Ce au zis unii sau altii gasiti aici. Nu pot sa nu spun cateva impresii de la audierile (ca nu a fost o dezbatere, ci o suma de audieri) de la sedinta Comisiei de Buget Finante Banci a Camerei Deputatilor. Presedintele ARB Radu Ghetea a venit cu tot Consiliul de Administratie. Sergiu Oprescu si Steven van Groningen stateau cuminti in spatele lui. Langa el era Petre Bunescu- BRD, iar langa Bunescu, Oana Petrescu, vicele BCR. Presedintele Comisiei, deputatul Viorel Stefan, statea vis a vis de Ghetea. Viorel Stefan nu are credite. Alti membri ai comisiei, au. In total, 19 membri datoreaza bancilor circa 1,2 milioane de euro. Lista o aveti in final, scrie Dan Popa pe blogul lui

Bancherii practica un limbaj dublu. In Comisie, presedintele Ghetea era lapte si miere. Bunescu- mai sigur pe el si mai dur. Oana Petrescu- de departe cea mai fina si ok ca vorbitor al comunitatii bancare.

Acum un an, Radu Ghetea nu voia sa lase contractele sa fie studiate acasa de clienti. Zicea sa nu incurajam negocierea contractelor de credit de consum, ca nu se practica nici in alte tari. ”S-a creat aceasta psihoza printre banci, sa nu dea contractele din mana. Unele au platit consultanti pentru acele contracte si nu le-ar placea sa le vada in mana concurentei”.

De asemenea, azi a mai zis dl. presedinte Ghetea o tampenie, sanctionata de Mediafax. Ca acum 4-5 ani dobanzile in sistemul bancar erau de 40%. Erau pe dracu de 40%. Daca urcau la 15-16% se cheama ca era mult. In fine.

Ca bancile nu somau clientii acum cateva saptamani sa vina sa semneze actele aditionale ca altfel raman contractele impuse de banca. Ba fix asta faceau d-le presedinte. Cred ca mai am in telefon sms-ul trimis in acest sens de o banca.

In plus, mi s-a pus sub ochi spre semnare un act aditional care prevedea exact pe dos o prevedere a Directivei. Desigur, in favoarea bancii. Cand i-am atras atentia directorului de sucursala, stiti ce-a facut? Mi-a luat hartia, a zis ca e o eroare “de redactare” si a schimbat-o pe loc. Daca semnam, este ca eram fraier? Este!

Bunescu zice ca da, s-au facut greseli. Cateva sute, citez. Dar nu trebuie pentru astia cateva sute de clienti sa pedepsim toate bancile. Aici din jena nu mai comentez.

Tot din Ghetea citire. Ca ARB dispune de un juriu de onoare care poate merge pana la excluderea unui membru al ARB daca se dovedeste ca a gresit. Stiti cate cazuri a avut pe rol acest Juriu de Onoare de la infiintarea ARB? Niciunul. Am intrebat oficial si am primit raspuns oficial. Semn ca nu au existat situatii de natura incalcarii eticii in banci. Vorba unui amic de-al meu: Ma leshi?

Vorbe mestesugite si pe alocuri, de prost gust. Bunescu a mai incercat sa repare situatia, dar nu a reusit. Oana Petrescu insa a fost admirabila. Bravo ei!

De partea cealalta, membrii Comisiei au subliniat un amanunt de bun simt. Ani de-a randul v-ati dat premii. Unele de milioane de euro. Pe motiv ca v-a mers bine. Ei, acum nu va mai merge atat de bine. Ba chiar o sa aveti pierderi. Din osanza stransa in toti anii in care se raportau profituri ciudat de mari, e loc si de acoperit pierderile astea.

Deplorabila, prestatia reprezentantului BNR. O doamna de la Directia Reglementare, emotionata si fara nerv. Nu comentez prestatia BNR in tot scandalul banci-Ordonanta 50. Spun doar ca reprezentanta in fata Comisiei, d-na Raducanescu a fost mult sub asteptari.

Membrii Comisiei au tras cat au putut in banci. Unii nu au ei insisi credite, dar au copiii lor. Stiu cel putin doua asemenea cazuri.

O penultima constatare. Asa cum bine zicea cineva, Ordonanta asta e cu dedicatie pentru avocati. “Cata vreme ai o lege neclara care te trimite catre un judecator care poate aprecia ce e corect si ce nu, inseamna ca avocatii castiga”. Corect.

Si o ultima constatare. Chiritoiu si presedintele ANPC au dreptate. Daca exista etica si morala, Ordonanta trebuie sa treaca asa cum a fost ea aprobata de Senat. Daca nu, se cheama ca mocirla in care ne zbatem, fie si imbracati in frac, e mediul nostru natural.

Ca sa fiu corect, iata mai jos si lista membrilor Comisiei de Buget din Camera, care au credite. Asta conform datelor afisate public.

Daniel Chitoiu- credit 100.000 euro de la BT

Adrian Henorel NIŢU- 20.000 euro Alpha Bank

Nicolae Bud- BCR- 13.000 euro

Iuliu Nosa- Raiffeisen Bank, 35.000 euro

Mihai Aurel Dontu- 32.000 euro si 380.000 lei BCR, leasing si fan club vW

Adrian FLORESCU- BCR 24.000 de lei

Titi HOLBAN- 89.900 euro, nespecificat

LAKATOS Petru- 75.000 euro, BCR

Iulian Claudiu MANDA-30.000 euro, BT

Dan Mihai MARIAN- 54.000 euro

Eduard-Stelian MARTIN- RBS , 162.000 lei

Adrian-Miroslav MERKA- BCR, 59.000 euro

Constantin Severus MILITARU- CEC, 180.000 (nespecificata moneda)

Adrian MOCANU- 28.500 euro, BCR

Cătălin-Ioan NECHIFOR- Bancpost, 10.000 euro

Vasile POPEANGĂ- 25.000 euro de la Unicredit si BRD

Răzvan ŢUREA- 380.000 euro (Unicredit si ING)

Horea-Dorin UIOREANU- 53.000 euro (BT si BRD)

Total, circa 1,2 milioane de euro

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa