Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a părăsit miercuri grupul Partidul Popular European pe fondul disputelor privind suspendarea sa din familia europeană, anunță Reuters și Euronews.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Viktor Orban l-a înștiințat de decizie pe liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, într-o scrisoare trimisă miercuri, la scurt timp după ce grupul PPE din Parlamentul European și-a modificat regulamentul.

Modificarea adoptată joi permite grupului PPE să suspende delegațiile formațiunilor deja suspendate din Partidul Popular European, după cum a anunțat anterior și deputatul Siegfried Mureșan.

Orban a declarat că acțiunea a fost „în mod clar o mutare împotriva Fidesz” care a fost suspendată în martie 2019 din PPE.

Scrisoarea premierului ungar a adăugat de asemenea că regulile adoptate de grupul PPE din Parlamentul European sunt „nedemocratice, injuste și inacceptabile” într-o perioadă în care „sute de mii de europeni sunt spitalizați și doctorii noștri salvează vieți”.

Scrisoarea lui Orban a fost distribuită pe Twitter de vicepreședintele Fidesz, Katalin Novak, aceasta afirmând că „nu vom permite reducerea la tăcere a europarlamentarilor noștri sau limitarea abilității lor de a ne reprezenta votanții”.

Kinga Gál, preşedintele delegaţiei Parlamentului European a Fidesz, și Tamás Deutsch, şeful delegaţiei PE Fidesz, au transmis într-un comunicat că în timpul negocierilor şi-au exprimat de mai multe ori contraargumentele juridice şi politice, însă versiunea finală a amendamentului la statutul grupului PPE nu a oferit un răspuns satisfăcător, transmite hirado.hu.

„Prin urmare, modificarea statutului ar putea însemna imposibilitatea ca deputaţii Fidesz să îşi exercite drepturile parlamentare”, afirmă cei doi.

În opinia celor doi politicieni, decizia democratică a celor aproape două milioane de cetăţeni maghiari care şi-au exprimat susţinerea pentru Fidesz la alegerile europene ar trebui respectată pe deplin, în orice circumstanţe, iar drepturile reprezentanţilor aleşi nu ar trebui restricţionate sau revocate în niciun fel.

Mutarea lui Viktor Orban este mai degrabă una simbolică, neavând consecințe majore nici pentru Fidesz, nici pentru PPE care va rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European și fără europarlamentarii partidului lui Viktor Orban.

REFERINȚĂ: