Problemele dreptei
Desi pe dreapta pare mare inghesuiala si agitatie, opozitia a sucombat. In Parlament, majoritatea USL impune orice doreste, fara piedici majore. Mircea Marian observa, intr-un editorial - In sfarsit, o stire buna: opozitia parlamentara si-a dat duhul - , publicat pe 25 aprilie in Evenimentul Zilei, ca un singur parlamentar a votat impotriva la numirea unor nume controversate in Autoritatea de Supraveghere Financiara. Un singur parlamentar s-a opus, altii, care ar fi putut sa o faca, s-au bucurat de functii marunte in ASF, mici oscioare ramase de la ospatul puterii.
Cum s-a ajuns aici? De ce dreapta s-a faramitat, a slabit, a pierdut atat de brusc din importanta dupa pierderea puterii? Cea mai banala explicatie ar fi ca gonflarea partidului, cat timp a stat la putere, s-a facut artificial, asa ca dezumflarea s-a produs rapid, feonomen accelerat de masurile de austeritate luate la guvernare. Cei mai multi comentatori constata ca dreapta nu are acum un lider autentic. Ioana Ene Dogioiu este de parere ca nu de proiecte si partide duce lipsa dreapta, ci de un politician capabil sa uneasca in jurul sau toate aceste energii imprastiate. "Noi, romanii, am avut nevoie de un conducator, preferabil mana forte, pe care sa-l urmam, sa-l iubim si sa-l uram, cu care sa ne identificam sau de care sa ne disociem, in orice caz, la care sa ne raportam", scrie Ioana Ene intr-un editorial intitulat Dreapta, caut lider, publicat pe 27 aprilie pe site-ul Ziare.com.
Partial adevarat, insa nu doar absenta tatucului impiedica dreapta sa-si recapete vigoarea. Liderul este important, dar marea problema a dreptei nu pare a fi atat absenta liderului, ci faptul ca dispune de prea multi lideri, multi si marunti, fiecare convins fiind ca el este alesul. Or, aceasta rivalitate interna impiedica aparitia liderului providential. Cu totii viseaza momentul cand vor ridica steagul, iar in urma lor, de voie, de nevoie, se vor incolona toti ceilalti. In realitate, nu se va intampla asa. Orgoliile, idiosincraziile, micile rivalitati si politele trecutului ii impiedica pe multi sa se aseze la aceeasi masa. Calin Popescu Tariceanu nu-l inghite pe Mihai Razvan Ungureanu, Udrea pe Blaga, Basescu pe Tariceanu, MRU pe Neamtu, Mihail Neamtu pe aproape toti, aproape toti pe Udrea, Baconschi inghite prea usor aproape orice, iar Boc s-a izolat la Cluj.
De pilda, Calin Popescu Tariceanu a lipsit de la lansarea IRL, desi toata lumea se astepta sa-l vada langa Andrei Chiliman cu prilejul lansarii Fundatiei. Se pare ca s-a apropiat intre timp de Vasile Blaga iar pe MRU, prezent la lansarea fundatiei liberale, nu-l inghite de cand cu retragerea trupelor romanesti din Irak. De altfel, liderul PDL se anunta hotarat sa joace rolul de pivot al opozitiei. Blaga a respins, luni, ideea lui MRU ca opozitia sa prezinte liste comune la europarlamentare, sugerand ca PDL ar avea acum undeva la 18%. Un astfel de scor dupa prabusirea din toamna este putin probabil, PDL nu s-a remarcat cu mai nimic in opozitie. Insa chiar daca procentul e mai mic, undeva la 13-15%, tot e mare in raport cu urmatorii clasati. Forta Civica si PNTCD au apelat la trucul resuscitarii Aliantei DA, confiscandu-i simbolurile, pentru a iesi din marja de eroare a sondajelor. Acum au speranta sa scoata macar un 5%.
Miscarea Populara are deja o problema. Zvonul ca Traian Basescu ar putea fi urmatorul secretar general NATO lucreaza in dezavantajul acestei fundatii cu pretentii de viitor partid. Cap tractorul politic al fundatiei era oricum Traian Basescu iar sugestia ca presedintele si-a cam aranjat viitorul in afara tarii nu e foarte mobilizatoare.
Evocam mai sus razboiul orgoliilor. La aceasta problema se adauga interesele complet diferite ale diversilor lideri ai dreptei, meschinul interes personal. Fiecare are acum alte prioritati. Blaga sa obtina maximum de profit din tacerea PDL, altii vaneaza pozitii, job-uri sau trag tare "sa se aleaga" la viitoarele europarlamentare. De soarta dreptei le arde lor acum? Urgenta este data de propria supravietuire, de aranjarea viitorului personal. Cu una-doua exceptii, potentialii lideri de dreapta nu prea stau pe picioarele lor, in tot cazul nu se pot lauda cu prosperitatea liderilor de stanga. Acest paradox a tot fost subliniat, insa e o realitate. Adaugati-o la lista problemelor.
Mai puneti si faptul ca televiziunile sunt, de regula, mai prietenoase cu stanga cand e la putere si mai agresive cu dreapta. Eternul handicap al dreptei se va agrava, deoarece stanga le ofera mogulilor in mod traditional un acces mai lejer la banul public. De ce se intampla asa este o tema in sine, merita tratata separat.
In fine, dreapta mai are o problema structurala, de fond. In afara PDL, partid asezat pe clasica structura putreda de baroni cu retelistica aferenta, toate celelalte sunt creatii nefiresti, ridicate artificial, de sus in jos. Asa fiind, ele nu reusesc sa satisfaca asteptarile publicului. Miscarea Populara s-a nascut la Cotroceni. Initiativa Romania Liberala a venit pe lume in prezenta sefului SIE, Teodor Melescanu. Forta Civica este de fapt noul nume institutional al unui singur om: Mihai Razvan Ungureanu, fost premier, fost sef SIE.
Ce simte oare publicul de dreapta in fata acestor creatii aparute din laboratoarele puterii? S-au nascut ele din dorinta aprinsa a unor lideri de a se bate pentru interesele electoratului de dreapta sau din nevoia de a avea un vehicul, din vanitate, din placerea de a se reprezenta pe sine?
"Este nevoie de ceva complet nou, crescut in afara establishmentului care conduce Romania. Nu stiu cum, cu cine, in ce fel. Trebuie sa atingem punctul cel mai de jos, ca sa putem urca din nou", mai scria Mircea Marian in editorialul sau. Ceva complet nou, aparut din afara sistemului, pare o misiune imposibila. Ani de zile am crezut ca este posibila, dar din pacate societatea romaneasca nu are traditia comunitatilor active, a asocierilor naturale pe baza de afinitati comune, de idei, valori si principii. Implicarea politica, atunci cand se intampla, are loc in cele mai multe cazuri din oportunism.
Asa stand lucrurile, mai pragmatic ar fi ca oricare dintre formatiunile pomenite mai sus sa caute un lider, sa se deschida catre oameni noi, sa-i gaseasca si sa-i promoveze, in loc sa roteasca mereu aceleasi Marii cu alte palarii pe cap, sperand sa mai pacaleasca o data electoratul. Trucul asta nu prea mai tine. Daca va crede ca are deja destule figuri voievodale si ca doar un complex nefericit de imprejurari le impiedica pe sa lumineze cerul opozitiei, atunci va mai astepta inca mult si bine sa se nasca liderul visat. Nu-l va gasi, daca nu-l va cauta.
Nota: O prima varianta a acestui text a aparut in ultimul numar al Revistei 22

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Invitam pe toti cei care inca mai cred ca putem indrepta ceva in tara asta sa ni se alature. www.fortanoua.ro
Ai folosit termenul de "persoana credibila". NICIUN POLITICIAN ACTUAL NU MAI ESTE CREDIBIL.
In plus nici n-a existat o alta alternativa. Puteai sa votezi fie USL, fie PDL, dar ultimii erau dupa 4 ani de guvernare in care au luat deciziile pe care le stim cu totii. Si nu inghit prea multi chestii de genul "e criza", "deficit bugetar" etc...
Mă pregăteam să spun și eu același lucru. Puterea financiară în România este concentrată în mîinile unor personaje care au făcut afaceri cu statul și care se recomandă drept stîngiști. În comparație cu resursele acestor personaje dreapta este ”subțire” la buzunar. Asta este o mare problemă.
Problematic cred este și profilul cultural al oamenilor de dreapta - majoritatea celor enumerați de dumneavoastră au profil umanist. Eu am început în viață ca umanist pe urmă am virat către științele tari. Am tot respectul pentru umaniști dar infrastructura și marile afaceri sînt create de ingineri. Poate că pentru a nu dezbina și mai mult o dreaptă fărîmițată vă feriți să spuneți lucrul acesta de pe scenă dar eu ca spectator pot să-l spun.
Pana atunci la conducere vor fi mereu doar oportunisti corupti in cautare de averi carora putin le pasa de ideologiile politice.
