand bombeul pantofilor fostilor comunisti transformati in capitalisti esuati. Nici Liiceanu nu e imaculat, a pus mana pe Humanitas.
 • +8 (30 voturi)    
  Hmm... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:25)

  RoyPeters [utilizator]

  "...fără ei nu s-ar fi întâmplat revoluția". Cei trei au fost doar actori secundari, deveniti ulterior eroi, simboluri, embleme etc.

  Jenant sau nu, "revolutia '89" din Romania a fost, factual, amorsata si intamplata de un preot reformat maghiar rebel din vestul tarii, servind sub steag strain. Restul l-au urmat orbiti, acceptand si arogandu-si apoi titulaturi emfatice, intr-un haos sanguinar ce trebuia sa fie genocid (cu peste 60 de mii de morti si un sfert de milion de raniti!!), terminat insa lamentabil printr-un proces omucidar, ce s-a dorit actul fondator al noii justitii romanesti.
  • +6 (20 voturi)    
   nope (Sâmbătă, 13 martie 2021, 13:56)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

   si acel preot a avut rol secundar.

   revolutia a fost amorsata in partea cealalta a tarii. la Iasi, lasand descoperit vestul.

   a fost un sah si mat la ceausescu dat de rusi. ei au fost cei care au dorit schimbarea regelui.

   populatia (din pacate) a fost doar masa de manevra.
   • +1 (7 voturi)    
    Nu prea (Sâmbătă, 13 martie 2021, 20:05)

    RoyPeters [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    "Conspiratorii au dat ocol pieţei de mai multe ori, dar nu au putut întreprinde nimic. Câteva ceasuri mai târziu, mitingul, care nici nu începuse, nu mai exista" (https://revolutions.mediafax.ro/stiri/14-decembrie-1989-a-inceput-sau-nu-revolutia-la-iasi-18666509).

    La Iasi, a fost intr-adevar o conspiratie privind organizarea unei demonstratii anti-Ceausescu, dar a avortat din cauza interceptarii acesteia de catre DSS, deci a ramas la nivel de intentie.

    Conteaza, in orice evaluare, elementele FACTUALE, adica reale, ceea ce efectiv s-a intamplat. De Tokes se stia, via Europa Libera, din octombrie 1989, iar stakeholders doreau ca evenimentele sa fie declansate in vestul Ro., pentru a precipita o posibila separatie a Transilvaniei/Banatului. Confirmarea este in prima versiune a "Proclamatiei de la Tm.", care includea autonomia extinsa a Transilvaniei si Banatului, punct retras apoi din versiunea devenita oficiala. In prezent, documente semnificative ref. decembrie 1989 sunt inca clasificate (vezi https://romania.europalibera.org/a/ungurii-revolu%C8%9Bia-nu-stim-ce-s-a-%C3%AEntamplat-30-de-ani/30324632.html)
    • -2 (6 voturi)    
     mey (Duminică, 14 martie 2021, 3:39)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

     tu citezi din carti.

     in realitate zeci de mii de militari si securisti din trupele de elita au fost mobilizati in iasi. asta cu vreo cateva saptamani inaintea timisoarei. informatii aveau cu mult inainte.

     data manifestatiei a fost mutata succesiv pana pe 9 decembrie. dar intre timp Securitatea si PCR au evacuat cca 40 mii de studenti si cateva mii de muncitori care n-aveau domiciliul in Iasi.

     ...dupa care urmeaza sah in timisoara unde nu era nimeni. si mat-ul in Bucuresti.

