"Este necesara infiintarea unei entitati, care sa identifice mecanisme de eficientizare a activitatilor economice, de functionare a acestora in conditii de profitabilitate, de mentinere a locurilor de munca si de creare a unei atractivitati sporite, societate care sa poata propune metode de marire a competitivitatii produselor in vederea comercializarii acestora atat pe piata interna, cat si pe cele straine, inclusiv pe noile piete create".

Ce am citat mai sus? Este preambulul unei Ordonante de Urgenta care e in pregatire la Ministerul Economiei, dedicata Oltchim - combinatul "strategic" pe care nu-l vrea nimeni, pentru ca functioneaza in pierdere si e ingropat de datorii. Dati-mi voie sa fac o sugestie pentru aceasta entitate, pentru ca avem experienta uneia infiintata pe fix aceleasi coordonate, pentru fix aceleasi ratiuni, dupa cum puteti citi mai jos:

"intocmea propuneri pentru proiectul planului national unic de dezvoltare economico-sociala, pe baza studiilor proprii si a propunerilor titularilor de plan, asigurand infaptuirea politicii partidului si statului cu privire la dezvoltarea proportionala si in ritm sustinut a economiei nationale, largirea bazei materiale a unitatilor economice si activitatilor social-culturale, ridicarea eficientei intregii activitati economice, sporirea continua a venitului national si, pe aceasta baza, ridicarea nivelului de trai al intregului popor, folosirea deplina a capacitatilor de productie, diversificarea productiei si imbunatatirea permanenta a calitatii produselor, valorificarea superioara a resurselor naturale si asigurarea bazei materiale a planului, introducerea progresului tehnic in toate ramurile economiei si valorificarea rezultatelor obtinute in munca de cercetare stiintifica, folosirea rationala a fortelor de munca si perfectionarea continua a pregatirii acestora, cresterea productivitatii muncii si reducerea cheltuielilor de productie si de circulatie, imbunatatirea repartizarii teritoriale a fortelor de productie"

Dupa cum vedeti, se potriveste perfect. E citat din fundamentele pentru care era infiintat Comitetul de Stat al Planificarii, in 1969. Zorii socialismului multilateral dezvoltat. Ce noroc ca Nicu Vacaroiu nu s-a retras, caci e omul potrivit pentru conducerea "entitatii" ca doar are experienta.

Inca o data, imediat ce scriu un articol despre o stricaciune majora care se petrece pe scena politica, guvernul vine rapid, rapid sa o confirme, ba chiar sa o adanceasca si mai rau. Imediat ce scriu, imediat ce demonstrez ca a trata ca 'strategica' o unitate economica e o optica nociva, ineficienta si costisitoare, imediat pasajul apare identic intr-un act normativ: "avand in vedere importanta acestor entitati economice si caracterul strategic al sectoarelor in care acestia opereaza (...)".

Excelent, dnilor Chitoiu si Ponta. Astept celelalte minuni economice ale socialismului, fuga dupa produsele destinate exportului si cartela de rationalizare a alimentelor de baza. Tot inainte, tovarasi!

Comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.