In liceele din Romania invata, aproximativ, 500.000 de eleve. Sunt multe situatiile in care eleve devin gravide, unele si nasc, sunt simultan eleve si mamici! Fenomenul este vechi, chiar anterior anului 1990. Totusi, raportat la cele 500.000, procentul celor care se abat de la „norme” este infim. Sa pastram proportiile, totusi.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Lumea s-a schimbat. Tv-urile si internetul, dar si publicatiile tabloide, sunt pline de femei goale, de descrieri fara perdea ale aventurilor galante in care sunt prinse „modelele” zilei: fotbalisti, cantareti, manechine, artisti, dive de televiziune. Oana, Pepe, Jojo, Syda, Bote, Rita, Romanita si nu stiu cate altele au devenit sex-simboluri, la care se uita cu gura cascata mii de fete si baieti, dorindu-si, cu ardoare, statutul, banii, publicitatea de care bucura. Acestia sunt idolii zilelor noastre. Alaturi de manelisti. Din pacate. Intr-o lume in care zagazurile au fost rupte definitiv, se pare.

Sexul a fost si el demitizat. Au fost rupte si puntile sanatoase si trainice care legau sexul de dragoste si familie. Sexul si jogging-ul sunt acum pe acelasi plan. Cu avantaje pentru sex, ca nu trebuie sa te echipezi special si sa pleci din casa. Astfel incat varsta la care tinerii isi incep viata sexuala coboara vertiginos.

O fi bine, o fi rau?

Pana la urma scoala este oglinda societatii, nu poate exista sub un clopot de cristal, izolata de lumea reala. Zi de zi, elevii si profesorii aduc in scoala apucaturile existente in lumea reala. Mai mult, scoala ar trebui sa-i inzestreze pe elevi cu acele competente necesare reusitei in lumea de azi, nu in aceea de acum 30 de ani.

Presa a explodat atunci cand a fost vorba de relatii intime profesori-eleve sau, mai rar, profesoare-elevi. Si are dreptate sa explodeze.

Grave si inacceptabile sunt relatiile sexuale intre profesori (profesoare) si eleve (elevi). Nu exista scuza comportamentului provocator al unor eleve (elevi).

Din mai multe motive. Profesorii primesc din partea parintilor, a societatii, copii si copile, pentru a avea grija de ei, pentru a-i educa, a-i invata ce e bine si ce e rau, pentru a „repara”, contracara, eventuale carente ale educatiei primite in familie. Diferenta de varsta, cultura si educatie face din elevi, ca si din pacientii unui medic, persoane vulnerabile, care-si incredinteaza destinele pe maini, presupuse a le educa si/sau vindeca. Exista si reglementari in legislatie, dincolo de cutume, care stipuleaza precis si pentru profesori si pentru medici ca n-au voie sa profite prin aceste ascendente, in orice fel, de vulnerabilitatile persoanelor pe care le primesc in grija. Nu poti echivala discernamantul unor minore, eventual de 12 ani, cu acela al unor profesori, trecuti prin facultate, cunoscatori ai reglementarilor legale si sariti bine de 20 de ani.

Nici profesorii nu mai sunt ce-au fost odata. In fata agresiunii cotidiene a mediei si internetului, ar trebui sa dedice o parte din timpul petrecut in clasa pentru a le contracara, pentru a explica elevilor diferenta dintre aparente, gloria de-o clipa, bazata pe nimic si valorile perene ale umanitatii. Sa le explice, mai ales elevelor, de ce nu e bine sa-si bata joc de propriile trupuri. Multi profesori ignora educatia pentru viata si necesitatea de a fi un model pentru elevi. Se multumesc sa-si predea materia, din care adeseori nu se intelege mare lucru, isi iau salariile si pleaca acasa sa-si creasca propriile odrasle sau sa mai castige bani. Si asta pentru ca scoala a juns locul in care nimeni nu da socoteala de nimic, iar salariile se primesc in functie de grade si vechime, nu in functie de performanta si rezultatele muncii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro