Fidesz, partidul premierului suveranist ungar Viktor Orban, a fost suspendat din Partidul Popular European, a anunțat miercuri europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Viktor OrbanFoto: Facebook

„Fidesz nu mai are drepturi de partid membru al PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a propune candidați pentru nicio poziție în cadrul PPE”, a precizat Mureșan.

Potrivit europarlamentarului liberal, urmează înființarea unui Comitet de Evaluare, care va fi condus de fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, și care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria, urmând a prezenta un raport.

„Asta a decis acum Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru și 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret. Această decizie intră imediat în vigoare. Partidul Național Liberal a votat în favoarea acestei decizii. Viktor Orban și reprezentanții Fidesz au părăsit sala”, a mai scris Mureșan, pe contul său de Facebook.

"Conducerea PPE și a Fidesz acu convenit de comun acord suspendarea Fidesz până la publicarea unui raport de către un comitet de evaluare", potrivit textului de compromis care a fost adoptat, scrie și AFP.

Nicio durată de suspendare nu este menționată în acest compromis.

Înaintea reuniunii, tensiunea urcase cu un grad, după ce guvernul ungar amenințase că, în cazul unei suspendări, Fidesz "va părăsi imediat PPE".

Dar în cele din urmă s-a ajuns la un compromis, cu precizarea că această suspendare are loc "de comun acord", potrivit mai multor surse.

Într-un interviu acordat miercuri pentru postul german de radio Deutschlandfunk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut din nou excluderea Fidesz.

O serie de voci au invocat riscul - în cazul excluderii Fidesz - a unei deschiderii unei sciziuni între Estul și Vestul continentului.

Există de asemenea îngrijorări legate de împingerea lui Viktor Orban în brațele vicepremierului italian Matteo Salvini, șeful Ligii, partid de extremă dreapta.

Viktor Orban: "Fidesz își suspendă în mod unilateral activitatea din PPE"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Fidesz a decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European (PPE), informează MTI si Mediafax.

"Nu putem fi excluși sau suspendați - am câștigat patru runde de alegeri, am fost aleși de către cetățenii Ungariei", a adăugat Orban. El a declarat că Fidesz a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European. "Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica și va pleca", a mai declarat premierul.

Fidesz a decis să își suspende exercitarea drepturilor "atât timp cât cei trei înțelepți își termină raportul, după care vom avea din nou discuții cu PPE", a spus Orban.

Partidul Popular European a decis miercuri seară suspendarea formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de premierul Viktor Orban, anunță președintele PPE, Joseph Daul.

Se va înființa un Comitet condus de fostul președinte al Consiliului European Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din Prlamentul European.