Aproape 1.000 de foci și lei de mare au murit din cauza gripei aviare în sudul Braziliei, au anunțat autoritățile locale în contextul în care încearcă să împiedice răspândirea virusului mortal la crescătoriile de păsări, relatează Reuters.

Cercetatorii avertizeaza ca animalele moarte trebuie incinerate pentru a preveni raspandirea virusuluiFoto: Imago / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Autoritățile din Rio Grande do Sul, cel mai de sud stat din Brazilia, au confirmat un număr fără precedent de 924 de decese în rândul mamiferelor acvatice după ce acestea au contractat tulpina HPAI extrem de contagioasă a gripei aviare.

Această tulpină a gripei aviare a fost depistată pentru prima oară în Brazilia anul acesta.

Silvina Botta, o oceanografă de la Universitatea Federală Rio Grande, a declarat pentru Reuters că autoritățile trebuie să incinereze sau îngroape cadavrele focilor și ale leilor de mare pe cât de curând posibil pentru a reduce riscul contaminării oamenilor și a altor animale.

Oamenii de știință au descoperit deja alte mamifere acvatice în convulsii pe plajele locale, virusul care provoacă HPAI atacându-le sistemul nervos.

Botta a amintit că actualele reglementări sanitare din Brazilia prevăd eutanasierea animalelor infectate pentru a le scuti de o „moarte foarte dureroasă”.

După ce tulpina HPAI a fost descoperită în Brazilia în luna mai, ministrul agriculturii a declarat că măsurile de prevenție au împiedicat răspândirea virusului la crescătoriile comerciale de păsări.

Gripa aviară provoacă îngrijorări în Brazilia, după ce s-a răspândit în mai multe țări din America de Sud

Brazilia este cel mai mare exportator mondial de pui, existând îngrijorări că infectarea crescătoriilor ar putea duce la interdicții impuse în jurul lumii față de importurile din țara sud-americană.

Însă se pare că virusul s-a răspândit deja în rândul altor populații de animale din Brazilia, printre care păsări marine, marsuini și pinguini. Autoritățile au colectat mostre de la specimenele găsite moarte pe plaje, însă deocamdată nu au confirmat infectările cu virusul gripei aviare.

Botta afirmă că primul deces cauzat de HPAI în rândul mamiferelor acvatice a fost confirmat în Rio Grande do Sul în luna septembrie, când ratele mortalității neobișnuit de mari au atras atenția cercetătorilor. Autoritățile locale au anunțat că în prezent focare active ale HPAI există în trei localități.

Oceanografa a mai declarat că infectarea mamiferelor acvatice pare să fi început în Peru, răspândindu-se apoi gradual în Chile, Argentina, Uruguay și acum Brazilia.

Ministerul brazilian al agriculturii a raportat 148 de focare de HPAI în țară, majoritatea în zonele de coastă, și a declarat starea de urgență sanitară pentru a ține sub control răspândirea virusului. Ministerul spune însă că HPAI „nu este considerată deocamdată endemică în Brazilia”.