Foto: © Editor77 | Dreamstime.com

sondaj ecoFoto: Dreamstime.com

Pactul Verde European (Green Deal) și obiectivele de reducere a emisiilor poluante au fost puse în discuție mai ales în contextul nevoii Uniunii Europene de a scăpa de dependența de gazul și petrolul din Rusia, cu atât mai mult în condițiile războiului rusesc asupra Ucrainei.

Unii lideri politici au susținut că poate ar fi mai bine să mai amânăm trecerea la energie din surse regenerabile și să ne întoarcem la resursele proprii de cărbune și să dezvoltăm centrale atomo-electrice. Alții, din contră, consideră că dezvoltarea capacității de producție a energiei eoliene și solare ne ajută să scăpăm de dependența de hidrocarburile rușilor.

Tu ce crezi despre planurile ecologice ale Uniunii Europene? Votează și tu la sondajul HotNews și lasă-ne un comentariu mai jos:

Participă la sondajul interactiv Hotnews:

Ca parte a Pactului verde european, prin Legea europeană a climei, UE și-a stabilit un obiectiv obligatoriu de realizare a neutralității climatice până în 2050. Acest lucru necesită o scădere substanțială a nivelurilor actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră în următoarele decenii. Ca pas intermediar către neutralitatea climatică, UE și-a sporit nivelul de ambiție în materie de climă pentru 2030, angajându-se să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.

Printre altele, pachetul de propuneri legislative UE Fit for 55 prevede stabilirea unor standarde mai stricte privind emisiile de CO2 provenite de la automobile și camionete pentru ca nivelul mediu al emisiilor automobilelor noi să scadă cu 55% în 2030 și cu 100% în 2035, comparativ cu nivelurile din 2021.

Prin urmare, toate autoturismele noi care vor fi înmatriculate începând cu 2035 vor avea emisii zero. Pentru a remedia lipsa reducerilor de emisii în sectorul transportului rutier și al clădirilor, se propune și un nou sistem separat de comercializare a certificatelor de emisii pentru distribuția combustibililor destinați transportului rutier și pentru clădiri.