Dintre toate lozincile strigate, duminica, la Bucuresti, impotriva vicepremierului Gabriel Oprea, "generalul cocalar" - un oximoron foarte inspirat - suprinde cel mai bine impostura personajului. Generalul a lasat in urma un mort. Politistul zorit sa deschida calea coloanei oficiale, cu care ministrul de interne, seful sau direct, se deplasa in drum spre carciuma, si-a rupt gatul cazand intr-o groapa.
S-a intamplat asta din cauza ca un politician inventat in laborator si umflat cu pompa a ajuns sa joace un rol mult prea important in raport cu capacitatea sa reala de a stapani uluitoarea putere obtinuta conjunctural. Daca lumea lui nu ar fi murit intre timp, Oprea avea toate sansele sa se strecoare pe sub radar. De ce?
Atat Victor Ponta si PSD, cat si Alina Gorghiu, Vasile Blaga si PNL depind de Gabriel Oprea. Fara sprijinul UNPR, Ponta si PSD risca sa piarda majoritatea in Parlament, guvernarea, adica totul. Din acest motiv, Ponta si PSD s-au facut ca ploua cand HotNews.ro a dezvaluit ca Oprea si-a plagiat lucrarea de doctorat si a coordonat o retea intreaga de plagiatori. Nici opozitia nu s-a dat de ceasul mortii dupa demascarea impostorului in grad de general.
Au incercat cu totii sa minimalizeze pana si abuzul de putere al gneralului obisnuit sa mearga inclusiv la WC cu girofar si coloana oficiala. Ponta i-a pus la dispozitie tot aparatul propagandistic TV pentru a-l spala. Antena 3 a dat vina pe gropi si pe prostii care cad in ele, evitand orice discutie despre potentialul abuz comis de ministru in acest caz. In afara de Digi 24, toti ceilalti de la TV s-au uitat in alta parte, au acordat spatii mici evenimentului sau i-au gasit ministrului mii de scuze.
In prima faza, liberalii au avut si ei tendinta sa-l trateze pe Oprea cu manusi tot din calcule politice. Alina Gorghiu i-a reprosat intitial doar proasta comunicare. Asta era problema, nu mortul. Abia cand scandalul a luat amploare pe retele sociale si pe net, PNL s-a trezit si a inceput sa-i ceara demisia ministrului de interne.
Presedintele Klaus Iohannis s-a imbatosat, ca de obicei, a saptea zi dupa scripturi, cand oamenii au inceput sa iasa in strada si sa strige impotriva “generalului cocalar”. Explicatia acestor ezitari si balbaieli ridicole e simpla: fara Oprea, nici liberalii nu pot pune mana pe putere.
Cea mai evidenta tentativa de musamalizare a cazului Oprea s-a vazut in comportamentul Politiei Capitalei. Mecanismul minciunii in cazul mortii politistului Cosmin Gigina a fost bine demontat de Liviu Avram de la Adevarul.
HotNews.ro a fost unul dintre primele site-uri care a dezvaluit ca Gabriel Oprea ar trebui investigat pentru un potential abuz in serviciu. Dosarul in care procurorii de la Tribunalul Bucuresti ancheteaza un banal accident de munca ajunge mai sus, la vicepremier. Cazul intra deja in competenta Parchetului General, care ar trebui sa se autosesizeze sau cei de la Tribunal sa-si decline competenta.
Din fericire, barajul mediatic s-a rupt tot sub presiunea infernala exercitata de comunitatile online: motociclisti, biciclisti, oameni obisnuiti, site-uri independente, cu totii au facut imposibila musamalizarea unui scandalos caz de abuz de putere. Circa 300 de motociclisi au iesit sambata in semn de solidaritate cu politistul Gigina. Alte 1000 de persoane au protestat dumica in Capitala si au cerut demisia lui Oprea.
Imi amintesc ca primele texte care demascau impostura personajului au fost publicate prin 2004 in EVZ, semnate de Narcisa Iorga, dar pe atunci netul nu conta iar Facebook nu prea exista. Unul ca Oprea si multii altii ca el si-au putut croi cumva drum spre varful puterii cumparand presa si politicieni. Acum nu se mai poate sa fie chiar toti redusi la tacere. Spatiul public s-a democratizat.
