Premierul Ciolos a ajuns la putere cu guvernul sau de tehnocrati in urma protestelor din noiembrie 2015 care au maturat guvernul Ponta si au evacuat temporar partidele de pe scena. Printre revendicarile strazii se numara si revenirea la alegeri organizate in doua tururi. Acesta este si motivul pentru care guvernul Ciolos a preluat-o initial in programul de guvernare, renuntand apoi verbal la aceasta promisiune constient ca atata vreme cat cele doua partide doresc alegeri intr-un singur tur nu are cum sa-i impuna vointa in Parlament peste capul lor.
Acum, insa, situatia s-a schimbat radical. Unul dintre partide nu mai doreste alegeri intr-un singur tur. Dacian Ciolos are datoria atat fata de public, dar mai ales din respect fata de democratie, sa incerce marea cu degetul. Nu-l costa nimic sa elaboreze un proiect de lege, sa-l trimita in Parlament solicitand procedura de urgenta. N-au decat sa negocieze apoi liberalii cu UNPR, cu minoritatile, cu PSD si cu cine mai doresc pentru a repera prostia comisa la inceputul anului. Puterea guvernului Ciolos se opreste oricum in pragul Parlamentului, de aici incolo nu mai poate face nimic.
Insa cred ca are datoria sa uzeze de increderea uriasa acordata de public post Colectiv pentru a incerca sa repare un rau imens facut de cele doua partide sistemului de vot si democratiei romanesti.
Premierul Ciolos a respins solicitarea liberalilor cu argumentul ca ar fi nedemocratic sa legifereze prin ordonanta de urgenta in domeniul legilor electorale unde partidele au luat deja o decizie. Dar la fel de nedemocratic, ba chiar periculos, ar fi sa organizam alegeri intr-un singur tur. Harta Romaniei s-ar inrosi, iar o multime de candidati cu putina legitimitate vor conduce administratii locale in urmatorii patru ani.
Liberalii s-au prins acum, tarziu, ca pesedistii i-au tras pe sfoara cand i-au convis sa sustina alegeri intr-un singur tur pe motiv ca ar avea si ei, ca un partid mare ce sunt, de castigat. In realitate, liberalii nu sunt un partid chiar asa mare, n-au avut niciodata forta administrativa a pesedistilor si capacitatea lor de mobilizare. In plus, tensiunile interne dintre vechiul PDL si vechiul PNL, injumatatesc forta partidului, si asa mult mai slaba decat a PSD-ului.
Prin urmare, liberalii tipa la premier sa-i ajute cu un OUG, desi premierul s-ar sinucide daca ar merge pe mana lor. Un OUG risca sa nu fie votat in Parlament la timp, iar daca se organizeaza alegeri locale in doua tururi doar pe baza unei simple ordonante, consecintele pot fi dramatice. Daca ordonanta pica la Curtea Constitutionala intre cele doua tururi s-a sfarsit cu tehnocratii. Intr-un astfel de scenariu, dupa cum am mai spus, premierul Ciolos si tot guvernul sau vor trebui sa plece in urma haosului generat de repetarea alegerilor.
Reiau pe scurt argumentele: da, teoretic s-ar putea schimba regulile jocului chiar daca recomandarile Comisiei de la Venetia spun ca nu se mai poate face asta in interiorul anului de dinaintea alegerilor. Totusi, daca modificarile sunt in sens democratic, Comisia de la Venetia lasa aceasta posibilitate, cu conditia sa se faca printr-un act juridic cu forta superioara, deci nu prin OUG, ci printr-un proiect de lege votat in Parlament. Apoi, un OUG care modifica o lege organica cum sunt legile electorale ar fi din start neconstitutional.
- Citeste mai multe: Marul otravit intins de liberali guvernului Ciolos
Pe scurt, putina actiune si mai mult curaj nu strica. Premierul Ciolos are datoria de a face tot ce- i sta in putinta pentru a incerca sa repare raul facut de partide si pentru a nu dezamagi publicul care si-a pus atatea sperante in el.
Desigur, veti spune, dar exista deja un proiect de lege in sensul revenirii la alegeri cu doua tururi, de ce ar mai fi nevoie de unul si de ce ar fi treaba lui premierului Ciolos si nu a liberailor in primul rand? Veti mai spune ca, tinand cont de real politik, daca face asta, Ciolos isi pericliteaza relatiile cu PSD-ul de care depinde in Parlament. Prin urmare, de ce si-ar bate singur un cui in talpa?
Dintr-un singur motiv: Dacian Ciolos este acolo pentru a face totul in numele binelui public, nu ca sa caute pacea de dragul unei paci sterpe si inutile. Revenirea la doua tururi este un obiectiv suficient de important incat sa uzeze la maxim de toata greutatea functiei si a increderii de care se bucura pentru a incerca sa-l atinga.
De ce sa ajute Ciolos baronii din PNL?