In drepata sint personalitati mai multe, sint principii diferite, dar puternice, fiecare dintre ele, sint idei, este mai multa responsabilitate, este viitor.
In stinga este o gasca care face socoteli private, careia ii este frica de cei din drepta motiv pentru care, stau uniti urmarind propria bunastare si nu in cele din urma propria libertate.
Gresita in Romania este Legea Partidelor Politice care nu permite miscarilor mici sa aiba identitate si sa patrunda in parlament atunci cind, la nivel national, liderii lor depasesc individual numarul de voturi individuale ale concurentilor lor politici.
Romaniei nu-i trebuie unitate la nivel politic. Imaginati-va situatia extrema in care Parlamentul ar fi format doar din independenti. In acel moment legile nu vor mai putea reflecta interesul vre-unuia sau altuia, in acel moment vor razbate intr-adevar ideile valoroase, pentru ca vor trece prin 500 de filtre, nu prin doua asa cum este acum, referindu-ma la putere si opozitie.
Partidele seamànà prea mult cu niste gàsti.
Propozitia nu este adevarata, pentru ca nu "toate" sunt asemenea creatii. Mai precis, Noua Republica chiar a inceput de jos in sus, nefiind o "creatie de laborator". Dan Tapalaga cred ca stie acest lucru, dar l-a omis (de dragul argumentatiei).
De asemenea, Neamtu a batut toba in ultima perioada ca Noua Republica cauta un "Steve Jobs" al politicii, deci exact ce propune Dan Tapalaga in ultimul paragraf, citez "mai pragmatic ar fi ca oricare dintre formatiunile pomenite mai sus sa caute un lider, sa se deschida catre oameni noi, sa-i gaseasca si sa-i promoveze [...] Nu-l va gasi, daca nu-l va cauta."
V. pe Hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14190355-mihail-neamtu-nu-voi-candida-presedintie-cautam-steve-jobs-politicii-romanesti.htm
Alin Stefanescu, membru Noua Republica
Sinteti cam toti expirati ....
Asa e si cu fragmentarea in politica. Dreapta poate ramine fragmentata dar are nevoie de lideri care sa faca strategia pentru dreapta iar asta acum nu exista. Pe stinga este clar, avem Voiculescu si cu Iliescu/Nastase/Sirbu care fac jocurile.
Cum naiba la stanga sunt mai uniti oare nu cumva este ceva in neregula cu ideile dreptei si din cauza asta nu se coaguleaza?
Oare nu cumva ideile de stanga sunt mai aproape de popor?
Niciodata dreapta nu se va coagula ,de ce pentru ca emana idei capitaliste adica "acaparare de capital "si asta inseamna competitie chiar in randul propriilor membrii de partid ,fiecare crezandu-se mai destept decat celalalt in a se imbogatii.
Poporul ,pentru dreapta politica nu conteaza ,doar afacerile la altceva nu le sta gandul.
Aveti impresia ca MRU sai Papahagii vor sa moara saraci??
Poate din cauza asta stanga a avut un lider adevarat prin Ion Iliescu si asta pentru mult timp.
Stanga a fost compromisa in fata poporului cand in randul membrilor ca Adrian Nastase a incoltit gandul imbogatirii
Niciodata un popor sarac nu va mai vota o gasca de sacali rapace ce se intampla azi se va schimba cat de curand.
Numai ca ideile dreptei nu au priza la niste semi-analfabetzi lasi, puturosi, hotzi si incapabili sa presteze o munca calificata, si care asteapta sa li se dea pomana.
Imi pare rau ca nu ai fost niciodata intr-o tara capitalista care intelege ce inseamna simultan munca si protectia cetateanului.
Nu stii ce inseamna sa fii respectat, sa iti fie protejata proprietatea, sa iti fie incurajata si ajutata initiativa.
Ai trait tot timpul in aceasta singularitate sarantoco-mioritica, nestiind ce drepturi ai, neavand curajul sa ti le ceri atunci cand iti sunt incalcate, nestiind ce inseamna o cultura a muncii reale.
Regret.
Daca veti analiza discutiile dintre persoanele "de dreapta" (de la televizor) veti observa ca ideile lor nu au in spate niste principii ci cel mult niste "dogme" insusite mecanic, netrecute prin filtrul unui sistem de valori general, bine sedimentat si necontradictoriu. Ideile bazate pe "dogme" sunt interpretabile, nu au un fundament rational ci unul subiectiv (emotional). Aceasta situatie este rodul sistemului de invatamant din Romania care se bazeaza pe memorarea mecanica de informatii si nu pe dezvoltarea gandirii critice, care sa duca la dezvoltarea unui sistem de valori necontradictoriu.