Impostori ca el sau ca Victor Ponta au beneficiat ani de zile de protectie mediatica la televiziunile mogulilor. Asa au crescut si au supravietuit: mistificand continuu realitatea, mintind si manipuland. Primele semne clare ca lumea s-a schimbat au aparut in 2012, cand aroganta unui presedinte fata de Raed Arafat a scos oameni in strada (protestele fiind ulterior confiscate politic) si au continuat cu protestele anti-Rosia Montana din octombrie 2013.
Apogeul schimbarii l-a reprezentat insa valul ridicat de aroganta lui Ponta in noiembrie 2014, cand a pierdut un meci ca si castigat. In toate aceste situatii, netul si retelele sociale au jucat un rol hotarator.
Internetul a adus cu el mai multa libertate decat isi pot imagina politicienii de azi. Sunt convins ca un politician primitiv ca Gabriel Oprea nu intelege nimic din ce discutam aici. Oprea si cei care l-au inventat traiesc inca in alte lumi, unde informatia era perfect controlata si orice derbedeu putea fi prezentat drept geniu, unde un pericol public sau “mafia personala a lui Adrian Nastase” putea fi transformat peste noapte in aparatorul “interesului national”.
Intre timp, democratia romaneasca, asa schioapa cum este, a evoluat. Societatea s-a organizat in comunitati active, de motociclisi, biciclisi sau ecologisti, greu de tras pe sfoara si reticenti la media main stream. Nu intamplator, manipulatori de profesie ca Mircea Badea isi exprima dispretul total fata de spiritual liber de pe net, jignind aproace orice maniestare in spatiul virtual. Foarte semnificativ, cel care l-a umilit pe fanfaron si i-a aplicat o corectie fizica de zile mari a fost un motocicliclist.
V-ati intrebat de ce motociclistii sunt cea mai unita comunitate? Intr-un motociclist pasionat de libertatea pe doua roti zace un spirit rebel, de fronda si curaj plus o doza mica de nebunie. I-ati vazut, cred, de-a lungul timpului: sunt una dintre cele mai inchegate comunitati si manifesta un remarcabil spirit de solidaritate.
Aici se incheie, probabil, si cariera generalului cocalar. Acest personaj sinistru, care a compromis si aruncat in derizoriu ideea de “interes national”, a reprezentat mereu opusul valorilor pe care pretindea ca le incarneaza. Comportamentul sau fata de subordonati si evolutia publica s-au caracterizat, pe scurt, printr-o insulta continua la adresa legii si bunului simt.
Omul n-a inteles ca vrema gibonilor cu girofar a trecut, ca nu poti sfida la nesfarsit o tara ca acum zece sau douazeci de ani, ca epoca societatilor perfect controlate de politicienii aflati in cardasie cu media a apus.
In treacat fie spus, Gabriel Oprea stie probabil ca toate datele si comunicarile lasate in urma lui se pastreaza cel putin sase luni. Toate discutiile pe statii dintre politisti ne ajuta azi sa-l localizam, sa stim de unde venea si unde s-a dus cu coloana dupa el, se pot identifica celulele care au inregistrat semnalul telefonului sau mobil. Se poate usor stabili stabilim in functie de toate astea cat de justificate erau urgenta si coloana oficiala.
Se poate determina apoi in mod precis cu cine a vorbit, daca a dat vreun ordin si cui. Putem afla relativ usor daca acesta era comportamentul lui obisnuit, asa cum au sustinut mai multi martori sub anonimat citati de Digi 24. As vrea sa vad politistul, procurorul sau ofiterul dispus sa treaca peste toate aceste detalii relevante fara a risca sa plateasca intr-o buna zi la randul sau.
Vremea lui Oprea si a altor politicieni inventati in laborator, umflati cu pompa televiziunilor fara scrupule si folositi exact ca o papusa gonflabila a trecut. Cu cat se vor incapatana cei care azi fac eforturi disperate sa-si pastreze jucaria defecta, cu atat vor plati mai scump nota de plata.
Cel devenit jolly jockerul, arbitrul nelegitim al politicii romanesti, se dovedeste a fi un nesfasit rezervor de crize, gafe si scandaluri desi, in mod paradoxal, si-a construit o nemeritata reputatie de garant al stabilitatii in numele interesului national.
Nimic nu se poate construi sanatos si pe termen lung cu personaje dispuse sa calce pe cadavre, de data asta la propriu. E vremea ca tot sistemul care s-a bazat pe el sa-l lase din brate. Inca o data, lumea, din fericire, s-a schimbat.
