Începi să caști. Te simți obosit, pleoapele sunt grele. E trecut de ora prânzului, dar te simți ca și cum bateriile îți sunt complet descărcate. Te gândești că dacă prinzi un pui de somn, diseară nu vei mai putea adormi decât mult mai târziu. De fapt, știi sigur că așa va fi. Oare e grav dacă am nevoie de un pui de somn în fiecare zi?

Somnul după amiază și implicațiile luiFoto: © Prostockstudio | Dreamstime.com

Somnolența diurnă, acea nevoie impetuoasă de somn din timpul zilei, apare cel mai adesea după nopți mai lungi sau în timpul perioadelor stresante.

Dacă însă ai dormit peste noapte, e normal să te întrebi de la ce vine această stare. Cauzele pot varia de la tulburări de somn, până la afecțiuni fizice, spun specialiștii.

1. Insuficient somn

Cea mai întâlnită cauză a somnolenței diurne este lipsa cronică a somnului suficient. Deși pare logic, lipsa unui somn suficient nu are legătură doar cu calitatea somnului de noapte. Aceasta reprezintă doar o parte a ecuației, spun specialiștii.

„Este posibil să ai un somn suficient de odihnitor noaptea, dar volumul de muncă și intensitatea muncii din timpul zilei să fie prea mari pentru cantitatea pe care o recuperezi noaptea“, explică Dave Rabin, doctor în neuroștiință și psihiatru, pentru wellandgood.com. Altfel spus, tot ceea ce facem peste zi, de la procesele de gândire, la stresul pe care îl resimțim, chiar și alăptarea, în cazul femeilor, toată aceea energie necesară pentru buna funcționare a organelor care ne țin în viață îți arată că nevoile tale sunt mult mai mari.

Corpul tău lucrează mai mult decât îți dai seama! În timp ce 6-7 ore de somn peste noapte poate fi suficient pentru unii, când te simți obosit peste zi este clar că ai avea nevoie de 8 sau poate chiar 10 ore de somn peste noapte.

2. Deficit de substanțe nutritive

Dacă obișnuiești să-ți compui dieta din carbohidrați, grăsimi și zahăr, află că acestea pot fi făcute, la rândul lor, vinovate de starea de oboseală pe care o resimți peste zi.

Conform nutriționiștilor, consumul acestora provoacă o creștere rapidă a energiei în organism, ceea ce ne stimulează, doar că această stare dispare foarte repede. La polul opus se situează proteinele, care ne oferă o energie de lungă durată. Nu doar carbohidrații ne scurg de energie. Lipsa unor minerale și vitamine, precum fierul, deficitul de vitamina B12 și de vitamina D, ne pot da acele simptome de oboseală, de lipsă de energie.

Fără investigații specifice pentru aceste simptome, ai putea face câteva schimbi în dietă. Lactatele, carnea roșie, ouăle, orezul, fasolea, peștele și sucul de portocale conțin substanțele nutritive de care ai nevoie. În plus, o gustare înainte de culcare, care să conțină fibre, magneziu sau/și melatonină te va ajuta să dormi mai bine. Ai grijă și la consumul de alimente pe care corpul tău nu le tolerează.

Intoleranța la lactoză, spre exemplu, poate afecta absorbția altor substanțe nutritive de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Inflamația mucoasei interioare a intestinului face ca acesta să nu mai permită absorbția altor alimente, de unde carențele de mai sus. Așa apare lipsa de energie.

3. Toleranța la cafea

Oricât de lăudată este licoarea neagră cu care toți ne începem diminețile, prea multă cafea s-ar putea să-ți dăuneze.

Excesul de cafea ne facem să devenim toleranți la acest aliment, ceea ce înseamnă că în loc să ne trezească și să ne ofere energie, se produce contrariul. Cercetările susțin același lucru: consumul regulat de cofeină este asociat cu tulburări de somn și somnolență în timpul zilei.

Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, cantitatea maximă recomandată pentru un adult sănătos este de 400 mg de cafeină pe parcursul unei zile (aproximativ 5,7mg/kg corp) sau o doză unică de cafeină de până la 200 mg (circa 3 mg/kg corp).

4. Bolile mintale sau fizice

Diverse afecțiuni, cum ar fi depresia, hipotiroidismul și scleroza multiplă, pot afecta obiceiurile de somn, spun specialiștii. Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL cu competențe în somnologie, spune că aceste patologii nu țin neapărat de calitatea somnului, dar pot determina întreruperi ale somnului sau pot induce starea pregnantă de oboseală.

