Frica de reguli clare si sanctiuni implacabile, influenta crescanda a baronilor locali la pachet cu potentialul lor penal, un Vasile Blaga tot mai puternic, dar si lipsa de abilitate a celor trei reformisti au spulberat orice speranta de modernizare in PDL. Consiliul National de Conducere a adoptat, sambata, 5 martie, modificari la statutul partidului, convenite anterior cu liderii de organizatii. Baronii locali au optat pentru aplicarea unor sanctiuni negociabile de la caz la caz, coborand astfel stacheta ridicata de trioul Preda-Macovei-Voinescu. Votand in bloc impotriva lor, dupa ce in urma cu trei saptamani partidul mima, sub presiunea publica, deschiderea catre reformism, PDL arata ca se confrunta cu probleme interne majore si ca nu risca rezolvarea lor prin actiuni radicale, inaintea celor doua momente cheie: alegerile interne din 14 mai si batalia pentru locale din 2012. Altfel spus, operatiunea de pesedizare a PDL, denuntata de Traian Basescu, continua.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Pentru a intelege mai bine semnificatiile celor intamplate vineri si sambata in PDL, e nevoie de ceva context si explicatii.

In plin scandal Ridzi - Pasat, conducerea PDL a preluat rapid o propunere discutata de luni bune, fara prea mult chef, in asa numita comisie pentru modificarea statutului: suspendarea automata din partid a membrilor trimisi in judecata. Aplicarea acestei masuri radicale urmarea un dublu scop.

Un scop simbolic, prin transmiterea mesajului ca PDL se reformeaza in mod real, ridicand foarte sus stacheta criteriilor de integritate, si ca actioneaza diferit in comparatie cu adversarii sai de la PSD si PNL, un mesaj prin care reformistii sperau sa recastige increderea electoratului dezamagit. Si un scop practic, prin distantarea reala de membrii de partid cu dosar penal, in cazul carora exista deja, prin trimiterea lor in judecata, indicii temeinice ca au comis infractiuni.

Or, de regula, penalii din toate partidele apeleaza, in lipsa unor sanctiuni clare prevazute in statut, la influenta politica pentru a obtine protectie in fata justitiei. In Romania, toti politicienii stiu ca una e sa te judeci de unul singur, sa ramai tu cu dosarul tau, si alta e sa ai in spate forta unui partid. Vezi cazul Nicolescu de la Arges, baronul local care, chiar in opozitie fiind, a beneficiat din plin de presiunile publice exercitate de PSD. Din acest motiv, suspendarea automata din partid a membrilor trimisi in judecata echivaleaza, pentru multi, cu o condamnare sigura.

Modificarea statutului prin introducerea acestei masuri radicale a fost sustinuta doar de gruparea Preda-Macovei-Voinescu, la care au aderat timid voci izolate din partid: Emil Boc, Valeriu Stoica si Sulfina Barbu. Gruparea nu s-au bucurat niciodata de prea multa simpatie si audienta interna, greii partidului lipsind ostentativ de la orice dezbatere pe tema criteriilor de integritate.

O serie de evenimente a rasturnat temporar situatia si a dat aripi gruparii reformiste. Pe data de 8 februarie, Parlamentul, cu ajutorul substantial al PDL, a respins cererea DNA de arestare a deputatului Dan Pasat. Votul a fost urmat de un perdaf din partea presedintelui Traian Basescu, acesta declarand ca nu mai asteapta nimic de la partidul de guvernamant. In plus, era asteptat raportul pe justitie al Comisiei Europene, iar seful statului declara ca exista riscul ca documentul sa mentioneze lipsa de vointa politica in combaterea coruptiei, ceea ce ar submina tot ce s-a facut bun in reformarea justitiei.

In acest context, si nu dintr-o emulatie pornita din interior, Biroul Permanent National al PDL a adoptat, pe data de 14 februarie, propunerea sustinuta de reformisti, anume ca membrii de partid trimisi in judecata sa fie automat suspendati din partid. Era mai degraba o tentativa de limitare a pierderilor de imagine generate de votul in cazul Pasat si o incercare de a convinge Bruxelles-ul, cu patru zile inainte de publicarea raportului pe justitie, ca vointa reformista in interiorul partidului de guvernament n-a murit cu totul.

Insa trei saptamani mai tarziu, presiunea publica a disparut, iar in locul ei a aparut presiunea primarilor si presedintilor de Consilii Judetene. Pe scurt, au intrat in scena baronii locali. Vineri seara, pe 4 martie, asa numitul Colegiu National Director al PDL, format din presedintii de organizatii locale, a respins in bloc propunerile de modificari la statut adoptate de Biroul Permanent National pe data de 14 februarie. A doua zi, vointa baronilor s-a formalizat in Colegiul National de Coordonare. Doar Macovei, Preda si Voinescu au votat impotriva lor. Cei cativa reformisti de ocazie, in frunte cu Sulfina Barbu, au schimbat, discret, tabara.

Varianta adoptata de conducerea PDL impreuna cu baronii locali lasa loc la decizii arbitrare si indelung negociate, chiar daca aparent sanctiunile par mai drastice. Elena Udrea a anuntat ca s-a decis in final ca suspendarea unui membru sa se poata face indiferent daca incepe urmarirea penala sau daca exista doar o plangere, in functie de afectarea imaginii PDL - altfel spus chiar inainte de trimitereea in judecata - chestiune care va fi stabilita insa de Comisia de Integriate. Aceasta Comisie ar urma sa fie infiintata, la randul ei, undeva dupa alegerile interne din mai. Cu alte cuvinte, suspendarea din partid se va face la fel ca pana acum, la mica intelegere, adica deloc. Aproape ca nu mai conteaza ca alte sanctiuni propuse a fi aplicate fostilor ofiteri sau colaboratori ai securitatii s-au pierdut pe drum, desi liderii PDL redevin rapid principiali cand e sa-l acuze pe Antonescu de colaborare cu securistul Felix.

La sedinta de CNC-ului de sambata, s-a vazut limpede lipsa totala de sustinere interna fata de cei trei - Macovei, Preda, Voinescu, tratati cu dispret, vulgar, ca niste paria. Cei trei sunt buni doar in poze electorale si in vitrina partidului, dar nu sunt buni atunci cand vor sa coboare din vitrina si sa puna in practica ce gandesc. In aceste momente, partidul ii trateaza de sus: intelectuali rupti de realitate, habarnisti, buni la teorie si bla-bla-uri despre morala si principii, dar care distrug partidul. Pe mana lor, alegerile din 2012 sunt ca si pierdute.

Intrebarea fundamentala a fost ridicata, sambata, de Cristian Preda: pierdem doua sute de primari prin aplicarea criteriilor de integritate si castigam doua sute de mii de voturi sau pastram doua sute de primari si ratam orice sansa de a recupera electoratul dezamagit? Partidul nu va mai avea sansa sa afle raspunsul la aceasta intrebare, pentru ca s-a decis: Merge pe mana primarilor. Greii din PDL le-au raspuns reformistilor, care au cerut explicatii, cu pseudo-argumente, cu metafore, lozinci sau injurii grosolane. Angajati in campanie interna, atat Vasile Blaga cat si Emil Boc au cautat sa-i seduca pe baronii locali, nu sa-i sperie cu integritate si suspendari din partid.

Vasile Blaga, Emil Boc, Cristian Boureanu, Cezar Preda, Elena Udrea, Sorin Frunzaverde, Traian Ungureanu si primarii care s-au perindat pe la microfon, i-au zdrobit pe reformisti cu argumentul pragmatismului politic. Voturile aduse de primari si presedintii de Consilii Judetene - au spus-o cu totii printre randuri - sunt sigure, cuantificabile si controlabile, pe cand voturile atrase prin aplicarea criteriilor de integritate sunt la fel de iluzorii ca blana ursului din padure. O mare parte din PDL crede ca alegerile locale din 2012 vor fi castigate, la fel ca in 2008, inclusiv cu primari trimisi in judecata, deoarece majoritatea celor care inca iese la vot este formata de fapt din activul de partid sau din alegatori care voteaza amoral: fura, dar face treaba.

In final, argumentul pragmatismului politic a invins argumentele idealismului reformist, invocate de cei trei care cred ca alegerile se pot castiga si cu principii. Preda, Macovei si Voinescu au fost invinsi sambata de partidul lui Solomon, Poteras, Gutau, toti trimisi in judecata sau condamnati deja pentru coruptie, de partidul primarilor cu sau fara dosar penal, in fata carora se inchina Vasile Blaga, Emil Boc si chiar Traian Basescu.

Unul din argumentele folosite impotriva masurii de suspendare automata a membrilor trimisi in judecata a fost riscul de hartuire politica. Este o falsa problema. Un primar, presedinte de consiliu judetean sau ministru poate fi asaltat cu sesizari penale, dar daca n-a comis nici o infractiune nu va ajunge prea usor in faza instantei si totul se va termina la parchet cu celebra rezolutie NUP (neinceperea urmaririi penale). Pana la intocmirea unui rechizitoriu e cale lunga, iar un procuror are nevoie de probe si indicii temeincie pentru a trimite pe cineva in judecata. Aici intervine al doilea argument utilizat de adversarii gruparii reformiste, si anume ca o justitie controlata politic te poate trimite in judecata cu un dosar incropit peste noapte. Odata acceptat acest pseudo-argument, putem anula orice discutie despre reforma, subminand la nesfarsit statul de drept si increderea in justitie.

In concluzie, acesta este PDL: un partid captiv grupurilor de interese locale, lipsit de vointa reformista autentica, asanarea interna fiind mimata doar in campaniile electorale sau in momentele critice pentru imaginea partidului. PDL s-a dovedit, sambata, un partid mai apropiat ca mod de gandire si actiune de Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde si Radu Berceanu, decat de Emil Boc, Monica Macovei sau Cristian Preda. Din acest punct de vedere, demersul izolat si destul de inabil sustinut de catre cei trei a avut efect de turnesol. A probat, din nou, ca PDL a ajuns, la fel ca PSD sau PNL: un partid imposibil de reformat, din cauza structurilor piramidale osificate in coruptie si complicitati vinovate.

Sambata s-a vazut si mai clar ca intre Macovei si TRU nu exista nici o legatura si ca Traian, din pacate, s-a asezat, cuminte, langa Blaga. Rolul sau in PDL este astazi relativ minor: le aminteste, periodic, ca Traian Basescu exista si trebuie luat in seama. Cand electoratul e deprimat, TRU face partidul sa rada. Altfel, contributia sa la dezbaterea despre reforma tinde spre zero. Un singur detaliu mai e de aflat: daca, dupa 14 mai, PDL va rade condus de Blaga, de Boc sau de altcineva. Ce minune ar trebui sa se intample ca veselia de astazi se nu se transforme in plans dupa alegerile locale?