Parlamentul European a votat miercuri o rezoluție prin care denunță veto-ul Ungariei împotriva unui impozit minim pentru multinaționale și cere renunțarea la unanimitatea în materie de taxe pentru a ocoli blocajul, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 17 iunie, Ungaria s-a opus transpunerii în legislația UE a impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, susținută de toate celelalte state membre.

Pentru a valida proiectul de directivă pregătit de Comisia Europeană este nevoie de un vot unanim al celor 27 de state membre.

UE vrea să devină prima entitate juridică care să dea realitate proiectului istoric aprobat anul trecut de aproape 140 de țări - inclusiv Ungaria - sub egida OCDE, după cinci ani de dezbateri.

Înainte de veto-ul maghiar, directiva a fost blocată luni de zile de Polonia, de asemenea semnatară a acordului OCDE.

Polonia este suspectată că și-a folosit dreptul de veto ca mijloc de presiune pentru a obține deblocarea celor 35,4 miliarde de euro în granturi și împrumuturi planificate pentru țară în cadrul planului european de redresare.

Și-a ridicat dreptul de veto imediat după ce a primit undă verde din partea Comisiei pentru acest plan, care fusese blocat timp de mai bine de un an din cauza unor presupuse deficiențe în ceea ce privește independența sistemului judiciar din Varșovia.

Planul ungar, cu subvenții de 7,2 miliarde de euro, este încă blocat din cauza luptei insuficiente împotriva corupției. Budapesta este acuzată de oficialii UE că a urmat exemplul Varșoviei pentru a forța mâna Comisiei.

În rezoluția lor, deputații europeni "solicită Ungariei să pună capăt imediat blocării acordului fiscal" și "îndeamnă Comisia și Consiliul (care reprezintă cele 27 de țări ale UE) să nu se angajeze în negocieri politice" cu Budapesta.

Textul, care a primit o majoritate de 450 de voturi (132 împotrivă, 55 de abțineri), solicită, de asemenea, Comisiei și Consiliului să ia în considerare "punerea în aplicare a acordului fiscal global prin intermediul procedurii de cooperare consolidată".

Această dispoziție permite punerea în aplicare a măsurilor de către un grup de țări care doresc să le pună în aplicare atunci când nu este posibilă unanimitatea.

În cele din urmă, el dorește ca executivul UE să relanseze "dezbaterea privind utilizarea votului cu majoritate calificată pentru anumite chestiuni fiscale".

"De la începutul anului, Polonia și apoi Ungaria și-au folosit dreptul de veto pentru a împiedica introducerea impozitului minim (...). Aceste două țări, care nu respectă statul de drept, au, în cele din urmă, mai multă putere decât celelalte 25 de state membre la un loc", a declarat eurodeputata franceză Aurore Lalucq (S&D, stânga), care a fost responsabilă cu negocierile pentru rezoluție.

"În ceea ce privește impozitarea, pierdem 50 de miliarde de euro în fiecare an", a spus ea într-o declarație.