Nu ei sunt vinovati.
Noi suntem, ca i-am ales!
A trecut un an cu Iohannis presedinte si in afara de plimbari peste hotare nu prea vad nimic. Zambete umile la o Merkel tot mai contestata de intreaga lume, scurte si jalnice iesiri publice...
Vorba lui Banciu,"La Revolutie noi ne-am uitat la TV si astia si-au facut de cap".
Ce prevede Constitutia pentru presedinte? Postul e aproape ceremonial.
Sau... Base n-a facut altceva decat sa-i dea niste stele, acolooo...? :P
2. Propune presedintele inaltarea in grad/ NU, dar pt Codrutza nu conteaza?
3. de la general cu ostea pana la 4 stele sunt 3 inaltari succesive in grad? DA, darpt Codrutza nu conteaza.
4. de la trecerea in rezerva, inaltarea in grad are efecte militare sau financiare NU, dar pt Codrutza nu conteaza.
Vrem sa dam zoaie e HN? Doar asta conteaza pt Codruta.
E pacat ca mor oameni degeaba!
Sunt curios cum de Politistii nu ies in strada...a murit unul din breasla lor, oricare dintre ei ar putea fi urmatorul...ce ii tine atat de nepasatori?
dle Tapalaga,
atentie la exprimare: "asa cum au sustinut mai multi martori sub acoperire".
Martorii nu sint "sub acoperire" (ar fi grav), ci doar "sub protectia anonimatului".
Sub acoperire pot fi magistrati, politicieni, ofiteri ai Serviciilor sau ziaristii.
În plus, de multe ori (nu totdeauna) într-un motociclst zace un spirit frustrat, care nu respectă legile de circulație și de bun simț, dezinteresat de mediu și de compatrioți, care aleargă zăbăuc și zgomotos dintr-o parte în alta, fără alt scop decât cel de a-și exhiba propriul ego.
Eu înțeleg că aveți un meci cu Oprea sau cu Mircea Badea, dar ăsta nu-i un motiv suficient pt a închina o Odă Motociclistului Român.
La voi pe latrina 3 nu stiti decat sa fiti dezaxati si cu drobul deasupra capului altuia; asa va invata pastyorul cu buze maro, foarte aproape de fundul intact!
Mi/e scarba de voi!
"Potrivit SPP, autovehiculul nu era inclus in pachetul de securitate, acesta aflandu-se la aproximativ 400-450 metri in fata coloanei oficiale. In autoturism se aflau cameramanul si fotograful de la Palatul Cotroceni. Dupa ce tanara in varsta de 23 de ani, care, potrivit Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, matura aleea, a fost lovita, Traian Basescu a coborat din masina pentru a vedea care este situatia."
Acum fa si tu un exercitiu usor de imaginatie si spune tu cu manutele tale, cam ce crezi tu ca era pe la latrinele TV daca se intampla asta lui Basescu.
Daca ar fi murit in coloana oficiala a lui Basescu, ar fi murit intr-adevar la datorie si nu deschizand o coloana oficiala constituita ilegal. Si ca sa-ti raspund la intrebare, s-ar fi vorbit mult mai mult in acest caz, Gadea&Co ar fi facut spume timp de cateva saptamani.
Mi-as dori sa vad aceasi atitudine legat de toate celelalte subiecte, fara menajamente, fara omisiuni, fara, fara, fara.... Tocmai d-voastra ati spus-o: lumea care circula pe internet, NU poate fi prostita. Doar daca vrea sa se lase prostita, dar aceasta categorie nu conteaza!
Degeaba facem noi galagie, somnul lor este mult mai asurzitor!
Oricum, e bine ca macar acum recunoasteti ca "aroganta unui presedinte fata de Raed Arafat a scos oameni in strada" in ianuarie 2012. Tin minte ca pe vremea aceea Hotnews a aruncat cu noroi in protestatari cat a putut, din ziua numarul 1. Ma intorceam acasa din Piata Universitatii si ce citeam pe site era paralel cu ce traisem in strada.
Nu stiu inca daca azi este suficient ca sa scapam de Oprea si de Ponta, sa ne gandim la Romania profunda, majoritar analfabeta si saraca si neinformata si votanta de PSD si UNPR si alte partide pline de corupti si neaveniti....