     Tokes era ofiter de informatii strain. de-asta nu l-a agatat Securitatea. sa nu complice lucrurile.

     tot scenariul a fost scris de marile puteri si executat de KGB pentru ca Romania trebuia sa ramana in sfera de influienta rusa. nici vorba de vreo autonomie.
  • -1 (3 voturi)    
   Bine spus, (Sâmbătă, 13 martie 2021, 19:20)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

   mulțumiri!
 • +7 (27 voturi)    
  Da, da.... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:48)

  IonRoaitaDA [anonim]

  Nevasta rusoaica, e indeajuns?
  Daca era cu adevarat periculos pentru `regim`, era disparut instant la vreun spital de psihiatrie sau accidentat la vreun `accident`.
 • -2 (8 voturi)    
  Vaccin pentru pluricelulari ! (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:49)

  iondero [utilizator]

  Pacat ca nu exista si un vaccin pentru pluricelulari !
 • +15 (17 voturi)    
  Problema Romaniei este ca se afla (Sâmbătă, 13 martie 2021, 12:57)

  Dilematic [utilizator]

  intr-o nedefinitta stare "intermediara" si merge tare schiopatand in selectia valorilor. Odata cu iesirea din totalitarism s-a manifestat un soi de salbatacie individualista, o competitie fara reguli, pentru ocuparea scaunelor din fata.

  In spatiul acesta de nesfarsita "tranzitie" anevoiasa se intinde, triumfatoare, mahalaua care risca sa acopere o buna parte a Romaniei. Incultura si prostul gust sunt pacatele minore ale acestui mediu social (in care se integreaza, din pacate, si unul din simbolurile Revolutiei din 89, Mircea Dinescu) Mai rau e ca se instaleaza acolo jungla, cu legile ei, adica fara nici o lege. Nu lipseste nici fondul muzical, melodia inconfundabila a manelelor, pe cale de a deveni un soi de muzica nationala.
 • +19 (37 voturi)    
  Biografia cea mai sifonata e a lui Dinescu ! (Sâmbătă, 13 martie 2021, 13:17)

  Susufler0 [utilizator]

  Istudor nu poate masca asta desi se cazneste sa faca din ea un fel de varza a la Cluj pt a nu se putea stii ce mananci !

  PS. De fapt Istudor vrea sa spele un "cadavru" care a inceput sa miroasa de-acu vreo 15 ani !

  PS Astazi chiar duhneste ! Jenanta este metoda insa. Aceea de a amesteca o Blandiana si un Liiceanu cu o - scuzat sa-mi fie cuvantul, dar este cel mai potrivit, fiindca deja nu mai este loc de eufemisme si nici macar de sinonime lesinate - tarfa !

  PPS. Evident ca randurile de mai sus sunt un pamflet si de aceea HN va rog sa le tratati ca atare.
 • -2 (34 voturi)    
  Dinescu a fost unicul disident dintre ei (Sâmbătă, 13 martie 2021, 13:48)

  QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ [utilizator]

  Si totusi, aici Constiinta noastra ori are memoria slaba ori minte: ne spune ca nu isi mai aduce aminte cum a ajuns Mircea Dinescu disident in preajma revolutiei. Pentru cine a trait pe atunci, si mai ales cine asculta Europa Libera, amintirea asta nu se sterge. Mircea Dinescu a avut un curaj enorm (putem sa-i spunem, nebunesc) atunci, cînd a scris "Moartea citeste ziarul", o carte intreaga in care l-a atacat personal pe Ceausescu si pe oamenii lui - asta intr-o epoca in care astia isi asasinau dusmanii pentru insulte mult mai marunte. Cine nu crede sa citeasca amintirile lui Plesu, cel mai bun prieten al Constiintei noastre uituce.

  Cit despre ceea ce a devenit Dinescu ulterior: da, e trist; dar la fel de trist e cînd oamenii calca pe adevarul trecutului, pentru ca in mintea lor nu se acorda cu aspectul prezentului. Oamenii se schimba, viata e incoerenta.
  • +2 (10 voturi)    
   xzxzxzx (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:46)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ

   Citite de mine ATUNCI , cărțile lui DINESCU m-au cucerit prin flacăra libertății . Devenită între timp INCENDIU . Recitite (de mine) ACUM mă cuceresc prin amploarea fenomenului LIICEANU la români ...INCHEI , domnule CORCORAN; citîndu-te !
   Oamenii se schimba, viata e incoerenta. Se pare că este IDEEA centrală din cartea DEMOCRATIA NATURII scrisă de Dinescu si apărută la CARTEA ROMÂNEASCĂ în 1981.
  • +8 (10 voturi)    
   Câteva nelămuriri (Sâmbătă, 13 martie 2021, 16:15)

   c.radu [utilizator] i-a raspuns lui QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ

