Secretarul general al ONU a declarat marți că este „îngrozitor” faptul că unele guverne sacrifică lupta împotriva încălzirii globale și a foametei pentru a „cheltui din belșug pe arme”, potrivit AFP.

Fermier in foameteFoto: Freepik.com

„Este consternant să vedem guverne care cheltuiesc din belșug pe armament, în timp ce taie bugetele pentru securitatea alimentară, acțiunea climatică și dezvoltarea durabilă în general”, a declarat Antonio Guterres la o reuniune a Consiliului de Securitate dedicată legăturilor dintre crizele climatice, alimentare și conflicte.

„Mesajul este clar: putem rupe legătura mortală dintre foamete, haosul climatic și conflicte. Și să evităm amenințarea pe care aceste calamități o reprezintă pentru pacea și securitatea internațională”, dar pentru a face acest lucru „este timpul să acționăm”, a insistat el, făcând apel la politici care să abordeze cele trei probleme „simultan”.

Pentru că „dacă stăm cu mâinile în sân, situația va continua să se deterioreze. Conflictele se vor înmulți. Criza climatică nu poate decât să se înrăutățească pe măsură ce emisiile continuă să crească. Insecuritatea alimentară acută se agravează în fiecare an”.

„Dacă încălzirea globală continuă, producția de alimente va scădea în multe țări”

„Combinația dintre schimbările climatice, foamete și război este devastatoare. Nu poate exista securitate națională fără securitate alimentară. Și nu poate exista securitate alimentară fără o acțiune mai puternică împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat Simon Stiell, șeful ONU pentru climă.

„Dacă încălzirea globală continuă, producția de alimente va scădea în multe țări, în timp ce în altele nu va crește aproape nimic. Sunt probabile penuria de alimente, creșterea prețurilor și foametea. Fără acțiuni climatice, acestea sunt aproape sigure”, a avertizat el.

Pentru a ilustra această legătură „fatală” dintre încălzirea globală, agricultură și conflicte, mai mulți vorbitori au evidențiat disputele privind utilizarea terenurilor din Africa Centrală și de Vest între păstorii nomazi, care uneori se mută dintr-o țară în alta, și fermierii sedentari.

„Schimbările climatice și presiunile de mediu au modificat aceste rute de migrație, ceea ce a dus la o creștere a tensiunilor” în regiuni în care concurența pentru resursele naturale deja limitate este în creștere, a comentat Beth Bechdol, director general adjunct al FAO.