Unul dintre motivele principale pentru care oamenii care suferă de depresie simt nevoia să doarmă tot timpul este legat de lipsa motivației de a mai face activitățile de zi cu zi. „Acel pui de somn zilnic ar putea fi o distragere a atenției de la realitate sau «ceva de făcut» atunci când nimic altceva nu interesează persoana respectivă“, explică dr. Rabin. Hipotiroidismul înseamnă scăderea nivelului de hormoni tiroidieni. Treaba acestor hormoni în organism este să regleze metabolismul. Dacă nivelul lor este scăzut, metabolismul încetinește, de unde starea aceea de oboseală.

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează persoanele tinere. Nu i se cunosc cauzele, nu există tratament, iar medicul care o poate diagnostica și ține sub control este medicul neurolog. „În general, oamenii care suferă de boli inflamatorii ajung să fie lipsiți de energie și să doarmă mai mult pentru că aceste afecțiuni sunt foarte solicitante pentru organism“, spune dr. Rabin.

Potrivit medicului nutriționist, stresul este proinflamator, iar sursa stresului metabolic este infecția, o leziune, un traumatism, dezechilibrul musculo-scheletal, privarea de somn, dieta nesănătoasă, fumatul, provocările asupra calității vieții sau sedentarismul.

„Statusul proinflamator poate fi indus de o alimentație inadecvată și de stilul de viață, sedentarismul fiind unul dintre factorii predispozanți. Microbiomul intestinal dezechilibrat, disbioza (n.r. – o tulburare a florei intestinale în care se multiplică necontrolat bacteriile „rele“ din intestine), joacă un rol important în dezvoltarea unui status inflamator“, explică dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, pentru Smartliving.ro.

Beneficiile somnului de după-amiază sunt uimitoare

În timp ce cauzele somnolenței diurne ar putea ridica niște semne de întrebare legate de stilul de viață, un pui de somn de 20 de minute este o adevărată gură de energie cu care sunt de acord și specialiștii. Unul de 90 de minute e și mai revigorant. Cu toate acestea, dacă această nevoie de a te deconecta cu un pui de somn apare zilnic și îți încurcă activitățile normale, ar fi cazul să te întrebi dacă nu ar fi mai bine să consulți un specialist.

Asigură-te că înainte de a-ți face griji, ai încercat să-ți faci puțină ordine în stilul de viață:

• ai reglat consumul de cafea, dar și pe cel de alcool, precum și alimentele care nu-ți oferă substanțele nutritive pentru a funcționa normal;

• ai redus din timpul petrecut pe scaun ori pe canapea și ai început să faci mai multă mișcare, chiar dacă acestea se rezumă la simple plimbări pe afară.

„Siesta“, cuvânt care înseamnă odihna de după prânz, nu s-a inventat recent. Unele culturi încă îl păstrează cu sfințenie. O astfel de siestă poate îmbunătăți memoria, raționamentul, rezistența și sănătatea inimii, reducând în același timp și stresul.

Cele mai bune obiceiuri de siestă. Sfaturi de la specialiști

Puține lucruri sunt atât de frustrante precum un somn de prânz, care te ajută să prinzi din urmă cine știe câte ore pierdute, dar care te lasă cu ochii în tavan noaptea până târziu.

Care este cea mai bună strategie pentru a obține toate beneficiile somnului, fie el la prânz, ori peste noapte? Contează ora la care dormi la prânz. Cu cât e mai departe de ora de culcare de seară, cu atât mai bine. Dr. Rabin recomandă ca somnul de prânz să se întâmple înainte de ora 15 sau 16. Ori să fie cu cel puțin patru până la cinci ore înainte de culcare. De asemenea, tot el spune să nu dormim mai mult de 90 de minute, maximum.

„Odată ce somnul nostru începe să depășească 90 de minute, începe să ne păcălească corpul făcându-ne să creadă că suntem într-un ciclu normal de somn“, spune doctorul, recunoscând că și cele 90 de minute ar fi ușor cam mult.

Așadar, un pui de somn furat peste zi are numai beneficii. Însă dacă această nevoie de somn apare pe fondul unor perioade stresante, din cauza unor medicamente sau a nopților pierdute, atunci va trebui să ne organizăm și să găsim soluții care să nu ne distrugă energia de care avem nevoie peste zi.

Sursa foto: Dreamstime.com