Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul a dat unda verde vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon

Guvernul a aprobat Hotararea privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca banii vor fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri. Banii ar putea fi folositi si pentru CET-urile pe care Ministerul Economiei le va prelua de la autoritatile locale. Imediat dupa ce intra actul normativ in vigoare, autoritatile romane vor incepe negocieri cu diverse state interesate sa cumpere certificate. Potrivit ministerului economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine circa doua miliarde de euro.

Videanu a mai afirmat ca in acest an ar putea fi valorificate 300 de milioane de unitati. Banii vor intra in Fondul de Mediu.

Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice – energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.

Bill Gates doneaza 30 de milioane de dolari fermierilor

Intr-un efort de incurajare a statelor bogate sa se implice in acordarea de sprijin financiar fermierilor, Bill Gates a donat 30 de milioane de dolari.

Concentrata initial pe probleme de sanatate, Fundatia Gates a decis sa investeasca aceasta suma in agricultura, ca modalitate de reducere a saraciei la nivel mondial. Gates si-a exprimat totodata dezamagirea ca majoritatea statelor bogate nu se implica in ajutorarea statelor sarace.

Anul trecut au fost promise 22 de miliarde de dolari pentru fermierii din intreaga lume, in cadrul sumitului G8 din L’Aquila, Italia. Suma oferita de Bill Gates se alatura altor 875 de milioane de dolari scosi din buzunar pentru agricultura globala de SUA, Canada, Coreea de Sud si Spania. Aproximativ un miliard de oameni traiesc cu un dolar pe zi, 75% dintre acestia fiind fermieri. “Pe masura ce populatia lumii va spori numeric in anii urmatori, iar schimbarile climatice afecteza culturile, numarul oamenilor care traiesc fara acces decent la alimente va creste si el. Micii fermieri si oamenii ce traiesc in saracie sunt cei care au cea mai mare nevoie de ajutor”, a subliniat Bill Gates intr-un editorial pentru Wall Street Journal.

Barbatii americani prefera femeile-eco

Neglijenta vizavi de deseurile menajere este una dintre cele mai bune metode cu care reprezentantele sexului frumos pot tine la distanta un barbat, scrie Tree Hugger. Peste jumatate (54%) din cei 1025 de barbati americani intervievati in cadrul studiului „Eco-Love”, au spus ca s-ar gandi de doua ori inainte sa intre intr-o relatie amoroasa cu o femeie care genereaza deseuri intr-un mod iresponsabil. Alti 25% sunt nemultumiti de femeile care nu recicleaza, 23% nu le agreeaza pe cele care lasa lumina aprinsa cand nu sunt acasa si 21% pe cele care nu conduc o masina care consuma putin. Per total, aproape un sfert din barbatii intervievati sunt de parere ca „fetele verzi” sunt partenere de viata mai bune decat cele care nu se gandesc prea mult la protectia mediului.