Da, Romania incepe sa se schimbe fata de anii '90 sau fata de acum 5 ani, internetul a ajutat mult in acest caz, dar mai trebuie ca Parchetul sa faca ancheta curata, sa nu ne trezim cu concluzii de genul:
- Vicepremierul Oprea a beneficiat de coloana rutiera in conditiile legii
- moartea tanarului politist fost cauzata de groapa semnalizata, dar pe care la viteza pe care o avea nu a mai putut-o evita
Nu m-as mira deloc sa vad un astfel de Comunicat al procurorilor...
Mai vedem.. dar incepe sa arate bine, oricum ma asteptam la mult mai multa lume azi la protest... de ce oare nu ies bucurestenii?!
sunt cativa oameni in procuratura militara care au fost sustinuti in cariera de escrocul acesta de pseudogeneral ...acestia ar putea incerca sa influenteze procurorul de caz ..
doar ca procurori lucreaza prin organul de cercetare care este politienesc ..
iar unul dintre acestia s-a asigurat ca inregistrarea tardiva a unor documente a lasat deja urme oficiale ..
asadar .. o solutie nedocumentata corect de la procuror ..arunca in aer ...mai multe bombe ...
dupa parerea mea ..numaratoarea inversa a inceput ..
daca nu se termina cariera acestui intrus semidoct parsiv si mincinos ...atunci bombele urmatoare au sa fie fatale pentru inca cativa ...
Daca viteza era alta decat in conditiile legii, se va ancheta CINE i-a comandat sa depaseasca viteza care ar fi asigurat securitatea coloanei! ;)
Da, dar de ce ne miram ca G. Oprea nu intelege nimic cind contul de email de pe Yahoo (hahaha, chiar mai rau decit madame Clinton, care avea un server al ei, acasa, in pivnita, printre borcanele cu muraturi), si fara nici un fel de encryption (!!!) al marelui sef al spionilor americani, CIA Director John Brennan, a fost spart de niste copii de liceu zilele trecute, iar wikileaks a inceput deja sa publice marfa gasita? Iar cu un drum baietii au intrat si in email box-ul lui Jeh Johnson (The United States Secretary of Homeland Security) de la Comcast. Si, se aude, astia sint doar primii doi pesti mari de care vorbim. Se pare ca mai urmeaza. Pe astia contam noi ca ne apara saracia, neamul, riul, ramul etc. de nevoi si de rusi... Vai de noi... Se sparie gindul.
#2. "In afara de Digi 24, toti ceilalti de la TV s-au uitat in alta parte."
Da, dar in cazul RECENT de prostie americana monumentala - la cel mai inalt nivel - despre care am pomenit mai sus (John Brennan, Jeh Johnson), Hotnews (si toti ceilalti) nu s-au uitat in alta parte? Pina la urma tot va trebui sa scoateti capul din nisip. Nici strutii nu rezista prea mult in pozitia asta.
#3. "Oprea si cei care l-au inventat traiesc inca in alte lumi, unde informatia era perfect controlata"
Si Brennan? Jeh Johnson? Cucoana Clinton + liota de lady strategists de la Washington, District of Corruption?
Mie de prostii lor mi-e mult mai frica decit de prostii nostri.
Avem noi destui in ograda.
Vezi 2000-2004, Adrian nastase, si Iliescu il certa pentru asta
Aproape 15.000 de semnaturi pina acum.
multumesc pentru pozitia corecta abordata in aceasta situatie !
Tragedia motociclistului e politizata aiurea-n tramvai, ca si cum alte motive sa ceri evacuarea de pe scena politica a lui Oprea nu ar mai exista.
A fost un accident de munca. Sa se faca ancheta si sa se aplice legea. Daca bolovanul de Oprea e vinovat, sa raspunda. Bine ar fi sa raspunda si cei care i-au dat stelele de general, si cei care l-au propulsat in politica, si cei care il sustin, pentru ca rudimentarul asta chiar nu are ce cauta acolo unde e.
Dar parca ceilalti din politica de Bukale nu sint si ei la fel de cocalari... De-ar fi sa faca cineva ordine in statul roman, am ramine fara stat.
Genial, domnule Tapalaga !
Cand il vad pe Oprea cum apare si misca maxilarul inferior straduindu-se sa articuleze "interes national" - ma simt pe vremea lui nea Nicu cand se raporta 16.000 kg grau / ha in judetul Olt.
