Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European și-a modificat regulamentul pentru a putea suspenda delegațiile formațiunilor deja suspendate din PPE, măsură puternic contestată de premierul ungar Viktor Orban.

​Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

„Conform noilor reguli, putem suspenda delegația unui partid din Grupul PPE dacă partidul respectiv este deja suspendat din Partidul Popular European. Această suspendare va fi adoptată cu majoritatea voturilor exprimate”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul Siegfried Mureșan, subliniind că o asemenea suspendare nu era posibilă înainte de modificarea regulamentului PPE.

Acesta a amintit că „în momentul de față, avem un partid suspendat din Partidul Popular European. Este vorba de FIDESZ din Ungaria”.

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat luni că partidul său, FIDESZ, va părăsi grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European şi nu va aştepta să fie suspendat în conformitate cu viitoarele reguli.

Săptămâna trecută, liderul grupului europarlamentar al PPE, germanul Manfred Weber, şi ceilalţi membri ai conducerii grupului au făcut un pas către noile reguli privind suspendarea, care ar permite penalizarea unui partid membru în ansamblul său şi nu doar a unui singur eurodeputat.

Şeful executivului ungar i-a trimis lui Manfred Weber o scrisoare în care anunţă că FIDESZ nu va aştepta o decizie a grupului PPE referitoare la suspendarea sa, ci se va retrage până atunci.

„Doresc să vă informez, domnule preşedinte, că în cazul în care prevederile acceptate la reuniunea preşedinţiei şi a şefilor delegaţiilor naţionale pe 26 februarie sunt supuse la vot şi adoptate, FIDESZ va părăsi grupul” (PPE), a scris Orban.

Presa maghiară a scris miercuri, citând surse din interiorul Fidesz, că partidul lui Orban va părăsi grupul PPE în cursul zilei de astăzi dacă modificarea regulamentului va fi adoptată.

REFERINȚĂ: