Pregătindu-se intens pentru încă o campanie electorală marcată de populism, principalii competitori politici îşi încearcă tirul către diverşi “inamici” de conjuctură, buni de servit – retoric, desigur – electoratului doritor de Moţoci pentru a le lua capul. A început preşedintele Băsescu, fără îndoială maestrul acestui joc politic pe scena românească. Sesizând pe de o parte că poporul s-a cam plictisit de mogului, iar pe de altă parte că s-ar putea să aibă nevoie de nişte “soluţii imorale” după alegerile de la anul, preşedintele a învârtit puţin tureta şi i-a ochit pe judecători. Nu doar că participă la perpetuarea corupţiei – cu asta ne obişnuisem, da chiar e parţial adevărat, dacă ne uităm doar la Înalta Curte – mai nou au un rol important în perpetuarea crizei, pentru că dau decizii în favoarea bugetarilor ce îşi cer drepturile, fără a preciza sursele de finanţare.

Subţirimea argumentului prezidenţial este evidentă. Judecătorii n-au treabă cu surse de finanţare, ci cu respectarea legii. Că legea a fost proastă de la început nu e vina lor, ci a politicienilor ce au aprobat-o, inclusiv a celor din tabăra preşedintelui. Ar fi cu totul periculos ca judecătorii să se apuce să modifice legi în numele crizei economice. Asta e treaba Parlamentului. Nu intrăm aici în dezbaterea dacă cuantumul pensiei sau al salariului este drept câştigat sau nu; pe asta a tranşat-o Curtea Constituţională, indiferent dacă ne place sau nu (personal, cred că nu e corect). Judecătorii trebuie să aplice legea şi gata. Am sentimentul că preşedintele pregăteşte eşecul previzibil al aplicării măsurilor de îngheţare a pensiilor şi salariilor de anul viitor, pe care vrea să îl arunce în curtea Justiţiei.

Dar iată că nici imberbul co-lider al opoziţiei, Victor Ponta, nu stă degeaba. Aducându-şi aminte că pe undeva prin doctrina partidului e vorba de socialism, a sărit la atac împotriva bancherilor lacomi, pe care îi vede vinovaţi de criza economică. Fără îndoială iresponsabilitatea sectorului financiar joacă un rol major în criză, dar nu poţi să laşi deoparte vina tuturor celor ce s-au complăcut în acest joc al creşterii din nimic, de la guverne la cetăţeni.

Atât judecătorul corupt cât şi bancherul lacom sunt ţinte numai bune pentru acea parte a electoratului puţin informată şi care acceptă idei facile luate de-a gata. Nu-mi dau seama care dintre cele două figuri sunt mai urâte în România la acest moment. Judecând după reacţiile publice (inexistente) la mişcările de stradă din vest, parcă aş da câştig de cauză instinctului de demagog al preşedintelui Băsescu.

Citeste si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.