Perioada comunista a impus restrictii severe libertatii religioase. Din pacate, perioada de dupa 1989 a transformat Romania intr-o tara unde au aparut restrictii religioase, iar propunerea de constitutie va inrautati gradul de restrictie religioasa in Romania, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Exista o mare confuzie printre anumiti practicanti ai religiei (confuzie sprijinita de politicieni populisti) care nu reusesc sa deosebeasca libertatea religioasa si libertatea individuala a altor cetateni in societate de a avea alta religie sau de a nu avea nicio religie.

O analiza Pew Forum on Religion & Public Life facuta in urma cu cativa ani incadreaza Romania in categoria de tari cu restrictii ridicate, in primul rand datorita presiunilor sociale unde avem un scor de 4,6. Din punct de vedere al reglemenatarilor, Romania este inca o tara moderata (media cu presiunea sociala ne transforma intr-o tara cu restrictii ridicate), insa fix sub linia de demarcatie intre moderat si impact ridicat. Noua constitutie ne va impinge in zona tarilor cu restrictii ridicate si la capitolul legislativ, nu doar la cel al presiunii sociale.

Pe larg, studiul poate fi consultat aici.

Comenteaza pe Jeopardy.