Regizorul James Cameron afirma ca lupta populatiei Na'vi din Avatar pentru salvarea planetei natale de invazia pamantenilor este transpusa in realitate in padurea amozoniana, unde indienii incearca sa opreasca un urias proiect hidroenergetic, relateaza The Telegraph.

Cameron s-a deplasat in Brazilia pentru a sprijini indienii si grupurile pentru protectia mediului in lupta pe care o duc impotriva constructiei barajului Belo Monte.

Regizorul Titanicului a participat luna trecuta la un summit dedicat protectiei padurii amazoniene alaturi de fostul vicepresedinte american Al Gore. In aceasta saptamana, a revenit la Sao Paulo pentru a promova versiunea DVD a filmului Avatar, unde populatia Na'vi lupta pentru a-si apara planeta natala, Pandora, de pamantenii care doreau sa extraga resurse naturale.

Avatar a atins o coarda sensibila in randul luptatorilor pentru protectia mediului din intreaga lume, incepand cu China, unde milioane de oameni au fost dislocati de proiectele gigantice de intrastructura, si pana in Bolivia, unde Evo Morales, primul presedinte indigen al tarii, a laudat filmul pentru mesajul transmis.

"Este o situatie in care se dezvolta o confruntare reala de genul celei din 'Avatar'", a afirmat Cameron, in timp ce se deplasa la protestele care aveau loc in fata Ministerului Energiei si Minelor.

"Ceea ce s-a intamplat in 'Avatar' se intampla in Brazilia si in tari precum India si China, unde satele traditionale sunt disturse de marile proiecte de infrastructura", a adaugat el.

Proiectul barajului Belo Monte, in valoare de 11 miliarde de dolari - al treilea proiect mondial de acest gen, daca va fi realizat - a fost aprobat la inceputul lunii februarie de Ministerul Mediului.

Guvernul a afirmat ca Brazilia are suficiente fonduri pentru a realiza singura barajul de pe raul Xingu, un afluent al Amazonului, daca nu va gasi investitori privati interesati de proiect.

Administratia prezidentiala sustine ca barajul va oferi energie curata si va contribui la asigurarea necesarului energetic al tarii.

Dar ecologistii au o cu totul alta parere: constructia va devasta mediul natural si va distruge caminele a 4.000 de oameni care traiesc in prezent in zona ce urmeaza a fi inundata. Ei acuza si faptul ca energia care va fi obtinuta aici va fi folosita in principal pentru alimentarea exploatarilor miniere din Amazon, si nu in folosul comunitatii.

Cameron i-a trimis o scrisoare presedintelui da Silva prin care solicita stoparea imediata a proiectului. Pana acum, nu a primit niciun raspuns din partea presedintelui, care in prezent efectueaza o vizita in SUA.

"I-am scris: 'Aceasta este o ocazie sa deveniti un erou, un lider vizionar al secolului XXI, si sa schimbati cursul Braziliei, astfel incat sa construiti o dezvoltare durabila in locul unei cresteri economice cu consecinte grave asupra anumitor paturi ale populatiei'", a povestit Cameron.

Regizorul a adaugat ca America de Nord si Europa trebuie sa sustina financiar prezervarea padurii amazonienei, "de care beneficiaza intreaga omenire".