În arhivele de la Bucureşti a fost păstrată, printre altele, stenograma convorbirii care au avut loc la 12 martie 1977 dintre Nicolae Ceauşescu şi ambasadorul Vasili Ivanovici Drozdenko, reprezentantul la Bucureşti al autorităţilor de la Moscova. Momentul respectiv era foarte dificil pentru naţiunea română, puternic afectată de cutremurul de pământ care avusese loc în seara zilei de 4 martie 1977.

Petre OprisFoto: Arhiva personala

Cu totul întâmplător, în aceeaşi zi nefastă de 4 martie 1977, generalul-colonel Ion Coman (ministru al Apărării Naţionale) a trimis lui Nicolae Ceauşescu un raport secret, în care a menţionat despre una dintre preocupările ambasadorului U.R.S.S. la Bucureşti. Astfel, la 23 februarie 1977, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei U.R.S.S., ataşaţii militari ai ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia acreditaţi la Bucureşti, precum şi ataşatul militar al R.P.D. Coreene în România au asistat la un discurs apologetic, în care ambasadorul Vasili I. Drozdenko a insistat asupra „obligaţiilor ce le au ţările pe care aceştia le reprezintă faţă de Uniunea Sovietică – «ţara care a eliberat popoarele respective, care le-a adus lumina şi pâinea acasă, care este obligată să menţină importante forţe armate, să cheltuiască sume considerabile spre a asigura pacea, liniştea în lume şi integritatea graniţelor comunităţii socialiste» (subl.n.)”.

Mesianismul autorităţilor sovietice, transmis prin reprezentantul lor de la Bucureşti ataşaţilor militari din ţările ocupate de armata sovietică în ultima parte a celei de-a doua conflagraţii mondiale, nu ne surprinde, însă nu ne dăm seama dacă ambasadorul Vasili Ivanovici Drozdenko a crezut cu adevărat ceea ce a spus. Cert este faptul că raportul generalului Ion Coman a ajuns la Nicolae Ceauşescu înainte de convorbirea sa din 12 martie 1977 cu reprezentantul autorităţilor sovietice, însă liderul român nu a abordat atunci subiectul sensibil al coordonării de către ambasada U.R.S.S. a activităţii ataşaţilor militari ai ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia acreditaţi la Bucureşti şi a reprezentantului militar al R.P.D. Coreene. Citeste continuarea pe Contributors.ro