- UPDATE: Prin demisia lui Blaga de la sefia PNL in urma punerii sub acuzare in dosarul bani pentru partid, scenariul apropierii lui Ciolos de liberali devine si mai actual. Blaga era un contestatar puternic al acestei miscari
In primul rind trebuie trecute in revista cele trei scenarii posibile dupa alegeri.
Primul: guvern de uniune nationala PSD - PNL daca cele doua partide vor fi apropiate ca scor si vor avea dificultati in realizarea unei majoritati stabile cu partide mai mici
Al doilea: guvern construit in jurul PSD, daca PSD cistiga la diferenta mare de PNL si are cu cine sa se alieze in Parlament (posibili aliati, daca intra in Parlament: ALDE, UDMR, PMP)
Al treilea: guvern construit in jurul PNL, daca PNL cistiga alegerile sau se afla la aproximativa egalitate cu PSD si are cu cine sa faca o alianta de guvernare (posibili aliati, daca intra in Parlament: USR, UDMR, putin probabil ALDE)
Din informatiile HotNews.ro, scenariul guvernului PSD - PNL (condus eventual de un premier independent) ar fi iesit din calcule. Acest scenariu a existat, inclusiv presedintele Klaus Iohannis l-a luat in calcul la un moment dat, dar pare extrem de greu de realizat din mai multe motive. In primul rind, Dacian Ciolos - posibil premier dorit de Iohannis in acest scenariu - ar fi spus clar ca nu va intra intr-un guvern in care se afla si PSD. In al doilea rind, in interiorul partidelor exista opozitie fata de un asemenea scenariu.
Al doilea scenariu, cu guvern dat de PSD, pare inevitabil daca social - democratii vor cistiga la distanta mare de PNL (10 puncte procentuale, de exemplu), si vor avea alaturi in Parlament ALDE sau UDMR. Problema va fi la nominalizarea pentru postul de premier: Klaus Iohannis a dat semnale puternice ca nu il va nominaliza pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, din cauza condamnarii in dosarul fraudelor referendum si din cauza trimiterii in judecata in dosarul de coruptie de la CJ Teleorman. Dar despre acest scenariu, intr-un articol viitor.
Sa ne oprim asupra celei de-a doua posibilitati: guvern in jurul PNL. Cit de realist e?
PNL e in spatele PSD cu citeva procente (la locale, PSD a avut cu 5,5 pp mai mult decat PNL, sondajele actuale arata o diferenta similara), dar PSD a inceput sa faca deja greselile caracteristice inainte de alegeri si sa enerveze publicul anti-PSD. Ca sa ajunga la egalitate sau chiar sa depaseasca PSD, PNL are insa nevoie de ceva mai mult decit sa astepte greseala adversarului.
Asa ca PNL si Dacian Ciolos au inceput un dans nuptial din care amindoua entitatile ar avea de cistigat. PNL va putea beneficia de un potential aport de imagine dinspre actualul premier, Dacian Ciolos isi va putea continua cariera de premier.
Cum poate insa Ciolos sa intre in acest joc fara sa-si incalce promisiunea repetata de nenumarate ori, ca nu va intra in politica inainte de terminarea mandatului? El va ramine in continuare in afara PNL si nu va candida la alegerile parlamentare, asa cum a promis. Dar va accepta, probabil, sustinerea PNL pentru un nou mandat de premier si sustinerea pentru proiectele sale guvernamentale. O sustinere pentru Ciolos e posibila sa vina si din partea USR, partid in care e posibil sa intre si citiva dintre ministrii reformisti dupa plecarea din guvern.
Aceasta solutie a fost sugerata ieri seara si de Alina Gorghiu in interviul de la Antena 3, unde co-presedinta PNL a spus ca "nu e exclus ca impreuna cu USR sa agream aceeasi varianta de premier.
- Ironia politicii: desi USR a furat din voturile PNL la alegerile locale din Bucuresti, acum PNL are nevoie reala ca USR sa intre in Parlament pentru a avea cu cine sa faca o alianta guvernamentala care sa voteze propunerea de premier.