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20729348-cine-sunt-candidatii-pnl-primariile-municipiilor-resedinta-judet-deja-validati.htm
Binele public ar fi sa ajute baronii PNL in detrimentul baronilor PSD? Unde este impartialitatea unui tehnocrat?
Pe de alta parte nu este vorba de PNL/PSD ci despre democratie. Cu alegeri dintr-un singur tur ai o democratie slaba. In primul rand pentru ca o sa castige o multime de primari cu voturi de 10-15% din numarul cetatenilor. In al doilea rand pentru ca permite manevre antidemocratice precum candidati fantoma care sa candideze de forma in opozitie.
Esti un mincinos
Votul NU SE SCHIMBA in an electoral, PUNCT!
ca sunt baroni in toata clasa politica?
ca niciodata nu vor veni mai mult de maxim 25-30% din numarul votantilor pentru ca au lehamite si asta este unul din motivele pentru care avem tehnocrati la guvernare?
intarim democratia cu 2 tururi si dregem busuiocul acum la spartul targului? democratie slaba zici?
acum cateva luni cand s-a votat legea electorala,cum s-a votat ?
eu am crezut (in naivitatea mea) ca intarim democratia prin curatarea clasei politice de corupti,prin lustratie,prin indepartarea traseistilor,indepartarea plagiatorilor dovediti, integritate morala,etc.(sunt unii care au scos si un decalog in sensul asta)
ce vrei sa-mi spui, ca am pe cine vota din lista aia a candidatilor PNL? ai deschis macar linkul ala sa vezi ce candidati populeaza lista aia?
cred ca dl prim ministru Ciolos ar trebui sa fie predictibil si consistent ( pentru toata lumea cu aceeasi masura ) in ceea ce spune si ceea ce face.
ca atare, nu cred ca poate schimba ceva acum.
Asa arata "politica altfel" cu care ne-au balmajit....
Aceeasi Marie cu alta palarie... vorbim la sfarsitul anului, tare ma tem ca vom fi tot ca acum, cu vorbe goale despre reforma dministratiei, despre maretele planuri ale tehnocratilor...
Ma indoiesc eu ca politicienii vor vota schimbarile care sa le ia puterea din maini, in interviul de azi din Hotnews, Dl Dragos Tudorache, seful cancelariei Primului Ministru a spus:
Rep: Aveti semnale de la partide ca vor permite o limitare a puterii lor, ca pana la urma unul dintre instrumentele de seductie ale partidelor in teritoriu este oferirea de functii. Vor accepta ele de buna voie limitarea acestei puteri?
D. Tudorache: Nu vreau sa speculez comportamentul partidelor politice si felul cum se vor raporta la pachetul de reforme. Ce pot sa spun este intentia noastra ferma de a ne consulta deja de la momentul de pregatire al acestui pachet cu toate fortele politice, de a incerca sa ne punem argumentele in acea consultare, si cred eu, din nou, ca exista o intelegere foarte limpede si asumata a nevoii de schimbare in administratie, in actul de administratie, in actul guvernamental, ca poate exista o discutie reala, obiectiva, pe ceea ce trebuie schimbat."
Eu am rezerve serioase ca politicienii nostri abia asteapta schimbarea de care vorbeste acest domn, dovada reactia PSD la pensiile speciale ale alesilor locali declarate neconstitutionale, parlamentarii au spus clar ca vor modifica ceea ce reclama CC dar ca pensiile alesilor locali vor RAMANE!!!
La fel cum au ramas si pensiile lor SPECIALE!!
O sa tot schimbam Romania cu acesti politicieni, asa-i?!
Va urmaresc cu interes abordarile, insa, va fi greu sa mai fie urniti romanii catre vot. Din nefericire, PSD-ul va castiga localele prin neprezentarea romanilor la vot.
Lumea e scarbita de politica din ce in ce mai tare, si nu vad nicio reabilitare a politicului in ultima vreme, dimpotrivita.
S-a cerut guvern tehnocrat pentru ca partidele sa se innoiasca. Unde este innoirea? Sa nu-mi spuneti ca vine de la Firea si de la Busoi!!!!
Cum spui și tu, marki, e mai ok să ne plîngem de milă, la asta ne pricepem.
La general:
Nu înțeleg ce te împiedică să mergi la vot? Nu-ți plac candidații partidelor PSD/PNL? Mai sunt și alte partide și mai mult de atît cu siguranță sunt și independenți. Nu la toate primăriile, dar la multe candidează și independenți. Poți analiza candidații, poți căuta unul care se apropie de ce ai vrea tu și poți sp-i dai votul tău.
Sau poți să nu faci nimic.
Se poate trai foarte bine si aproape fara politica...
Uite, asa cum o facem noi din 90 incoace...
La noi nu exista politica, nu va mai amagiti. La noi exista doar interes, si atat. N-are a face cu plansu, nici cu prostia, e treaba de mentalitate.
Bine, pentru cei ce traiesc, intr-un fel sau altul de pe urma partidelor, e de inteles. Pentru mine nu conteaza ce partid conduce, de ce si pentru ce.
Pentru mine conteaza sa fim in Europa, sa fim aliati cu SUA si sa nu se lase astia de noi. Altfel, toata cloaca asta de la noi numita politica este in zadar.
Nu vad ce-are cu prefectura si nici nu inteleg de unde vine plansu ala, una e sa creionezi niste realitati, oricat de neplacute ar fi ele, alta e sa bocesti prin diacritice.
In fine, chiar n-are rost sa-ti explic ca, daca m-as fi plans, nu mai eram acum in Romania...
Insa, m-am hotarat sa fiu si sa nu ma plang, mai ales ca a diaparut mirosul acela atat de apasator din blocurile anilor 90. Unde s-o fi dus, nu stiu....
De ce nu initiaza PNL-ul un asemenea proiect, daca tot se da de ceasul mortii acum, dupa ce a votat in toamna pentru un singur tur de scrutin, iar acum a ajuns la concluzia ca ar castiga mai mult cu vot in 2 tururi ?
Cred ca acest guvern ar macar obligatia morala fata de cei care i-au pus de fapt in functie - strada - sa sustina public un asemena proiect, chiar daca nu il impun, nedemocratic, printr-o OUG.
La fel si presedintele are aceasta obligatie. In plus presedintele ar fi putut face un referendum pe aceasta tema si sa oblige practic parlamentul sa voteze o asemenea lege.
Cum de-i greu sa vedeti lucruri atat de evidente?
Daca continuati in acest fel, va vad peste cateva luni sustinand PSD-ul sau USL-ul, cu Ciolos la butoane, evident, pentru BINELE PUBLIC!
Ciolos NU risca nimic nici daca da OUG pentru doua tururi, caci scopul este BINELE PUBLIC! Asta are Ciolos de aparat acolo. Doar asta si nimic mai mult!
Dar nu poate face asta, din motivul pe care vi l-am spus: Ciolos e obligat sa faca jocuri de culise cu PSD-ul, caci el va fi tatucul si dupa alegeri, iar Iohannis, curajosul nostru locatar de la Cotroceni, are nevoie de tot ce-i MULT.
I-a folosit pe liberali iar acum trebe sa se reorienteze catre cei care pot fi folositi, PSD-ul, adica.
Si asa cum am spus, d-voastra veti deveni peste cateva luni, APARATORUL PSD -ului!
Nu-i asa ca nu vom mai fi nevoiti sa ne uitam la filme HORROR atunci cand ni se va face dor?
Iliescu a inoculat si instalat ciuma, johanis face totul ca ciuma sa ramina asa cum a vrut iliescu.
Pacat, ziaristul Tapalaga era odata un om lucid si curajos.
Asta vrei?
Iar 1% il fac si ceva galeti, pelerine, ulei.....
Indiferent cine iese , tot la fel procedeaza
Bine a zis candva Mark Twain : Daca alegerile ar schimda ceva , ar fi interzise !
Cum e acum pe 1 tur o sa vedem candidati gen Ponta care o sa castige la locale cu 35-40% din vot, pentru cel care are cele mai multe voturi dintre toti castiga. De asemenea o sa duca la extremism intre 2 partide mari si la distrugerea oricarei sanse sa mai existe vreodata alt partid local in afara de PSD si PNL.
PS: poate nu va mai amintiti ca intr-o postare pe vremea aceea am sustinut 2 tururi, dar din cu totul alte motive: inverzirea Transilvaniei si m-am ales cu destule minusuri
--------------------------------------------------------------------------
Si cam ce tip de negocieri pot purta mafiotii intre ei in al 11lea ceas? Aceste partide de unde s-a migrat copios in functie de interesele de partid si personale, prin OUG-uri, niste politicieni mafiotizati pana in maduva oaselor... maidanul nostru cu dragoste de partid si de ciolan, nu de tara...
Suntem o tara zombificata politic... daca, si ieri, si astazi, tatucul de Teleorman, marele sef al marelui partid din Parlament, iese ca bufnita din negura partidului sa ne mai spuna cate ceva la ureche...
-
Ame
ndarea, de urgență, a
legislației electorale
cu
stab
i
lirea a două tururi de scrutin
pentru
alegerile de
primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru
consilii
le
locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți,
posibili
tatea
asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții
de votare pentru diaspora
, acolo unde există o prezență sem
nificativă a cetățenilor
r
omâni, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa
nu mai fie
vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare" Programul de Guvernare ciolos.
In acest fel, va fi invinsa opunerea PSD la alegerea in doua tururi.
Ciolos trebue sa continue sa isi faca treaba de premier al guvernului de profesionisti, sa nu se amestece in deciziile pur politice.
Daca populatia doreste ca harta sa fie inrosita - nu este democratic ?? Democratic inseamna doar "albastrita" ?