   Tocmai pentru că știu că se plătea mai scump pentru contestări mai puțin îndrăznețe este, pentru mine, un semn de întrebare: De ce pe Dinescu s-au mulțumit să-l pună sub supraveghere? De ce pe Iliescu, om format la Moscova, Ceaușescu s-a limitat la a-l îndepărta de guvern și a-l 'exila' la Iași? În timp ce Petre Mihai Băcanu a fost băgat în închisoare. Erau, oare, oameni de care nici el nu se putea atinge, în timp ce de alții putea dispune cum dorea?
  • +10 (10 voturi)    
   „Moartea citește ziarul” (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:44)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ

   a putut fi citită în România după decembrie 1989... S-a știut despre acest volum și s-au spus versuri din el la Europa Liberă. Mircea Dinescu a dat un interviu ziarului „Liberation” și a fost mai protejat de mediul internațional pentru că s-a știut de protestul lui. Dar disidența lui Mircea Dinescu nu se compară cu cea a DOAMNEI DOINA CORNEA... Și nici cu cea a lui Paul Goma... A fost totuși... Își dau cu părerea pe aici prea mulți cetățeni care nu sunt îndeajuns de informați despre acele timpuri...
  • -3 (7 voturi)    
   E L, radio CIA dar și (Sâmbătă, 13 martie 2021, 20:10)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ

   KGB...
 • +21 (31 voturi)    
  Dinescu? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:45)

  Nonidem [utilizator]

  Dinescu?Probabil cea mai groaznica imagine a ceea ce a ajuns un participant important-din grupul central al personajelor anului 1989.Un oportunist sadea, un profitor ordinar,o lichea: a convietuit-profitabil-cu criminalul Iliescu, apoi a cotit-o spre liberali,spre Dragnea si PSD-ul lui;afiseaza un nationalism primitiv, o retorica xenofoba cu un limbaj de mahala.Este exemplul perfect al individului lipsit de orice moralitate in atingerea scopurilor de imbogatire!O jigodie, pacat de talentul lui.
 • +3 (19 voturi)    
  Pace voua! (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:51)

  Balmodin [anonim]

  Autorul de fata are dreptate. Nimeni dintre cei trei nu este perfect, fiecare cu scheletele lui de caracter sau biografie. Poate toti trei sunt securisti. Nu asta conteaza. Cei trei au format, au reprezentat starea unei natiuni in cei 30 de ani. Lupta lor de-acum poate fi privita ca un simbol al sfirsitului. Dar daca Liiceanu il injura pe Dinescu, ce-ar fi trebuit sa faca cu Vadim? Imediat dupa evenimentele din decembrie, Doina Cornea a dezvaluit ingredientul-minune de care aveau nevoie romanii: iubirea. Au ris toti ca boii, cu superioritate de imbecil. Nu veti gasi multe luari de pozitie ca aceasta. Un dram de iubire pentru dl Istodor. Si pentru ceilalti. Daca erau sfinti, am fi fost mai singuri.
  • +13 (21 voturi)    
   Stimate domn, (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:31)

   Leul in iarna [anonim] i-a raspuns lui Balmodin

   ar fi bine să mai citiți și altceva, nu numai ce zice domnul Eugen Istodor.... Căruia îi dau dreptate de multe ori... Acum însă, nu... Pentru că există o mare diferență între Gabriel Liiceanu și Ana Blandiana pe de o parte și Mircea Dinescu pe de alta... Primii doi NU AU FOST ABSOLUT NICIODATĂ ALĂTURI DE ȘLEAHTA CARE A NENOROCIT ROMÂNIA... Mircea Dinescu i-a sprijinit pe aceștia și a tras foloase materiale alături de PSD... În ultimii ani a fost de-a dreptul scârbos sprijinindu-i pe Dragnea și ai lui în distrugerea statului de drept... Eugen Istodor amestecă totul într-o ciorbă care din cauza lui Mircea Dinescu (cu care a colaborat la Academia Cațavencu) miroase urât de tot a mâncare stricată...
 • +10 (16 voturi)    
  Se cearta intre ei „ca chiorii”? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:57)