Pe Internet am organizat grupuri, am dat alert-uri, am planificat chestii, am dezbatut... si asta, cu MULT inainte de 2004!
Lista [protest-ro] a aparut in 2000; [romania-eu_list] a aparut in 1999, cam tot atunci si lista [mediu]; lista [freeex] a aparut si ea prin '99, daca nu chiar '98.
Campania lui Base din 2004 s-a bazat FOARTE mult pe internet (aici stiu ca dau un exemplu de rãu efect dar... naaa... >:)
Pe Internet, cel putin din 2001 (cand am in minte cel mai "de efect" caz) am gasit informatii. Informatii ADEVARATE, verificate din min. 3 surse din care cel putin una "oficiala"! Iar informatiile astea au fost esentiale pentru a le da cate una la gioale unor "Mãretzi"... "prietenii stiu de ce" si, mai ales, care >:)
Chiar si HN (pe vremea aia, "revistapresei", mult mai putin vizibil "politica" si, aparent, mult mai simpaticutza decat acum) facea "chestii" cu ajutorul Internetului, in 2004.
Asa ca, in 2004, internetul chiar CONTA!
In rest... articolul e ok ;)
Totuși, Basescu l-a făcut general, așa ca de data asta sunt de acord cu cei de la Antena 3. Băsescu e de vina! Fără gluma!
2. Nu Oprea e de vina pentru accidentul in sine
3. Ce nu intelege Oprea
- ca lumea il uraste (pentru ceea ce este si ce reprezinta) si de aici aici si reactia FB & Co
- ca in sec 21, reactia de lingau a televiziunilor nu se mai poarta
- ca politicianul trebuie sa fie deschis catre opinia publica - si nu o musamalizare (concertata de aghiotanti probabil)
Chiar daca spalatorii de cadavre s-au activat , Oprea isi va incasa mai mult de cat ar merita pentru acest accident si astfel va deveni un politician nefrecventabil.
Dupa 8 ani de la trecerea in rezerva cu gradul de capitan, G. Oprea este reactivat si nu oricum: cu gradul de general-maior. Si de justitie militara, desi activase numai 3 ani in domeniu. Pentru acest fapt este necesar un "spate" mult prea solid, si ceva la fel de mult trafic de influenta. Pe de alta parte, avansarea s-a facut cu incalcarea unor prevederi din Ghidul Carierei Militare si din Legea nr. 80/1995 (Statutul Cadrelor Militare) - introduse in vigoare dupa stas NATO. Care erau aceste prevederi in anul 2001? Sa nu mai fie ca in comunism cand cine avea pile putea fi avansat oricand si oricum, introducandu-se stagii minime in grad, astfel: sublocotenent/aspirant - 3 ani, pt. celelalte grade de la locotenent la lt.colonel/cpt. comandor - de 5 ani, de la colonel/comandor in sus - fara stagiu in grad. Ori, G. Oprea a fost activat cu gradul de general-maior, sarind etapele maior si lt. colonel cu stagii minime in grad (5 ani fiecare), ceea ce este ilegal. De fapt, G. Oprea nici in gradul de capitan nu are stagiul minim obligatoriu, acesta fiind tot de 5 ani, iar G. Oprea a detinut respectivul grad 2 ani. Pe de alta parte G. Oprea a sarit pur si simplu si peste gradele de colonel si general de brigada. Ultimele grade nu impun stagii minime, insa obligatoriu trebuie sa porti acele grade inainte de deveni general-maior. Mai este un aspect. G. Oprea reprezinta o sfidare a tuturor militarilor de cariera, cu precadere a fostilor sai colegi din anul 1993, care din cauza Ghidului Carierei Militare si a Legii nr. 80/1995 (Statutul Cadrelor Militare), nu puteau atinge gradul de colonel mai devreme de anul 2005. Daramite de general-maior."
http://r-26500.blogspot.ro/2014/05/g-oprea-cv-de-general-de-carton-cu-8.html
Un exemplu care se gaseste in fiecare oras, orasel, comuna din Romania: Politia locala. Politia locala a devenit un fel de politia primarului, nu raspunde la apeluri sau doar de forma cu cele 30 zile intarziere. Pe masini nu exista nr de telefon unde pot fi contactati, online daca faci plangere nu te baga in seama.