Dar acceptul lui Dacian Ciolos vine la pachet, potrivit surselor HotNews.ro, cu mai multe conditii. Una dintre ele e ca pe listele electorale ale PNL sa nu apara personaje cu probleme penale sau de integritate. De altfel, aceasta e si una dintre cererile publicului reformist. O alta conditie e cooptarea unor figuri noi pe locurile fruntase de pe listele electorale: personaje credibile, noi in politica, acel singe proaspat clamat de premier si in ultimul interviu, acordat Agerpres.
In acest moment, colaborarea intre PNL si Dacian Ciolos pare un scenariu luat in seama serios de ambele parti. Ramine de vazut in ce masura tot partidul, inclusiv aripa PDL-ista si aripa dura Atanasiu - Petrache, vor fi de acord cu aceasta ipoteza de lucru. Sa nu uitam ca Vasile Blaga a dat semnale repetate ca nu vrea un premier din afara partidului, ridiculizind chiar ipoteza si spunind ca PNL poate da un candidat de premier din fiecare judet. Iar aripa Atanasiu se simte foarte bine intr-o combinatie cu PSD. Dar acum, dupa chemarea la DNA ca suspect, influenta lui Blaga in interiorul PNL s-ar putea diminua in favoarea iohannistilor reprezentati de Alina Gorghiu. Iar reforma din PNL ar putea duce la apropierea si mai puternica a lui Ciolos de partid dupa alegeri.
Apoi mai vedem :P
Superficiali, aifonizaţi, pokemonizaţi, cu ceva pregătire tehnică, dar cu o profunzime egală cu grosimea planului euclidian. :))
NB: Pentru cei care nu au înţeles, prin profunzime m-am referit la ceea ce se numeste "cultura generala".
As zice, mai degraba, ca scena trebuie impartita in PSD + PNL + PRU pe deoparte si Ciolos+USR pe partea cealalta.
Manevra PNLului de a il obtine pe Ciolos are ca unic scop decredibilizarea acestuia, PNL este constient ca mai sus de atat nu poate urca, nici macar impreuna cu PSD asadar incearca sabotarea concurentei.
Iar un guvern Ciolos partial tehnocrat ar fi o varianta de compromis. Curatirea clasei politice nu se poate face peste noapte, din pacate. Vorbim de 25 de ani in care oamenii astia au prins radacini puternice in sistem.
Partea nasoala e ca nu vad cu cine face majoritatea chiar daca castiga.
Apoi, este foarte improbabil ca USR sa faca o alianta cu alt partid in afara de PNL.
Așa că mă piș pe ele de sondaje.
USR va lua cel putin 9% pe țară și peste 30% in Bucale, asta dacă uslașii nu mai contiuă să-și dea reciproc la gioale.
Apoi noi ne ghidam dupa sondaje sau sondajele dupa voina noastra ?
Votez cu x si daca sunt singura pentru ca trebuie sa ma impac cu constiinta mea , nu cu cea care pare majoritara sau pe care mi-o indica un sondaj sau altul ....
Asta ar fi logica . De ce nu-l invita mai des ceilalti , mate-fripte facandu-se exponentii interesului nostru , nu inteleg !!
Parlametul actual este "o pestera de talhari ".
Apoi vine tot premier tehnocrat! Ciolos e tinut curatel pana dupa alegeri! Nu se poate manji, amestecandu-se cu partidele. Nu mai stiti: " USL , PDL Aceeasi mizerie! "
Zic si eu ...
Pas cu pas !
USR sa ia voturi multe ?
USB au luat in Bucuresti ,dar nu au luat voturi multe.
Daca dl Nicusor Dan si dna Clothilde o sa inceapa sa mai asculte si parerile altora si o sa inceteze cu comportarea dictatoriala si cu promovarea oamenilor in partid pe baza de PCR (pile,cunostinte,relatii) ,da,ar fi o chestie.
Cum s-a constituit USR si cum a ajuns dna Armand,in conducere?
Simplu,dl Nicusor Dan a infiintat USB.
Apoi,cum sotul dnei Armand e prieten bun cu dl Nicusor Dan, dna Armand a ajuns la conducerea USB,alaturi de Nicusor Dan.
Apoi, dansii au infintat USR.
Unde ,probabil,majoritatea celor din conducere sunt cunostinte ale dlui Nicusor sau a dnei Armand sau cunostite ale unor cunostinte/prieteni ale dnei Armand sau a dlui Nicusor sau a altor membri din familiile dnilor lor,prietenilor lor etc.
Cumva la asa ceva se zice promovarea oamenilor pe relatii de cumetrie ?
In peste 10 ani mi-am dezvoltat niste relatii cu oameni (buni, zic eu) din domeniul meu, oameni cu care am lucrat la diverse proiecte de-a lungul timpului. Acum am ajuns intr-o pozitie de conducere, sa zicem ca sunt CTO intr-o companie de IT si am nevoie de oameni pe care sa-i angajez. Ghici unde caut acesti oameni in prmul rand? Ai ghicit! Caut acolo unde cunosc eu sau cer recomandari de la cunostine din domeniu, nu ii iau de pe strada.
Concluzia: nu vad nimic rau in a te inconjura de oameni pe care ii cunosti, profesional vorbind, atunci cand ajungi intr-o pozitie de conducere sa. Atentie, nu vorbesc de favoritisme gratuite, cum se fac in politica actuala. Vorbesc despre a favoriza niste persoane in ale caror competente am deplina incredere (testata in timp), inaintea unor oameni pe care nu-i cunosc absolut deloc, desi poate ei sunt foarte buni profesionisti. E ceva rau in asta?
Vizavi de dna Armand: nu ma intereseaza a cui sotie e, ci ma intereseaza daca e competenta in pozitia pe care o are, iar eu cred ca e mai competenta decat 90% din parlamentarii Romaniei.
Firea e sotia lui Pandele, crezi ca ma intereseaza? Chiar deloc, ma intereseaza doar ce face la primarie, si face niste grozavii acolo, din pacate.
Intr-o tara, oricat de mult si-ar dori unii, nu puteti scapa de cei care nu sunt de acord cu Dvs, sau care sunt incompententi.
Iar daca ramanem la comparatia Dvs, din functia de CTO ma indoiesc ca puteti evalua competentele celor de la HR, sau ale paznicilor, sau ale femeilor de serviciu. Deci va trebui sa organizati un concurs pt. angajare.
Iar acel concurs se numeste "alegeri" intr-o democratie.
De acord - madam Firea poate nu va face mare lucru la PMB. Dar a fost aleasa in mod democratic de o majoritate care s-a prezentat la vot...
Da, ai firma ta, faci ce vrei,in firma ta ; insa in unele state din UE si in unele state din SUA , nu e voie sa faci chiar asa, nici in firme particulare.
Aici era vorba de pus oameni in functii de stat ; cand e vorba de pus oamenii in functii guvernamentale sau in alte posturi, la stat, nici in UE nici in SUA nu e voie sa mergi pe principiul "stiu eu pe cineva".
Statul nu e firma particulara.
Si ca idee, daca isi alege cineva oamenii intr-o firma particulara pe principiul "lasa ca stiu eu pe cineva" destul de probabil ca firma sa nu va fi competitiva fata de firmele care isi aleg oamenii pe baza de soft skills (adica comportament la locul de munca) plus competente tehnice .
E logic ca daca iei pe cineva in firma, pe principiul "ne stim de mult" ,in majoritatea cazurilor, respectivul sau respectiva nu se va sili prea mult la servici, ca doar il stie pe patron.
Sigur, daca esti intr-un stat care da lucrari la firmele particulare tot pe principiul "lasa ca stiu eu pe cineva" atunci firma ta va merge.
Sigur sa iti iei oameni cautandu-i, e un proces care necesita efort .
Acum, Romania nu e SUA sau Germania sau Scandinavia unde sa apara cineva de nicaieri si sa ajunga om de mare success. pentru ca e foarte talentat intr-un domeniu.
Sigur, ca veni vorba de IT, niste romanii au scris Microsoft Windows si au fondat compania, niste romani au scris si Linux, au inventat si limbajul de programare C++ si Java si si C si QTul si limbajul Perl si limbajul Python si asa mai departe.
A stai, de fapt, toti sunt americani sau scandinavi (cel de a inventat Python e olandez, C e inventat de doi americani, C++ de alt american etc etc etc), ce chestie ciudata.
E ITu rasist si are ceva cu romanii ,d-aia.
Hai ca incepe sa ma ia rasu.
