Lasa, Varane, analizele complexe. Ele marcheaza, adevarat, un moment istoric: o tara intreaga scapa, in sfarsit, putin de tine. Uita-le, iti dau dureri de cap si mai mari. Nu mai spun ca te amagesti singur citindu-le. Te fac sa te crezi mai important decat esti acum. Cum ai parte de liniste si, teoretic, de mult timp la dispozitie, asculta, mai bine, cu urechile tale fine, o marturie sincera: ne bucuram nespus, aici, la mare, de condamarea ta. Din punctul nostru de vedere, al meu si al amicilor mei rasturnati cu burta la soare, satisfactia de a te vedea dupa gratii trebuie cumva exprimata mai clar.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Suntem multumiti, Varane, ca ai luat zece ani din care vei executa vreo trei. Amicii mei spera sa te ajunga, cu putin noroc, si altele din urma ca pe Vantu. As fi un mare mincinos sa spun ca gandesc altfel decat ei. Ne bucuram, Varane, ca n-ai invins sistemul. Asta e tot. Daca scapai, insemna ca esti mai puternic decat statul, decat institutiile lui, ca Puterea se afla inca la cei ca tine. Se pot scrie o multime de lucruri despre efectele si semnificatiile unei condamnari atat de importante, dar ar fi pacat sa nu spunem ce trebuie spus in momentul prabusirii tale. E bine ca, de data asta, nu ti-a mai iesit.

Nu-ti poti imagina cata lume se bucura ca ai ajuns, in fine, sa platesti in justitie macar pentru una din nenumaratele porcarii comise de-a lungul anilor. Practic, toata lumea rasufla usurata, mai putin aia spalati pe creier de Anenele tale. Pana si conspirationistii ferm convinsi ca te-a inchis Basescu nu-si pot reprima un sentiment de satisfactie ca ti s-a infundat. Ponta, Ghita, PSD-ul, liberalii, pedelistii, Basescu, au deschis cu totii sampania. S-au saturat pana peste cap de un om gata oricand sa dea peste cap o tara intreaga doar pentru ca asa vrea el. Nimeni n-ar fi crezut acum cativa ani ca unii ca Nastase, Becali, Vantu ,Voiculescu sau, daca insisti, fratele lui Basescu vor raspunde vreodata pentru ceva. Cu fiecare noua condamnare rasunatoare se mai intareste putin speranta ca sistemul se poate, totusi, curata si ca nu e chiar totul pierdut.

Nu te lasa pacalit, Varane, de cei patru mii de pensionari isterizati, scosi la plimbare de Gadea si Badea. Adevarata stare de spirit dupa vestea condamnarii tale este ceva mai vesela. Inutil sa te minti singur. S-a incheiat. Sunt pline inchisorile de fosti Dumnezei ai Romaniei si de falsi martiri cazuti in uitare. Si pe tine te vor parasi, incet, de indata ce vor gasi un nou stapan. Peste cativa ani vei ajunge irelevant ca Vantu sau Patriciu. Uita-te in ce hal au ajuns cu totii si vei intelege mai bine cam ce te asteapta. Nu-mi pasa acum de cei care vor veni in locul tau, nu prea am chef si dispozitie sa-mi bat capul cu probleme filozofice. Oricum, nimic nu va mai arata ca inainte. De maine incolo promit ca ma voi gandi, pe plaja, impreuna cu amicii mei, la multiplele implicatii ale condamnarii lui Dan Voiculescu dar lasa-ne azi, Varane, cu satisfactiile noastre marunte.

Sunt zile tare bune pentru justitia din Romania, mai ales ca nu se stie cate or mai fi.