Numirea lui Sebastian Lazaroiu la Ministerul Muncii este o adevarata lovitura de teatru. De ce afirm asta?

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Niciun semn nu prevestea aceasta numire. Nu este membru PDL, a plecat de la Cotroceni in aprilie 2011 pentru a putea declara ce doreste in calitate de analist politic, nu este specialist in domeniul muncii, nu cred ca si-a dorit neaparat aceasta functie. Cred ca reprezinta o solutie de avarie. Demonstrata si de discutiile de cinci ore inainte de nominalizarea sa.

PDL avea numeroase persoane cu pretentii la ministeriate. Sulfina Barbu, care la recenta Conventia n-a “prins” nicio functie, Gheorghe Barbu, fost ministru al muncii, Raluca Turcan, Claudia Boghicevici. Este putin probabil ca Emil Boc sa se fi dus la Cotroceni cu propunerea Lazaroiu, punandu-si partidul in cap. Sulfina Barbu era deja asteptata la minister cu flori.

Sunt doua explicatii posibile. O parte dintre cei presupusi a fi nominalizati au refuzat pur si simplu, de groaza de a intra in vizorul opiniei publice, in meciul de box cu sindicatele, in situatia de a retrage ajutoarele sociale reduse de la 54 la 9. Nici nu se considerau curati ca lacrima. Patania lui Ioan Botis, care si-a dat demisia doar pentru ca sotia sa era jurist in programe europene aprobate chiar de catre dansul, i-a speriat pe multi. Cine stie ce schelete ascundeau in dulap. Riscau autosesizarea DNA. Sau poate serviciile si-au facut de data asta datoria si au suflat si in iaurt. Pana la urma singurul care a acceptat a fost Lazaroiu.

A doua explicatia este batutul cu pumnul in masa al presedintelui. Care a fost ignorat pana in prezent in numeroase ocazii de catre conducerea PDL. De data asta n-a mai acceptat sa faca jocul partidului. Probabil a amenintat cu despartirea finala. Asa ca Boc l-a acceptat pe cel care-i ceruse demisia acum cateva saptamani. Si in pozitia de „spion”al presedintelui Basescu in guvern. Ca doar nu se indoieste nimeni de legaturile continue intre Cotroceni si Lazaroiu si de faptul ca acesta va raporta presedintelui orice discutie din sanul guvernului.

Pe Sebastian Lazaroiu nu-l fericeste nimeni pentru functia obtinuta, probabil peste dorinta domniei sale. Ministerul Muncii este unul dintre cele mai dificile. Se afla pe frontul discutiilor cu sindicatele, al restrangerii ajutoarelor sociale, al reducerii aparatului functionaresc din zona centrala si locala. Al continuarii adoptarii legislatiei din domeniu. Fara experienta negocierilor parlamentare.

Faptul ca s-a amanat nominalizarea unui nou ministru la munca pana aproape de expirarea termenului de interimat imi intareste convingerea ca sunt foarte aproape de cele intamplate in realitate.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro