Partidul National Liberal guverneaza fara frane. Se ambitioneaza sa termine cursa cu pedala la podea si risca sa intre, la finish, nu intr-o panglica simbolica, ci intr-un zid de aparare. Al electoratului care nu mai aplauda, ci santioneaza. Luna decembrie 2007 a adus PNL-ului un cadou invinetit: 13 % in sondajele de opinie. Avand 20 % sustinere in parlament, liberalii circula la risc major, cu rezervorul aproape gol. Decembrie - luna de ghinion. Si urmeaza inca sase, pana la sorocul localelor.

Tenacitatea politica liberala este considerata pe de o parte un exemplu eroic de incapatanare, ambitie si percutanta, din cazematele simpatizantilor. Pe de alta parte, tabara celor alungati din palatul de unde se impart banii si a opozitiei impotriva a tot si a toate acuza PNL de aplomb ciocoiesc, iresponsabilitate si cinism.

Unul dupa altul, episoade halucinante cu personaje liberale vin sa completeze tabloul unui spectacol politico-mediatic de proportii. In care brandul istoric al partidului se da peste cap si se transforma de la o zi la alta in ceva care numai evolutie politica performanta nu se poate chema.

Tigani romani, trimisi in desert de primul diplomat al tarii, caltabosi cu miros de verzisori, scosi din brazda uscata a agriculturii romanesti, accidente de motocicleta fara victime, doar cu un genunchi guvernamental avariat, accidente de tip „Elodia”, afectate de aerul de langa Cotroceni, demisii tafnoase si taxe de inmatriculare care cresc si descresc in functie de topul vanzarilor de marca. Apocaliptic. Oare chiar atit de multe poate face un partid impotriva lui insusi, intr-un timp atat de scurt?

Liberalii au intrat in zodia ghinionului. Nimic pare a nu le mai iesi.

Cauzele sunt mai multe. Voi mentiona trei, dintre cele mai importante.

Prima tine de garniturile de profesionisti politici pe care PNL le arunca in arena. Cum este greu sa gasesti ministri pe strada, de-a gata, liberalii au gasit formule de conjunctura care au dat aproape toate gres. Pana mai ieri, Agricultura, Justitia, Externele au fost cele mai vatamate ministere. Profesionistii politici sunt putini, ca peste tot in partidele romanesti. Criza de personal calificat politic sare in ochi, mai ales la guvernare. Iar liberalii incaseaza natural lipsa de pregatire politica temeinica a propriului activ de partid, in perioadele de dinainte de accedere la putere.

A doua cauza importanta tine de strategia politica asumata. Drumul abrupt politic pe care s-a angajat, prin decizia de dinamitare din interior a proiectului politic al Aliantei D.A. a dus la o schisma semnificativa intre PNL si propriul electorat. Redesenarea aliantei in noua structura politica PD-L va pune in continuare probleme de pozitionare electorala liberalilor lui Tariceanu. Care si-au descoperit un apetit de stanga neasteptat.

A treia cauza remarcabila este punctul istoric in sine, in care vietuieste politica romaneasca. Ne aflam fara indoiala in ajunul celor mai mari schimbari de vehicule politice romanesti. Cele mai multe circula pe contrasens sau in cerc, fara directie si mai ales fara orizonturi. in acest trafic politic agolmerat, accidentele se tin lant. Anii 2008 si 2009, ani in care vom avea patru randuri de alegeri – locale, generale, europarlamentare si prezidentiale – vor consemna pentru prima data descongestionarea reala a politicii romanesti.

Destinul PNL sta sub semnul tragicului. Pentru prima oara in 17 ani, liberalii au painea si cutitul guvernarii Romaniei. Este un succes politic de proportii.

Dar e un succes de panoplie. El trebuie dublat de performanta guvernamentala, de comunicare si de viziune politica.

Pana una alta, se pare ca tot ce pot vedea strategii liberali este finalizarea mandatului. Adica inca vreo sase luni de acum inainte.