PSD – same shit, different day. Adica se bazeaza pe acelasi discurs, care va fi bine primit in randul oamenilor simpli, mai ales in mediul rural.
PNL – Incearca sa arate ca s-a reformat, desi sunt foarte multe nume in partid care sunt de o integritate discutabila. Discurs zero.
USR – incearca sa se agate de numele lui Ciolos si al “tehnocratilor”, fara insa a avea acoperire nationala. Ma indoiesc ca vor obtine prea multe procente, in afara marilor orase. In plus, nu au prezentat pana astazi un program de guvernare care sa se adreseze intregii societati.
ALDE – un fel de PNL, dar fara mari sanse de reusita politica. La fel, un singur om, Tariceanu, este privit ca Mesia.
UDMR – same shit, same day. Discurs profund nationalist maghiar. Isi pun sperantele in cateva procente, pe care le vor obtine. Suficient pentru a ajunge in Parlament si a freca menta.
Restul de “partide” – nu conteaza.
In orice caz, oricine va ajunge la guvernare trebuie sa tina cont atat de corporatisti si oamenii de “dreapta”, cat is de electoratul PSD, predominant ignorant. Iar celor care cred ca strada rezolva totul, nu le pot aminti decat faptul ca protestul este democratic si sanatos, atat timp cat nu se ajunge la situatia in care cateva zeci de mii decid pentru cateva milioane. Doamne fereste sa iasa vreodata votantii PSD in strada, ca se ajunge iarasi la situatii de trista amintire, gen mineriade.
In rest, happy voting.
Adica e ok ca am zis nasoale despre PSD, dar nu e OK ca am criticat tabara opusa PSD-ului. Sau, ma rog, probabil ca discursul a fost prea "comunist" sau "postac" sau "pro rus"...
Sper din suflet ca parerile exprimate de unii comentatori sa fie facute doar la comanda sau din lipsa de experienta. Daca nu, mi-e teama ca democratia, chiar si la nivel teoretic, e in pericol in Romania.
Era tot timpul din lume sa-l priponeasca pe blaga din 2009 incoace.De ce au facut-o tocmai acum? ca sa-l scoata din viata politica.Cine alegatorii prin vot? ei as, institutiile independente ca asa-i in democratia noastra originala stat politienesc ce mai in colo si in coace.
Daca vireaza mult spre Ciolos, e posibil ca fostii PDL-isti, ramasi acum fara lider, sa o saboteze in teritoriu la alegeri.
Daca le face pe plac ex-PDL-istilor pentru procente in plus la alegeri, nu isi respecta promisiunile de reformare...si bye-bye Ciolos...
Iesirea lui Blaga din scena este binevenita, desigur, dar in acest moment da un avantaj in plus PSD-ului de a ajunge la guvernare dupa alegeri.
Auzi ce zice asta : Ca acum, daca Blaga a parasit PNL, partidul o sa decada si o sa ajunga in bratele lui Basescu !!!.
Dumneata cunosti insa alte scenarii total opuse astuia de-l amintii "analistul" Nils : Ala ca PMP daca intra in Parlament, participa la guvernare alaturi de PSD si, automat sustine PSD-ul in Parlament, in vreme ce daca PNL e in situatia de a face guvernul, nu o sa apeleze la PMP, sau o sa refuze ajutorul PMP si o sa prefere sa intre in opozitie.
PS. Dom' Pantazi, refuz sa ma gandesc la faptul ca ati putea crede cu adevarat in aceste doua scenarii.
Nu de alta, dar sunteti un om inteligent, indiferent cat v-ar displace Marinarul.
Cu totii ne amintim circul dinaintea alegerilor locale din Bucuresti, cu plimbarea cartofului fierbinte de catre PNL pe ruta Busoi-Orban-Munteanu-Predoiu. Si rezultatul dezastruos.
Din pacate acum, ca si inaintea localelor, PNL nu are la dispozitie in interior niciun lider competent si carismatic care sa poata juca rolul de locomotiva a partidului. Varianta Ciolos pare a fi singura cu sanse de reusita.
In starea de 'mare disperare' in care se afla, agravata maximal si de demisia 'caporalului' Blaga, partidul 'dezorientatilor' isi cauta salvarea in Ciolos. Inutil! Toboganul pe care se afla l-au construit, cu migala, chiar sefii PNL.