  V. Istina [utilizator]

  De data asta... un text dezamagitor. Nu cred ca intelegeti prea bine despre ce vorbiti. Simplificarile sunt jenant de neincapatoare si mai ales strambe.
 • +9 (11 voturi)    
  ' Proprietarul de poduri " ajuns mare capatuit (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:40)

  Plagarus [utilizator]

  Tipica figura de arendas ajuns stapan si mare apropritar cu voie de la stapanire !
 • +16 (22 voturi)    
  deci... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:52)

  Dan T [anonim]

  Dinescu a parvenit mancand kkt pro-PSD la TVR, SOV-TV si nu numai... Liiceanu a adus plus-valoare publicand carti valoroase....aaa...a fost ''basist''...? ok, si eu am fost in anii 2000, pt ca Basescu era singura alternativa la mafia PSD atunci...intre timp, Base s-a dat cu ei din pacate...
 • -13 (25 voturi)    
  licheaua exemplara (Sâmbătă, 13 martie 2021, 16:10)

  VOX. [utilizator]

  De ce i se spune distinsului domn Liiceanu "licheaua exemplara"?
  • -1 (9 voturi)    
   Just, (Sâmbătă, 13 martie 2021, 19:15)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   bine zis!
 • +6 (8 voturi)    
  idei si concentrare (Sâmbătă, 13 martie 2021, 16:20)

  ioan [anonim]

  Onorabile, dumneata ai idei putine, dar o apreciabila putere de concentrare! Atentie, iti va disparea pe masura ce te incapatanezi sa ti le clonezi, pentru ca amesteci idei cu idioti, disimulari cu enormitati, oficiosi cu oficialitati. Nu-i mai imbraca pe cei goi, lasa-i in poemul gol, ca le acresti delicateturile!
 • -1 (13 voturi)    
  eugen, ai idoli falsi! (Sâmbătă, 13 martie 2021, 18:03)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Draga Eugen,

  Cum zicea Mircea Dinescu in dinee diplomatice la Paris in 1990 , eu eram Hitlerjugend fiind in linia 1 la revolutia din 1989. Un fascit sadea, doar eram de un an membru PCR!
  Draga Eugen, au murit tineri langa mine impuscati de inaintasii celor ce carea cum s-au vaccinat de covid inaintea medicilor, bolnavilor cronici si a batranilor. Am sa iti povestesc doar o scena. De la TV ni s-a cerut sa mergem cu un camion militar sa aparam spitalul Fundeni. Se tragea in nestire in apropiere si eu nu aveam in buzunar ca arma decat cheile de la casa. Noaptea am scapat cu bine ,dar dimineata acolo era un capat de troleibuz (mai e si azi!) si cand s-au deschis usile de la primul vehicul sosit in statie cu geamurile ciuruite de gloante au cazut cativa oameni secerati de gloante si pungile lor pline cu mancare pentru bolnavii din spital s-au rostogolit pe caldaram : mere, nuci, ciorba, varza, un salam amarat, muraturi –imaginea perfecta a Romaniei socialiste conduse de un dement, yesmani si Securitate.
  Noi fascistii astia tineri am facut posibil ce e Romania azi, o tara libera, in UE ,in NATO. Eu si multi altii n-am cerut nimic.
  In schimb idolii tai si-au tras ba o editura,ba o tipografie, ba o carciuma, ba un Audi zis Siegfried si plimbari prin strainatate, unii au fost ministrii fara sa faca mare lucru etc si s-au dat drept apostolii revolutiei. In afara de Dinescu , in timpul revolutiei domnii si doamnele astea stateau acasa dupa perdea sa vada ce se intampla. Datorita noua utecistilor si pcristilor tineri astia au devenit idolii tai , falsi. Cand treci pe la troita de la universitate pune un mic buchet de flori acolo unde au fost impuscati baietii si fetele din Hitlerjugend .
  Si ca democratia sa fie cu adevarat originala ma astept ca acest mesaj sa nu fie publicat.
 • 0 (2 voturi)    
  O ciudată fidelitate, caci nu ei (Sâmbătă, 13 martie 2021, 19:12)

