UE elaborează noi reguli pentru exportul așa-numitelor produse cu dublă utilizare, pentru a evita folosirea lor abuzivă sau încălcarea drepturilor omului, informează Parlamentul European.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce sunt produsele cu dublă utilizare?

Produsele cu dublă întrebuințare sunt concepute pentru utilizare în domeniul civil, dar căzute în mâini nepotrivite pot fi folosite pentru atacuri teroriste sau pentru încălcarea drepturilor omului. Sunt vizate numeroase categorii, de la drone la substanțe chimice.

Deși aceste produse pot îmbunătăți viața oamenilor, ele pot fi utilizate în mod abuziv. Regimurile autoritare se pot folosi de ele pentru controlul și subordonarea populației, iar grupurile teroriste le-ar putea folosi pentru a plănui atentate.

De ce e nevoie de noi reguli?

Pentru a evita convertirea bunurilor cu dublă utilizare în moduri care încalcă drepturile omului, UE dorește reguli stricte în privința exporturilor care să împiedice vânzarea acestora către persoane sau organizații care doresc să le folosească în mod abuziv.

În prezent, UE lucrează la actualizarea regulilor existente, astfel încât să țină cont de progresele tehnologice actuale, inclusiv dezvoltarea sistemelor de supraveghere digitală. Noile reguli vor permite o mai bună protejare a drepturilor omului.

Care sunt pașii următori?

Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord provizoriu asupra noilor reguli, însă ambele foruri trebuie să le aprobe oficial înainte de intrarea lor în vigoare.

Eurodeputații vor dezbate și vor vota noile reguli joi, 25 martie.