In ultimii ani au existat foarte multe dispute privitoare la subfinantarea sau suprafinantarea Invatamantului si a Sanatatii, insa pentru a vedea cum stau cu adevarat lucrurile, sa aruncam o privire asupra evolutiei ponderii bugetelor acestor doua domenii in total buget.

In 1991, ponderea bugetului invatamantului in total buget a fost de 14.5%, in timp ce Sanatatea a primit 11.5%. Daca pana in 2000 invatamantul si-a pastrat ponderea in jurul a 13-15%, bugetul alocat sanatatii a scazut continuu, ajungand la 2.5% (!!!).

Intre 2001 si 2004, sub conducerea Prof. Univ. Dr. Adrian Nastase, Guvernul a reusit sa isi bata joc de Invatamant, procentul din buget alocat acestui domeniu scazand de la 13.5% in 2000 la 5.4 in 2001 si continuand sa se situeze in jurul acestui procent pana cand a venit la putere Alianta DA. Nu am gasit pe site-ul Ministerului Finantelor bugetul detaliat pe 2000 pentru a face o comparatie cu 2001 si a explica astfel aceasta scadere brutala.

Guvernul Tariceanu are meritul de a creste ponderea bugetului Educatiei si de reducere a bugetului Sanatatii in total buget insa per total, in ultimii 19 de ani ambele domenii au primit fonduri tot mai mici iar rezultatele se vad: calitatea invatamantului este incomparabil mai slaba decat in trecut iar in ceea ce priveste sanatatea, nu credeam ca la 20 de ani de la Revolutie pacientii vor fi pusi in situatia de a-si cumpara singuri leucoplast sau pansamente.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.