Parazit/Parasite - 4 Oscaruri. Uite cum se vede o capodoperă. 9 semnificații ale filmului și o concluzie de la Paraziții: "Daca proștii ar zbura, ar fi întuneric"

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2020, 9:50 Actualitate | PERSPEKTIVA


Parazit-ul de Nobel. Afiș. Vezi filmul!
Foto: Google
Românule, te văd cam derutat. Nu prea știi cu ce se mănâncă sudcoreanul "Parazit/Parasite" de Bong Joon Ho. Filmul cu 4 Oscaruri. Citește aici cronica filmului. E comedie? Se râde, dar ca la o tragedie umană. Este socialist? Filmul pute a cămașă nespălată, dar este despre minciună și fericire. Pe mine m-a entuziasmat filmul ăsta, așa că nu mai faceți mofturi, nu mai faceți pe sensibilii. O să-l și povestesc pe ici pe colo. Bucurați-vă de film. Furați filmul, cum vă este firea. Sau mergeți la film! Merită, chiar dacă pe ecranele ro este doar la ore imposibile.

1. Film socialist. Avem 2 familii. 2 tabere: bogații și săracii. Bogații lui Park au și pot să facă și mai mulți bani. Săracii lui Ki-taek? N-au, dar au altceva în început de film. Au o solidaritate care-ți spune că se mulțumesc cu puținul dat de soartă. Dar dacă te mulțumești cu interpretarea ideologică, dragă cititorule, te prostești. Eroina adevărată a filmului este: minciuna.2. Filmul minciunii. Avem 2 tabere. 2 familii. Bogații Park se mint zilnic că-s fericiți, dar ascund mari doze de ignoranță, de fals și anxietate. Minciuna însă criminală vine dinspre familia lui Ki-taek. Sub masca unei perfecte bune credințe, familia lui Ki-taek o parazitează pe cea a lui Park. Falsitatea Park este cucerită și dominată treptat de minciunile Ki-taek. Aici ești provocat ca axiolog. Minciuna la puterea a 4-a este defectul unei relații sociale defectuoase? Deloc. Cele 2 familii trăiesc în pace. Filmul s-ar putea încheia aici.3. Minciuna naște monștrii. Naște sete de mărire, iluzii, castele de nisip. Cum ar fi ca eu să mă căsătoresc cu fata, dar eu să dorm în dormitor, dar ce bine-mi șade mie în cada plină de arome. Socialism? Minciună? Foame? Zic eu că-i imaginarul Ne-simțirii, a lipsei de măsură care animă și bogatul și săracul. Scenaristul-regizorul Bong Joon Hu te transportă treptat în jungla nerușinării, o face ca și cum ar fi cel mai simplu lucru de pe lume. Firesc. Și aici e desfătare. Tu, spectatorul te confunzi cu eroul din film. Bong Joon Hu te “curentează”. Bong Joon Hu îți crează o fascinație, o orbire pentru acest firesc al minciunii. Te sperie la momentul ăsta în film. Te întrebi: sunt parte din această conspirație a lui Ki-taek? Și răspunzi: îmi place prea mult cum am ajuns aici în film, în poveste, încât n-am chef să iau atitudine. Cred că aici este arta, de aici se recunoaște capodopera. Te fură, te face parte cu frauda, accepți că frauda e firească și, acum nici nu-ți trece prin minte să intri în dispute etice. Gândirea etică ți-ar strica filmul.

4. Surpriza? Dacă vezi filmul pănă aici ți se injectează fericire. Regizorul-scenarist Bong Joon Hu “te lucrează” din nou. Săraci? Oameni cu iluzii? Mincinoși? Hei, familia lui Ki-taek e cea mai mincinoasă? Nu, nu. Este acum o luptă între mincinoși. Între fantasme. A creat familia lui Ki-taek scenariul cel mai bun de epatare? Nu. În casa bogătașului Park, precum elefantul înghițit-devorat de șarpe, există o minciună-fantasmă care se digeră de ani de zile, mai tare decât a săracilor Ki-taek. Filmul demult nu mai are de a face cu socialismul. Ideologia a murit. Ești implicat psihic. Ești prins etic. Ești incapabil să mai împarți lumea ce-o vezi în film în bine-rău, bogați-săraci. Întrebările etice te-au asaltat, dar ai uitat de ele. Ești prins în film. Și acum este surpriza: o gogoașă mai mare înghite gogoașa cea mică.5. Din subsolul casei vine monstrul. În fața acestui monstru Ki-taek are o replică mare: “You know what kind of plan never fails? No plan. No plan at all. You know why? Because life cannot be planned. Look around you. Did you think these people made a plan to sleep in the sports hall with you? But here we are now, sleeping together on the floor. So, there's no need for a plan. You can't go wrong with no plans. We don't need to make a plan for anything. It doesn't matter what will happen next. Even if the country gets destroyed or sold out, nobody cares. Got it?” Ești furat de acest “fără plan”, spui că-i fabuloasă chestia asta. Dar, uiți, Ki-taek n-are niciun fel de autoritate. Chiar soția lui îl făcuse gândac, cu o scenă înainte, cum să creadă copiii lui în propriul tată? Ce bine se joacă cu tine Bong Joon Ho!

6. Până aici umorul a fost permanent. Se zâmbește. Sunt detalii simpatice. Cum să nu zâmbești la felul în care puștii aleargă după net prin casă, sau felul în care navighează pe net direct din WC? Sau cum să nu zâmbești la robotica personajelor Park? Cum să nu zâmbești la aceste făpturi prinse în ideologii tâmpe de dezvoltare personală, incapabile de sentimente reale? Cum să nu te amuzi la felul în care paraziții lui Ki-taek câștigă teren cu impostura lor? Cum să nu te râzi când vezi ieșirea monstrului din subsol? Dincolo de bine și de rău, surâsul este permanent.7. Urmează horrorul. Și măcelul are drept primă armă "Piatra fericirii" (legenda spune că dacă o ai în casă aduce bogăția, hahaha). Și măcelul continuă cu un cuțit bine înfipt în cel care nu suportă mirosurile fetide. "Piatra fericirii" și mirosurile fetide însoțesc spectatorul de la începutul filmului. Dar cum să-și dea el, bietul, seama că tocmai aceste semne vor pricinui tragedia? Bun, bun, Bong Joon Ho!

8. Unul dintre marii actori ai filmului este Subsolul. Sub - pământul. Casa lui Ki-taek este la subsol, iar Monstrul trăiește în catacombele casei de lux din Coreea de Sud pregătită pentru un posibil război atomic cu Coreea de Nord. Subsolul lui Ki-taek “vede” / are vedere câtre toată lumea fără căpătâi. Bețivi, certăreți. Dar în același timp este cel mai ușor de inundat. Catacombele, în schimb, n-au fost folosite niciodată pentru cataclismul atomic, dar ascund un ins care este căutat și acum pentru o teribilă fraudă. Subsolul este parte din jocul mistificării. Subsolul aerisit sau nearisit lovește, creează tragedia. Aici stă Parazitul.

9. Finalul este blând. Al mincinoșilor. Este fabulă. Fabula celor care mint și au un plan. Spectatorul, dacă nu-i tâmpit și socialist, râde amar. Se prinde de glumă.

