Pare de necrezut dar, pentru prima oara in istoria omenirii, gheata ar putea sa dispara de la Polul Nord in aceasta vara, scrie independent.co.uk. Daca acest lucru se intampla, Polul Nord va fi acoperit complet de apele oceanului Arctic.

Disparitia ghetii din oceanul Arctic ar reprezenta un semnal dramatic al efectelor incalzirii globale.

Oamenii de stiinta cred ca sunt sanse de 50% ca Polul Nord sa nu mai fie acoperit de gheata in aceasta vara, in conditiile in care stratul dens format pe parcursul mai multor ierni a fost inlocuit, pe portiuni importante, de gheata subtire, formata in decursul iernii trecute.

Stratul subtire de gheata este mult mai vulnerabil, iar datele furnizate de sateliti arata ca rata de topire este mai rapida decat anul trecut. Aceste date vin in conditiile in care anul 2007 a constituit un record din punct de vedere al ratei de topire a ghetii in regiunea Arctica.

"Problema este ca, pentru prima oara, Polul Nord este acoperit pe portiuni extinse cu gheata formata in cursul ultimei ierni. As spune ca sunt sanse de 50% ca Polul Nord sa raman fara gheata", afirma Mark Serreze, de la Centrul National de Date pentru Zapada si Gheata din SUA.

Daca acest lucru se va intampla, statele din zona arctica vor putea sa prospecteze resursele minerale si de petrol din regiune, resurse care pana in prezent nu puteau fi exploatate din cauza stratului dens de gheata.

Regiunile polare cunosc, in ultimii ani, cele mai mari cresteri de temperaturi, pe fondul fenomenului de incalzire globala. Oamenii de stiinta se tem ca, pe masura reducerii stratului de gheata, oceanul care se extinde va absorbi si mai multa caldura, contribuind astfel la cresterea temperaturilor in zona.