Fidesz, partidul de guvernământ al Ungariei, și-a anunțat joi plecarea din Partidul Popular European (PPE), potrivit unei scrisori postate pe Twitter de vicepreședintele formațiunii, Katalin Novak și citate de Reuters.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

PPE a suspendat Fidesz din familia politică europeană în 2019 din cauza deteriorării continue a valorilor democratice din Ungaria și subminării statului de drept.

„Este vremea să ne luăm rămas-bun”, a scris pe Twitter Katalin Novak în postarea în care a publicat scrisoarea de demisie a partidului lui Viktor Orban din rândul PPE.

Anunțul marchează o ruptură definitivă între Fidesz și popularii europeni după ce în 3 martie formațiunea maghiară își anunțase demisia din grupul parlamentar al PPE de la Bruxelles.

Viktor Orban l-a înștiințat atunci de decizie pe liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, după ce grupul PPE din Parlamentul European și-a modificat regulamentul pentru a permite suspendarea delegațiilor formațiunilor deja suspendate din Partidul Popular European.

Orban a declarat că acțiunea a fost „în mod clar o mutare împotriva Fidesz” care a fost suspendat în martie 2019 din PPE.