  Namaste [utilizator]

  ci Gorbaciov...
 • +4 (6 voturi)    
  Cam toți știu câte ceva despre Dinescu (Sâmbătă, 13 martie 2021, 20:49)

  nick24 [utilizator]

  “ Poetul se satură de lașitățile de fiecare zi, se radicalizează și bine ne face tuturor. Versurile, protestele lui devin celebre. Securitatea îl obligă la domiciliu forțat.
  ...
  S-a dezmeticit mai tărziu, a vrut altceva? Nu știu, nici nu-mi pasă.“
  Sau ți-e frică?
  Ți-e frică să spui adevărul! Sau să te informezi măcar puțin:

  https://romania.europalibera.org/a/buletin-de-stiri-17-martie-1989/29824981.html
  “ Mircea Dinescu spune că, într-o perioadă în care Occidentul încearcă să găsească alături de oficialii de la Moscova (mai precis de Mihail Gorbaciov) o modalitate de a locui în „Casa comună europeană”, aceasta are o fereastră oarbă reprezentată de România. Conducerea actuală a României a reușit să transforme așa-zisa „insulă de latinitate pierdută într-o mare de slavi” într-o insulă veritabilă, „aflată într-o izolare mai degrabă existențială decât lingvistică.” În loc să le ofere românilor măcar glasnost și perestroika, conducătorii țării îi condamnă pe români la maoism și faraonism nord-coreean. Îl acuza pe Ceaușescu, așa cum o făcuseră și cei șase politruci staliniști în scrisoarea din 12 martie, de încălcarea Constituției..
  Era cea mai recentă atitudine de frondă a poetului care încă din 1988, prin declarații făcute în cadrul unui interviu dat la Radio Moscova și în cadrul unui congres din Berlin criticase dur sistemul comunist și conducerea de la București.“
  Deci și-a luat punctajul de la Moscova și a venit cu bilețelul cu Iliescu pe 22 dec 1989 la TVR.
 • +3 (9 voturi)    
  Obiecții (Sâmbătă, 13 martie 2021, 21:49)

  Andrei Constantinescu [anonim]

  Nu erau toți trei pe același plan, încurcați actul de a fi filat de Securitate (eram mai toți pe atunci, on and off), cu cel de a intra în dizgrația lor, cu urmări uneori fatale.

  Să nu uitam totuși că pe domnul Dinescu, cu toate defectele sale, Revoluția din ’89 l-a găsit în arest la domiciliu și cu Securitatea la poartă, fapt care cântărește greu la bilanț, mai ales atunci când este criticat de cineva ca domnul Liiceanu, care „rezista prin cultură” (adică avea grijă să nu deranjeze regimul, dar altfel era foarte împotrivă zice dânsul, doar că nu se „enerva”, ca s-o parafrazez pe doamna Herta Müller) și care sare acum să o apere – ca la comandă sau ca reflex de castă – pe o altă „rezistentă prin cultură”, pe doamna Blandiana, autoarea sub regim a unei izolate poezii despre un motan, în improbabila – și foarte criptica – postură de parodie a regimului, fapt care nu a apropiat-o cu mai nimic de statutul de dizident la care se pare că râvnește din ’90, când s-a dat voie, statut cu care pare să cocheteze și domnul Liiceanu, fără chiar nici un motiv (motan). Iar alăturarea făcută de Liiceanu între Blandiana și o adevărată dizidentă ca regretata Doinea Cornea este un tertip care nici nu merită comentarii, dincolo de mențiune.

