Tot mai multi oameni din banci imi scriu, speriati ca pe fondul crizei economice globale, ar putea ramane pe drumuri. Cele mai multe emailuri vin din partea departamentelor de marketing, ai caror angajati au ramas fara obiectul muncii.

“De cand cu criza, suntem pusi sa vindem depozite, in loc de credite. Numai ca avem dobanzi mai proaste decat alte banci, asa ca e foarte greu sa convingi oamenii sa iti incredinteze tie economiile. Cand i-am spus asta directorului nostru, a spus ca asta-i ordinul si nu se discuta.

Partea proasta e ca avem fixat un target. Cine nu-l respecta, a fost amenintat ca va fi pus pe liber. Le-am sugerat sefilor sa facem cateva promotii macar pentru o luna doua, la dobanzi mai bune. A zis sa lasam prostiile si sa ne punem pe treaba. Pai cum sa vinzi in piata mere mici si urate, cand la taraba vecina se vand mere frumoase, la preturi mai mici?”

Sau , alta scrisoare

“Nu stiu ce`i in capul unor colegi. In perioada urmatoare, vom lansa un nou produs pe segmentul creditelor ipotecare. Asta in plina criza imobiliara, cand nu stii care e valoarea corecta a unui apartament. Probabil ca pe cabd va fi lansat, procedurile interne vor fi revizuite. Va fi un produs in care gradul de indatorare se va calcula in functie de a cata proprietate imobiliara cumpara solicitantul de credit.

O chestiune mai complicata, in fine…Oricum, deja am fost atentionati ca atunci cand primim un dosar spre analiza, sa nu mai luam in calcul chiriile ca venituri fixe. Ceea ce voiam sa va spun este ca in loc sa ne orientam catre produse bazate pe atragerea de resurse, cei care se ocupa de “desenarea” de noi produse, vin cu propuneri de vanzare de imprumuturi. A, si inca ceva. Ni s-a spus sa ne luam gandul de la prime, anul asta. Daca se vor acorda bonusuri de performante, doar sefii le vor lua. Noi, astia micii, care am muncit cel mai mult, ramanem cu salariul de 1500 de lei.”

“De cateva zile nu mai intra niciun client in banca. Stam si ne uitam la monitoare, mai iesim la o tigara, ca sa treaca timpul. Colegii din Centrala de la Bucuresti ne`au spus ca seful nostru a telefonat zilele trecute in … (urmeaza tara in care isi are sediul central banca) si le`a spus ca inchide banca, ca nu mai vine niciun client din cauza dobanzilor mari. Acum se va vedea ce banca are personalul mai dedicat si cat de creativi sunt in lansarea de noi produse care sa atraga clienti.

Din ianuarie, am inteles ca unele locatii din tara ar putea fi restranse ca personal. Nimeni nu stie insa dupa ce criterii si cine va fi vizat. Cei de peste 40 de ani se tem ca tinerii angajati recent, care vor salarii de mii de euro desi nu au experienta in banci, vor fi pastrati pentru ca sunt tineri, iar cei mai in varsta vorpleca, probabil cu 2-3 salarii drept recompensa. Si cine te mai angajeaza acum, cand toata lumea disponibilizeaza si in plus, ai peste 40 de ani?”

Comenteaza articolul pe blogul lui Dan Popa.