Trei asociatii de mediu din Romania atrag atentia fata de gravele probleme de ordin juridic si de mediu pe care le implica proiectul fabricii de producere de placi PAL al companiei Kronospan la Brasov, se arata intr-un comunicat comun transmis marti de ONG-uri.

Brasovul Verde, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) Cluj-Napoca si Centrul Independent pentru Protectia Mediului (CIPM) Sebes trag un semnal de alarma pentru brasoveni si publicul larg privind pericolele la adresa sanatatii populatiei si a mediului pe care procesul de productie le reprezinta si cer autoritatilor sa ia de indata masuri pentru incetarea ilegalitatilor.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta.

Prin activitatea sa, Kronospan a incalcat grav legislatia privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie sau care rezulta din acesta (formaldehida si poluantul PM10 praf fin de lemn, ambele cancerigene), precizeaza comunicatul citat.

In februarie 2008, Kronospan a inceput la Brasov lucrari de construire pentru o noua fabrica de producere de placi PAL generand profunde nemultumiri si ingrijorari din partea locuitorilor din zona. Kronospan continua lucrarile de construire la fabrica de producere de placi PAL, in ciuda faptului ca s-a dispus incetarea lor de catre Garda de Mediu Brasov. Ori OUG 195/2005 privind protectia mediului prevede ca infractiune continuarea activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia, explica cele trei asociatii de mediu.

'Populatia din zona este extrem de ingrijorata privind impactul pe care aceasta fabrica il poate avea asupra sanatatii lor, a calitatii aerului si a peisajului. Cu toate acestea, comunitatea direct afectata nu a fost consultata de la inceput, cand toate optiunile erau deschise, in privinta deciziei daca aceasta fabrica sa se construiasca sau nu. Dezbaterea la care vom asista maine nu este efectiv o consultare a populatiei, ci pentru APM Brasov este o simpla formalitate birocratica, iar pentru Kronospan o parada de PR care mimeaza responsabilitate sociala si grija fata de parerea cetatenilor afectati', a declarat Mircea Ungur, Presedintele Asociatiei Brasovul Verde.

'Atitudinea fata de lege aratata de Kronospan la Brasov este deja patologica. Aceeasi companie a construit la Sebes in 2007 fara acord de mediu si fara autorizatie de construire nimic altceva decat o fabrica de producere de formaldehide cu o capacitate de 60000 t/an. Ceea ce a facut autoritatea de mediu in cazul respectiv nu este de asemenea nou – elibereaza acum in 2009 avizul de mediu pentru constructia deja ridicata ilegal. Daca Kronospan nu recunoaste nici macar legea ca fiind mai presus de dorinta sa de a-si maximiza profiturile, cum se poate pune atunci la adapost sanatatea populatiei si a mediului de impactul si riscurile unor asemenea proiecte?', a declarat Mircea Matei, Presedintele CIPM Sebes.

'APM Brasov ar fi trebuit sa astepte rezultatul litigiilor in curs ce vizeaza demolarea constructiei dar si al procedurilor ce vizeaza atragerea raspunderii penale pentru continuarea lucrarilor si apoi sa integreze efectele acestor sentinte in toate deciziile sale privind cazul Kronospan Brasov', afirma Stefania Simion, Director Executiv al CIDRM.