Tu, da, tu, care-ai citit până aici, ce-o să faci? Nu fiiii prost să crezi că-i film doar socialist că faci întuneric, vorba Paraziților noștri.
Uite așa faci întuneric:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18618 vizualizari

 • +10 (34 voturi)    
  Ma voi duce la sanatoriu (Miercuri, 12 februarie 2020, 9:59)

  xolv [utilizator]

  ca dupa orice doza de istodorism.
  • +5 (13 voturi)    
   ! (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:05)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nu a fost rea cronica. Pana la urma, fiecare ramane cu ce vrea si poate din filmul asta. E chiar o capodopera.
   • +3 (5 voturi)    
    pe bune? (Joi, 13 februarie 2020, 9:45)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui cvi

    ia citeste comentariile.au 10 clase peste ce trompeteaza istodor.stilul asta crosetat cu sarma ghimpata,arata ca dracu si se citeste ca necuratul.poate in capul autorului suna extraordinar,in al meu insa,suna ca o scartaiala cu unghiile pe tabla.
    sunt mie la suta sigur ca super-policalificatul istodor isi uraste cititorii.mai ales aia care-l critica.
    a devenit tinta mistourilor cititorilor,mai in gluma mai in serios lumea se intreaba a cui pila este,isi jigneste cititorii cu vadita placere(dovada in titlu)
    despre film,numai de bine,faptul ca a castigat n-spe oscaruri,ma face sa mai caut.
    • +3 (3 voturi)    
     :) (Joi, 13 februarie 2020, 14:19)

     cvi [utilizator] i-a raspuns lui Point

     Comentariile la adresa autorului sunt cam aceleasi la fiecare articol. Si sunt cam aceiasi oameni care il injura. Adica cititorul il injura dar abia asteapta sa il mai citeasca o data si sa-l mai injure. Nu stiu ce sa zic despre cine are mai multe clase aici.
     • +3 (3 voturi)    
      Cei care-l înjură (Joi, 13 februarie 2020, 14:41)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui cvi

      pe Eugen Istodor poate nu știu că este scriitor și că scriitorii au fiecare stilul lor... Ce să-i faci? Fiecare cu cât i s-a dat...
 • -7 (27 voturi)    
  o sa-l ignor (Miercuri, 12 februarie 2020, 10:08)

  DSS [utilizator]

  cronica m-a convins ca filmul asta poate astepta pana va fii la TV. In schimb o sa ma duc sa vad 1917
  • +8 (26 voturi)    
   Ar fi mare păcat! (Miercuri, 12 februarie 2020, 13:29)

   Leul in iarna [anonim] i-a raspuns lui DSS

   Este o capodoperă... Chiar dacă povestirea lui Eugen Istodor nu vă convinge... Este un film despre firea umană indiferent din ce grup social provine... Este un film cu o imagine excepțională... Și cu o muzică pe măsură... Este un film despre cum frumusețea poate fi înecată în mizeria umană... Este un film subtil și foarte puternic în același timp... În ultimii ani este primul film care chiar consider că merită toate premiile pe care le-a primit...
 • +7 (17 voturi)    
  cronică film Parazit (Miercuri, 12 februarie 2020, 10:24)

  sorin [anonim]