  Nu fac decât să amintesc ceva ce mulți dintre noi știu bine de atunci, iar regretatul Paul Goma – dizident autentic care spală un pic din rușinea noastră a tuturor celor care am tăcut și am înghițit – a detaliat în mai multe ocazii, „condamnându-i la neuitare” – vorbele sale – pe cei doi de mai sus, alături de mulți alții.
  • -4 (6 voturi)    
   REGRETAUL PAUL GOMA!????? (Duminică, 14 martie 2021, 7:29)

   COCH [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Constantinescu

   De unde stii? Chiar il cunosti, l-ai cunoscut? Daca-ai sti adevarul ai muti. Las-o balta!!!
 • +1 (3 voturi)    
  care e cel mai bogat? (Duminică, 14 martie 2021, 2:09)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  de curiozitate.
 • 0 (4 voturi)    
  ASTIA-S ARTISTI (Duminică, 14 martie 2021, 7:27)

  COCH [utilizator]

  Brava Isidoare, ai scris si tu ceva!!!
  UIte ce ai facut. Oameni care se iau de nevasta lu' dinescu, cica e rusoaica. Iti dai seama ce minte au.
  Oameni care se iau de incrancenarea si duritatea lu' iliceanu. ca doar a pierdut alegerile cu cdr dar s-a ales pe degeaba cu humanitas.
  Oameni care o huiduiesc pe alias blandiana ca nu a fost anticomunista reala ci doar fiica de legionar...
  Nasol.
  Iata ca si la acest nivel nu exista ingeri, pentru ca sunt si ei oameni.
  Mai bine-i lasa-i in pace, sa se spele pe cap intre ei, fiecare cu defectele si calitatile lui.
  Oamenii, vezi, sunt invidiosi pe cei ce au succes in afaceri, vad rusi, antene3, falsuri in jurnale, si mentori cu propuneri politice care au fost cu o reprezentare cel putin jalnica.
  Asta-i viata.
  Mi-e scarba!
  Toata lumea a iesit in stada in 89, mai sa fie, eu nu, doar am privit din strada. Si de asta mi-e scarba, nu am spart geamuri la cc, nu am furat ghivece cu bani, nu am cerut adeverinta de revolutionar, nu m-am batut cu caramida in piept ca fiind erou, nu am profitat de 89.
 • +2 (4 voturi)    
  Intre Tanca Uraganu' si Andrei Plesu (Duminică, 14 martie 2021, 8:50)

  justin puscasu [utilizator]

  Ma uit pe Youtube si observ ca dialogurile Plesu-Liiceanu au 2000-3000 de vizualizari, iar clipurile lui Tanca Uraganu si Florin Salam au zeci de milioane.
  E foarte probabil ca majoritatea celor care comenteaza aici critic despre Plesu, Liiceanu si Dinescu sunt fani ai lui Tanca Uraganu, dar n-au citit nimic din ce-au scris cei criticati.
  Romania bunului simt :D
 • +2 (4 voturi)    
  traiectorie (Duminică, 14 martie 2021, 10:22)

  sitizan [utilizator]

  Tocmai pentru ce-a reprezentat la inceput (sau, cel putin, se parea ca reprezinta) Dinescu, evolutia lui e trista, dezvaluie un caracter indoielnic, tip golanas de cartier. Poate fi simpatic dar moral e un rebut. Un om care te vinde fara sa clipeasca daca are ceva de castigat, ca si prietenul lui, Buscu.
  Pacat de talentul lui literar, imens.
 • -1 (3 voturi)    
  Gata bai (Duminică, 14 martie 2021, 12:45)

  Nissan [utilizator]

  Dizidenta din BMW si conace sau din ditamai libraria vis-a-vis de CC e cam apa de ploaie. Mai bine vorbim despre retete culinare si afaceri, discutiile de tip cenaclu ale anilor ‘70 cu analiza savuroasa pana si a virgulei a unor vorbe de un banal absolut, mi se par ridicole. Dizidenta s-a ofilit de tot, gasiti pe altii mai credibili.
 • +1 (1 vot)    
  pamflet : dinescu / liiceanu (Luni, 15 martie 2021, 13:53)

  daniela capatina [anonim]

