Cinci oameni de știință, specialiști în corali sau climă, au estimat joi că Unesco „a luat decizia corectă” propunând să înscrie Marea Barieră de Corali a Australiei pe lista patrimoniului mondial în pericol, o alegere care provoacă agitație în Australia, potrivit AFP.

Marea bariera de corali, afectata iremediabil de albireFoto: Captura YouTube

Într-o scrisoare către directorul general al Unesco, Audrey Azoulay ei spun că vor să „mulțumească Unesco pentru că a luat inițiativa de a recunoaște amenințarea pe care o reprezintă schimbarea climatică pentru (...) Marea Barieră de Corali” , „unul dintre cele mai frumoase, mai biodiverse și mai prețioase locuri de pe planetă”.

„Unesco a luat decizia corectă recomandând ca cel mai reprezentativ sistem de recif din lume să fie înscris pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol”, adaugă ei.

Scrisoarea, susținută de o declarație publicată vineri de la Centrul de Excelență ARC pentru studiul recifelor de corali, cu sediul la Universitatea James Cook, este semnată de cinci personalități.

Sunt oceanograful Sylvia Earle, prima femeie în direcția științifică a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, eroina anului 1998 pentru revista Time, profesorii Terry Hughes, directorul CoralCoE, Ove Hoegh-Guldberg (studii marine la Universitatea Queensland, Director adjunct al CoralCoE), Johan Rockström, director al Institutului de cercetare a impactului asupra climei din Potsdam și Andréa Grottoli, președintele Societății internaționale a recifelor de corali, director al rețelei internaționale de coordonare a cercetării privind albirea coralilor.

Ei recunosc că oficialii australieni „au depus eforturi pentru a face față amenințărilor locale (...), cum ar fi poluarea cu sedimente și substanțe nutritive”, dar își amintesc că, potrivit Unesco, autoritățile nu și-au îndeplinit obiectivele privind calitatea apei și deplâng pagube „tragice” cauzate recifului de „trei episoade grave de albire, alimentate de încălzirea globală”.

Dispută între UNESCO și Australia privind Marea Barieră de Corali

Centrul Unesco Heritage și organismele sale consultative au recomandat plasarea Marii Bariere pe lista „pe cale de dispariție”, la treizeci de ani de la înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Organismul cultural al ONU a spus că cel mai mare sistem de recif de corali din lume (cu circa 3.000 de recife şi 300 de insule) ar trebui retrogradat la întâlnirea de luna viitoare.

Disputa dintre UNESCO şi guvernul australian legat de statutul sistemului de recif este veche. Marea Barieră de Corali a primit clasificare de Patrimoniu Mondial în 1981. UNESCO a dezbătut dacă să fie mutată pe lista siturilor „în pericol” în 2017, potrivit News.ro

Ministrul australian al Mediului, Sussan Ley, a declarat că guvernul a fost „uimit” de cel mai recent anunţ, numindu-l „un salt înapoi în asigurările date de oficialii ONU” că acest pas nu va fi făcut.

Creşterea temperaturii apei mării ca rezultat al încălzirii globale provocate de arderea de combustibili fosili reprezintă principalul motiv pentru care reciful a fost grav deteriorat. În ultimii cinci ani au fost remarcate câteva fenomene de „înălbire”.

Un raport al UNESCO arată că, în ciuda eforturilor făcute de guvernul australian, nu au fost îndeplinite obiectivele principale pentru îmbunătăţirea calităţii apei.

Dacă este respectată recomandarea, va fi pentru prima dată când un sit natural de Patrimoniu Mondial ar fi inclus pe lista celor „în pericol” în mare parte din cauza impactului schimbării climei.

Listarea unui sit ca „în pericol” poate ajuta la abordarea ameninţărilor prin, de exemplu, deblocarea accesului la fonduri ori publicitate.

Dar recomandarea ar putea afecta importanta destinaţie turistică ce creează mii de locuri de muncă în Australia.

China deţine, în prezent, preşedinţia UNESCO şi există specualţii că tensiunile vechi dintre cele două ţări pot influenţa acestă decizie.