  Filmul PARAZIT – sărăcia naște monștrii.
  Producție din Coreea de Sud, FILMUL PARAZIT este EXCELENT. În mod meritoriu, a luat marele premiu de la Cannes în 2019 și Oscarul în 2020. Pelicula are multe scene de UMOR (negru) care mai îndulcesc din tragediile inscate de SĂRĂCIE și mai ales de SEGREGAREA SOCIALĂ.
  Pentru a evita observațiile întemeiate că postez mesaje prea lungi (și fără poze - n.n.), am compartimentat modesta analiză a unei CAPODOPERE CINEMATOGRAFICE în capitole foarte scurte și autonome, care pot fi citite independent unele de altele:
  1) CAPCANA SĂRĂCIEI este exprimată prin intermediul ALEGORIEI ( metaforă extinsă):
  A) Bogații identificau sărăcia după MIROSUL DE SUBSOL, un miros de care săracii nu puteau scăpa indiferent cât s-ar fi primenit, pentru că locuiau într-o pivniță insalubră. Interesant că SIMȚUL OLFACTIV, primul simț ancestral al omului, era aproape să deconspire o ESCROCHERIE. Bogații „au mirosit” că slujitorii săraci sunt din aceeași familie de "escroci". În subsolul vinovat de duhoarea familiei sărace nu intrau razele soarelui, locul era populat cu șobolani și era asociat cu ideea de toaletă. Bogăția era asociată cu VILA cu ferestre mari, glisante, pe unde pătrundea soarele, cu belșugul culinar și câinii de companie.
  B) În același timp, la bogații din film sunt evidente ipocrizia, o oarecare rupere de realitate (inadecvare sau credulitate) și mai ales dorința celor avuți ca săracii „SĂ-ȘI VADĂ LUNGUL NASULUI”. Chiar dacă prima servitoare mânca cât doi, pe proprietar nu-l deranja, atâta timp cât ea se își păstra atitudinea umilă. Aici, am identificat o idee a lui J.J. Rousseau: avuții au o PLĂCERE ÎN SINE ca sărmanii să rămână tot sărmani sau măcar SĂRACI CU DUHUL.
  C) SĂRĂCIA NAȘTE PROSTIE. Săracii NU SE IMAGINAU în postura celor bogați. Slujbașii săraci s-au așezat STÂNJENITI la masa îmbelșugată a avuților, atunci când proprietarii vilei nu erau acasă. Se simțeau între un furt și ceva care li se cuvenea.
  D) EDUCAȚIA – singura modali
  • +7 (17 voturi)    
   Filmul este mai mult decât (Miercuri, 12 februarie 2020, 13:34)

   Leul in iarna [anonim] i-a raspuns lui sorin

   despre săraci și bogați... Este un film despre natura umană... Indiferent din ce grup social face parte... Tocmai în asta constă excelența acestei capodopere, cred eu...
   • +3 (5 voturi)    
    conflictul (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:24)

    Theo [anonim] i-a raspuns lui Leul in iarna

    conflictul acestui film este generat de inegalitate sociala , 'amplificat de natura umana''...
    • +6 (10 voturi)    
     Dar n-am putea să uităm (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:47)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Theo

     puțin de „inegalitatea socială”? Aceasta a fost, este și va fi... Și să privim mai detaliat felul în care ne spune această poveste autorul filmului? Nici unul dintre personajele acestei povești nu este rău sau bun... Toți sunt oameni și merită să ne bucurăm de finețea observației regizorului în analiza fiecăruia dintre ei... Printre altele... Căci și scenografia filmului spune ceva, și imaginea, și muzica... Suntem în fața unei opere de artă tulburătoare, rafinată și autentică... Părerea mea...
  • -7 (19 voturi)    
   o rusine... (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:24)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Problema esentiala este ca, atunci cand in competitie au fost filme cu mult mai bune - "1917" o capodopera - niste senili care conduc Academia - aproape in fiecare an - decid castigatoare niste stifturi jalnice (a se vedea si acel Moonlight, in detrimental unei alte supercapodopere - "Manchester by the sea"). Raman la parerea ca acest film este o mare rusine a istoriei cinematografiei...
   • 0 (2 voturi)    
    Curios... (Joi, 13 februarie 2020, 20:15)

    blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

    cum "o mare rusine a istoriei cinematografiei " a reusit sa-si adjudece niste Oscar-uri, plus alte premii inainte ...Ai putea sa ne luminezi putin si sa le arati unor ignoranti de ce si cum a reusit coreeanul sa-si bata joc de film si sa-l faca varza ?
    Am vazut si eu filmul , mi se pare destul de complex de oriunde l-ai apuca , cred ca isi cam merita comentariile laudative , in mod sigur e foarte bine realizat scenografic si regizoral , cat despre idee -poveste , e si ea la inaltime, e inedita , desi cred ca au existat si mai interesante , ce-i drept .
    Am vazut si 1917 - da , mi se pare foarte bun ca incerca sa creeze suspans prin filmarea in stilul lui Dunkirk , reuseste sa transmita ceva din ororile razboiului si trairile protagonistului, dar parca se putea si mai bine, actiunea putea fi mai complexa .
 • -10 (18 voturi)    
  Atentia selectiva doare (Miercuri, 12 februarie 2020, 11:26)

