Premierii Ungariei și Poloniei se vor întâlni joi cu Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului din Italia, pentru a discuta despre formarea unei noi alianțe la nivelul Uniunii Europene, anunță Reuters.

Matteo Salvini si Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Discuțiile dintre prim-ministrul ungar Viktor Orban și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, precum și Matteo Salvini vor avea loc la Budapesta.

Salvini le-a declarat reporterilor italieni că discuțiile se vor învârti în jurul unor subiecte precum sănătatea, imigrația, educația și creșterea economică.

Acesta a subliniat însă că se va vorbi și despre alianțe internaționale și că speră ca partidele de dreapta din Europa să se alăture unui singur grup din Parlamentul European.

Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a părăsit Partidul Popular European în cursul lunii martie, la doi ani după ce a fost suspendat de către familia politică europeană pe fondul criticilor privind subminarea statului de drept din Ungaria.

Politicile naționaliste ale lui Orban au fost de mult timp văzute ca fiind mai apropiate de cele ale unor formațiuni europene aflate la dreapta PPE, precum cel al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din care face parte și partidul Lege și Justiție al lui Morawiecki sau grupul Identitate și Democrație.

„Dacă ar fi după mine, mi-aș dori ca cele două grupuri care în prezent sunt divizate... să se unească într-un singur grup mare care să pună accentul din nou pe valorile originale ale Europei”, a declarat Salvini.

„Ar fi al doilea cel mai mare grup din Parlamentul European”, a subliniat acesta.

Salvini a negat de asemenea informațiile potrivit cărora ar dori ca Liga Nordului, cel mai popular partid din Italia, să se alăture PPE.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a afirmat la rândul său că a purtat negocieri cu partide cu idei similare cu ale Fidesz pentru a crea o nouă alianță politică în Parlamentul European cu scopul de a pune accent pe valorile tradiționale și de a respinge alocările obligatorii de imigranți.