  Articolul domnului Liiceanu este doar un pamflet intre 2 scriitori care au beneficiat de această perioadă de democratie gălagioasă si scolarească care merge pe 31 de ani. O democrație serioasă impune transparență. Asadar, cei 2 pamfletari sunt în primul rând 2 intelectuali transparenți, care a copiat fiecare un model de afacere. Celebra sintagmă ,,fă-te că scrii,, a fost lansată de la tribuna revolutiei de la 1989, cu mesajul ascuns că a venit vremea celor care merg la scoala si se prefac ca invată. Acesti 2 intelectuali transparenți care au strigat ,,Pârtie,, neamurilor care aveau nevoie să obțină cu ușurință diverse diplome si deci diverse facilități, si-au facut toate mofturile la modul serios, pentru că nu este ușor să faci mâncare și nu este ușor nici sa faci afaceri cu cărți. De ce muncitără ei cu atâta credibilitate? Eu cred că le este frică de Dumnezeu și ei știu că Dumnezeu nu se poate păcăli cu sintagma ,,Fă-te că scrii,,. După care , a urmat ceea ce se știe deja după vorba aceia ,,Ferește-mă Doamne de Prieteni, că de Dușmani mă feresc singur,,.
 • 0 (2 voturi)    
  Fiecare cu meseria lui (Luni, 15 martie 2021, 15:38)

  Nissan [utilizator]

  Poti sa fii doctor si sa mori de foame ca nu vrei sa duci servieta profului. Ca doctor trebuie sa citesti nu sa scrii prostii . Inteleg. Poti sa stai ca toti confratii literari la bloc si sa mergi cu o masina civilizata. Inteleg. Ce nu inteleg e de ce te bagi in Editura Politica, faci un mega business pe care este evident ca nu il controlezi de unul singur nici pe departe, ba as zice ca habar n-ai cu ce se mananca si pe urma faci plin de emfaza “ Apel catre lichele”.
  La fel, intai iti tragi un X3, conac si pe urma te apuci de gatit la televizor. Esti poet sau bucatar de TV? Altii si-au pastrat coloana vertabrala si au facut toata viata meseria pentru care au obtinut o diploma. Cartarescu de exemplu de ce poate sa stea vertical?
 • 0 (0 voturi)    
  pamflet dinescu / liiceanu (Luni, 15 martie 2021, 18:13)

  daniela capatina [anonim]

  Articolul domnului Liiceanu este doar un pamflet intre 2 scriitori care au beneficiat de această perioadă de democratie gălagioasă si scolarească care merge pe 31 de ani. O democrație serioasă impune transparență. Asadar, cei 2 pamfletari sunt în primul rând 2 intelectuali transparenți, care a copiat fiecare un model de afacere. Celebra sintagmă ,,fă-te că scrii,, a fost lansată de la tribuna revolutiei de la 1989, cu mesajul ascuns că a venit vremea celor care merg la scoala si se prefac ca invată. Acesti 2 intelectuali transparenți care au strigat ,,Pârtie,, neamurilor care aveau nevoie să obțină cu ușurință diverse diplome si deci diverse facilități, si-au facut toate mofturile la modul serios, pentru că nu este ușor să faci mâncare și nu este ușor nici sa faci afaceri cu cărți. De ce muncitără ei cu atâta credibilitate? Eu cred că le este frică de Dumnezeu și ei știu că Dumnezeu nu se poate păcăli cu sintagma ,,Fă-te că scrii,,. După care , a urmat ceea ce se știe deja după vorba aceia ,,Ferește-mă Doamne de Prieteni, că de Dușmani mă feresc singur,,.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevăr (Duminică, 21 martie 2021, 10:59)

  cumgranosalis [anonim]

  Adevăr și atât. Si stil. Un text înțelept, lămuritor, nepărtinitor. Mulțumiri!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by