  Catalin Olaru [anonim]

  Chiar simteam nevoia de niste rasism si homofobie. Multumesc, Eugen Istodor, si nu uitati sa promovati Parazitii si pe viitor!
 • +6 (12 voturi)    
  Domnule Istodor,de data.... (Miercuri, 12 februarie 2020, 14:59)

  gigiN [utilizator]

  ......mi-ati placut ! Iar filmul mi se pare exceptional,mai ale prin ceea ce vrea sa sugereze.Un film destept facut de un regizor destept,care merita cu prisosinta Oscar-ul pentru regie.
 • -6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:25)

  [anonim]

  • +7 (11 voturi)    
   Nu ai inteles, nu considera ca e firesc (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:14)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui

   Filmul doar prezinta crudul adevar despre natura umana, nu spune ca ASA TREBUIE SA FIE.
   • -2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:12)

    [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

    • +3 (5 voturi)    
     Faptul că nu ați înțeles (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:34)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui

     poate să fie problema dumneavoastră...
    • +5 (5 voturi)    
     Degeaba iti explic, ca nu o sa intelegi (Joi, 13 februarie 2020, 3:28)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui

     Ti-as spune "uita-te la film"...dar te-ai uitat si n-ai inteles.
     Dar hai sa incerc. Ai vazut Joker? Spune in film omul ca nu a incercat niciodata sa se lupte cu sistemul si totusi sistemul l-a hacuit de cate ori a avut ocazia, nu a ratat nici una. Later, se oripilau toti de cum se poate sa existe asa oameni in societatea lor....pai tocmai ei, Sistemul, l-au creat.
     Human Nature and Game Theory rulz the world....something to think about!!!
     • -1 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 februarie 2020, 8:52)

      [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

      • +1 (3 voturi)    
       Da, dom'le... (Joi, 13 februarie 2020, 20:31)

       blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui

       niste paraziti-umani au facut ce-au facut, ca asa le-a fost natura , despre asta e vorba , nu e neaparat vorba de "exacerbarea splitării sociale " ,chit ca pornirile parazitare au fost favorizate si de conditia de "split social " inferior .
       Un fel de "somnul capitalismului feroce naste monstri " , cam asta e crudul adevar .
       Din punctul asta de vedere , filmul e si un semnal de alarma .
  • +3 (7 voturi)    
   Și vi se pare normal (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:32)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui

   ca familia săracilor să-și realizeze visul înșelând alți oameni (chiar dacă sunt niște bogătași), alungându-i pe alții prin minciună ca să leia locul? Mă uimește ce afirmați.
   • -1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 februarie 2020, 6:26)

    [anonim] i-a raspuns lui Leul in iarna

    • -1 (1 vot)    
     Eu cam așa m-am gândit: (Joi, 13 februarie 2020, 14:55)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui

     că în filmul ăsta, dacă luăm personajele la rând, fiecare este un pic parazit în cantitate mai mare sau mai mică... Dar PARAZITUL integral este cel din străfundurile casei: el și-a cheltuit banii nu știm cum, că nu ni se spune, s-a împrumutat la cămătari, este urmărit și trăiește în subsolul neștiut al vilei fără nici o mustrare de conștiință... Toți ceilalți înșeală, mint, fac planuri de cum să propășească în continuare escrocând, dar muncesc... Doar parazitul nu face nimic, ba și afirmă, întrebat fiind dacă nu îi este greu să trăiască fără lumina zilei, că SE SIMTE FOARTE BINE AȘA... Să uităm un pic de „clasele sociale” și de „visul american” și să ne gândim doar la felul în care sunt oamenii... Zic și eu...
  • +1 (1 vot)    
   lol (Joi, 13 februarie 2020, 14:15)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui

