Intr-o emisiune tv difuzata luni, domnul Basescu a facut urmatoarea declaratie: „daca voi ajunge la concluzia ca, desi exista o majoritate foarte puternica in Parlament, imi voi reprosa ca nu voi putea fi parte a succesului acestei majoritati sau in cazul in care criza economica ii va afecta pe romani mai mult decat ar trebui sa ii afecteze ca urmare a conditiilor pe care noi le avem, sigur ca analizez si posibilitatea sa nu mai candidez inca o data”.

Sa analizam putin aceasta fraza care sunt sigur ca va fi intoarsa pe toate partile in cursul zilei de astazi. Deci cu alte cuvinte, ce spune domnul presedinte: am dat tarii un guvern cu o majoritate stabila, chiar daca pentru asta am fost nevoit sa fac un pact cu diavolul PSD iar daca voi constata ca nu mi-a iesit miscarea, ma voi retrage in tacere si voi lasa pe altcineva mai bun decat mine sa conduca tara.

Sa fim intelesi - nu cred nici un moment ca presedintele intentioneaza sa se retraga din prim-planul politicii, insa aceasta declaratie ma duce cu gandul la urmatoarele doua scenarii:

1. Criza loveste grav Romania, toata lumea il va face responsabil pe dl Basescu pentru situatia grea in care se afla tara iar acesta, in semn de respect pentru cei care au investit incredere in dansul se va retrage, lasand pe altul sa candideze si sa castige, bineinteles cu sprijinul PSD. Noul presedinte, care poate fi un independent cu o buna imagine publica (se vor specula nume la greu aici), il desemneaza pe dl Basescu drept seful unui nou guvern PDL-PSD. In acest mod convenabil pentru toata lumea, dl Basescu isi va vedea implinit visul de o viata, si anume acela de a conduce de facto tara, actuala functie fiind mai mult una onorifica.

2. Dl Basescu sondeaza terenul - cam in acelasi mod in care a facut-o d-na Mona Musca inainte de alegeri – in sensul de a vedea pe cine se poate baza daca situatia economica se va inrautati dincolo de un grad normal de suportabilitate. Insa, avand opinia publica de partea sa (”cui ne lasati, domnu` presedinte”?), acesta va reveni cu explicatii si ne va spune ca i-am inteles noi gresit vorbele.

Ceea ce vreau sa spun este ca anul 2010 il va prinde pe actualul presedinte ori in functia de Prim-Ministru, ori in cea de presedinte, declaratiile de ieri facand doar parte dintr-un joc de imagine menit sa ii justifice actiunile politice viitoare.

Dl Basescu este unul dintre putinii politicieni romani care gandesc cu cateva mutari inainte iar noi, cei care analizam aceste declaratii si ne dam de ceasul mortii sa deslusim ce vrea omul sa spuna, nu suntem altceva decat niste pioni pe tabla de sah a presedintelui.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.