Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a cerut miercuri să reconcilieze securitatea aprovizionării cu tranziția energetică, astfel încât obiectivele climatice să nu devină „o nouă victimă a agresiunii ruse”, potrivit AFP.

Scumpirile la gaz si energie complica mult finantele romanilorFoto: Profimedia Images

„Este vital ca guvernele să se asigure că luminile rămân aprinse, dar asta nu înseamnă că ne putem opri eforturile de a aborda schimbările climatice”, a declarat directorul executiv al acesteia, Fatih Birol, la începutul unei reuniuni la Paris.

„Sunt foarte îngrijorat că tema climatului ar putea fi o altă victimă a agresiunii ruse”, a continuat el.

Cifrele „nu sunt încurajatoare”, a subliniat el: emisiile de CO2 din sectorul energetic au crescut anul trecut pentru a atinge cel mai ridicat nivel de până acum, din cauza redresării economice globale și a utilizării crescute a cărbunelui, potrivit cifrelor publicate la începutul lunii martie.

De la invazia rusă a Ucrainei, țările occidentale au fost și ele preocupate de securitatea aprovizionării lor cu energie, cu riscul de a împinge obiectivele climatice în plan secund. Unii, de exemplu, sunt pregătiți să folosească cărbune, care este foarte dăunător pentru climă și atmosferă.

„Aceasta nu este o alegere binară, trebuie atât să creștem siguranța aprovizionării acum, cât și să ne accelerăm eforturile de energie curată”, a declarat secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm.

AIE a fost înființată în 1974, după șocul petrolului, cu scopul de a asigura securitatea energetică a țărilor dezvoltate. Dar de atunci și-a lărgit misiunea insistând asupra tranziției energetice și luarea în considerare a obiectivelor climatice.