   In primul rand ar trebui sa cauti cuvantul in DEX: PARAZÍT, -Ă: (Organism animal sau vegetal) care trăiește și se hrănește pe seama altui organism, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea.
   Daca ai si vazut filmul cred ca e destul de evidenta alegerea titlului.
 • -3 (15 voturi)    
  Bun dar nu foarte (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:30)

  tontu [utilizator]

  Nu cred ca americanii au inteles prea bine filmul asta, cred ca l-au apreciat mai degraba pentru ca ei nu sunt in stare sa faca un asemenea film si nu pot sa-si imagineze o astfel de lume. Genul asta de filme il fac mai degraba regizorii din fostele tari comuniste. Filmul merita vazut si revazut chiar daca nu te da pe spate. Pe langa banalitatile de fime pe care le fac americanii chiar e un film bun.
 • +4 (8 voturi)    
  "Furați filmul, cum vă este firea" (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:09)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Nu prea inteleg remarca din "articol": "Furați filmul, cum vă este firea"!!!!
 • +5 (15 voturi)    
  sa il tin minte pe Eugen Istodor (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:42)

  doctor gila [anonim]

  Scriu asta numa sa tin minte sa nu il mai citesc pe acest Eugen.

  "te văd cam derutat. Nu prea știi cu ce se mănâncă" [...] așa că nu mai faceți mofturi, nu mai faceți pe sensibilii...

  Domunle Eugen, nu mai fă dumitale mofturi. Nu știu cum de vă lasă să scrieți din astea pe hotnews. Atitudine din asta condescendentă să aveți cu prietenii dumneavoastră.

  N-am trecut de primul paragraf, dar la așa stil, îmi pare rău și de el. Ok, se încheie și cu "Nu fiiii prost". Domnule Eugen, pentru dumneata ar putea fi cam târziu. Mai aveau Paraziții o vorbă.
 • +5 (7 voturi)    
  llaritatea (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:02)

  Ilenuca1 [anonim]

  Filmul exploateaza predilectia pentru horror-ul incantator al asiaticilor - le place sa se ingrozeasca minunandu-se, ca si copiii. Asta e atitudinea estetica a "mancatorului" de arta extrem- oriental avuta in vedere realizatorii filmului Parasite. Orice alte idezvoltari din film sunt absolut intamplatoare, subiacente comandamentului amintit. Nu trebuie sa proiectam viziunea eticista de tip vest-european asupra acestei masinarii dragute. Cel mult se pot accepta ca o problematica propusa discrepantele sociale, simbolizata de mirosul subteranei... Iar realismul fantast vine din teatrul japonez, nu din ...Bulgakov.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu cred ... (Joi, 13 februarie 2020, 20:56)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Ilenuca1

   ca scenariul nu a urmarit ad-initio problematica discrepantelor sociale din care rezida tocmai naratiunea complexa ,ci s-a bazat pe specificul extrem-oriental de predilectie pentru acest tip de horror , tocmai ca mod de expresie , de mis-en-scene pentru acele idei targetate : ce poate activa natura umana intr-o societate stratificata , roasa de molia capitalismului acerb .
   Si spun asta pentru ca mi se par redate prea pregnant acele idei, plus diverse altele.
 • +5 (9 voturi)    
  Baiatul asta (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:38)

  human_nature [utilizator]

  Prea le stie pe toate si totusi vorbeste ca ultimul necrescut
 • +1 (1 vot)    
  Supertare (Joi, 13 februarie 2020, 20:01)

  anonim [anonim]

  Este incredibil filmul! Recomand, trebuie vazut!
  Saptamana viitoare ma duc sa-l vad
 • +1 (1 vot)    
  Gramatica (Vineri, 14 februarie 2020, 10:00)

  Gogu [anonim]

  Eugen Istodor:
  "Minciuna naște monștrii".
  Pe bune? Naste "monstrii"?
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 februarie 2020, 22:53)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by