Vai si amar. Si asta nu e doar in politica ci si in viata de zi cu zi. Romanul e o fiinta inapoiata, care traieste inca dupa regulile si mentalitatea de acum sute de ani, numindu-le "traditii si obiceiuri" si respectandu-le pana si in ziua de azi. E un mamifer biped pentru care conteaza doar nevoile primare. Un animal habotnic si hulpav.
Pana si putinii care au o sclipire de educatie si nu sunt total agramati (asa cum sunt 80 la suta dintre absolventii de studii "superioare" - care in mod normal nu ar fi trebuit sa ajunga nici macar la liceu) se "trag" tot din familii in care barbarismele de genul mersului la popa si pupatul moastelor, nuntile, botezurile si inmormantarile tipice de neam prost, lipsite de orice fel de bun-gust si decenta, ascultatul manelelor si popularei, infulecatul de mici si bere, preacurvitul si violenta fizica, macismul si prostia bruta - sunt inca regasite.
Unii promoveaza aceste tare ereditare romanesti sub numele de "conservatorism", asigurandu-ne de credibilitatea unui asa zis model civic iudeo-crestin european. Ce cretinisme ! Ce dobitoci ne conduc !
Avem nevoie de schimbarea din temelii a sistemului legislativ, indeosebi pe partea de justitie, educatie si economie. Avem nevoie reala de reintroducerea pedepsei cu moartea pentru evaziune fiscala in forma agravata.
Avem nevoie sa eliminam sistemul de promovare in functii actual, inlocuindu-l cu unul meritocratic, in care cei cu vadite calitati profesionale sa poata accede la putere, nu alde Socaciu, chiorul ala de la HiQ, Firea si alti "mari" sportivi, cantareti si manelisti.
Ce-mi pasa mie de talentele si virtuozitatea unor neica-nimeni, fosti strungari, maistri si alte saracii care din fosti membri PCR au ajuns boieri pe plantatia de negri a Romaniei ?
Analiza facuta de Dan Tapalaga e chiar buna. Puncteaza multe din slabiciunile si metehnele "dreptei". Dupa opinia mea, principala problemei a "dreptei" este cultura organizationala inadecvata in care opereaza. Multe din aspecte semnalate in textul lui Dan Tapalaga tin de aceasta "cultura". Lipsa unei implicari cetatenesti directe, prea multele "forme fara fond", "combinatiile, aranjamentele si permutarile" si, mai ales, modelul ineficient de leadership sunt toate simptome ale acestei "culturi organizationale" nepotrivite.
Daca s-ar putea crea o presiune pe liderii de "dreapta" (adevarati sau inchipuiti) ca sa ajunga la un mod perfectibil de a structura alternativa, de a selecta oamenii si de a transa asupra optiunilor tactice, atunci am putea avea ceva sperante. Aceasta presiune pozitiva insa intarzie sa se articuleze, iar cateva dintre cauzele pentru aceasta intarziere par a fi urmatoarele:
- dupa cum s-a pomenit si in articol, "implicarea politica are loc in cele mai multe cazuri din oportunism";
- multi din cetatenii "liberi si puternici" care pot da substanta si sustinere unei alternative de dreapta ori "stau pe margine" ori adopta o "loialitate" de neclintit fata de un lider sau altul dintre cei cu orgolii "inflamate" (Aceasta "loialitate" se manifesta mai ales prin atitudinea de "paruiala" la adresa altor competitori de "dreapta", iar cand "loialitatea" se sparge devin critici inversunati ai celor pe care-i "adulau orbeste" pana cu putin timp in urma.)
- majoritatea dintre jurnalistii care nu sunt in categoria "tonomat" si care ar putea aduce ceva lumina si clarificare in acest proiect de cristalizare a dreptei par a fi si ei "molipsiti" de anumite umori si interese personale si de lipsa unei strategii pe termen lung;
- desi poate suna defetist, nu pot sa nu citez si vorb
Mi se pare pierdere de vreme cautarea unui lider de dreapta sau de stinga atit timp cit deciziile majore nu mai sint luate la Bucuresti.
Dan Tapalaga stie bine , din motive care-mi scapa (tactice?) se intreaba, ne intreaba ...cine oare ?
Ii raspund eu : Monica Macovei este singura persoana capabila sa invinga candidatul USL.
Hai sa trecem peste orgolii si s-o sustinem cu totii !