Loialitatile in politica sunt marfa rara. Este acum, aparent, ceasul de glorie al celui care ii jura credinta lui Mircea Geoana in urma cu mai putin de doi ani. Debarcarea unui fost presedinte de partid, fost candidat prezidential, fost ministru de externe etc este, se poate imagina, o repetitie generala pentru alte epurari. Folosind un pretext ridicol, Victor Ponta a mobilizat masa de manevra pesedista pentru a dovedi cat de viguros si cat de tenace este. Acum, crede el, nu-i mai poate nimeni tagadui rolul de “lider national”. Asa credea si Petre Roman, alt caudillo local, prin 1990, si s-a inselat amarnic. I s-a amintit ulterior cat se poate de categoric ca este doar un pion.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Sultanul Iliescu vegheza si nu iarta. Fronda repetata a lui Victor Ponta va fi pedepsita la momentul potrivit. Iliescu va sti, nu ma indoiesc, sa-i administreze o lectie cel putin la fel de dura precum fostului sau protejat, Roman, care incepuse sa se creada numarul unu. Crescut de baronii pesedisti ca baiat de casa si de mingi, Victor Ponta a decis sa comita un paricid sui generis. Cel care se inchipuise predestinat sa-l infranga pe Traian Basescu a fost injunghiat cand se astepta mai putin. Ii pregateste Victor Ponta un tratament similar lui Adrian Nastase?

Mircea Geoana nu l-a luat in serios pe Ponta si a crezut ca avertismentele gruparii Iliescu-Nastase vor fi suficiente pentru a-l calma pe ambitiosul Brutus. Daca PSD va pierde pozitia de presedinte al Seantului, Ponta va trebui sa plateasca efectele indarjirii sale ce frizeaza irationalul. Confruntarea Ponta-Geoana nu este nicicum una de idei, de filosofii, de valori, ci, in traditia proprie zonei de unde vine Ion Iliescu, este vorba de comploturi sordide si lovituri sub centura. Victor Ponta crede ca si-a obtinut acum certificatul de maturitate politica. Cred ca mai degraba si-a dovedit insatiabila sete de putere pe care cei care trag cu adevarat sforile in PSD nu i-o vor tolera pe lunga durata. Mai ales ca nu este vorba doar de Ponta, ci de intreg proiectul uslas, cu Felix si cu Crin cu tot…

Comenteaza pe Contributors.ro