Criza climatică distruge abilitatea pământului de susține omenirea, iar riscurile sunt din ce în ce mai severe în contextul în care temperaturile cresc, potrivit unui raport ONU realizat de cei mai buni oameni de știință ai lumii, relatează The Guardian.

Despaduriri din padurile Romaniei (Arges)Foto: Hotnews

Încălzirea globală crește nivelul de secetă, produce eroziunea solului și incendii de vegetație, reducând în același timp producția la tropice și provocând dezghețarea permafrostului din apropierea polilor, arată raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice.

Încălzirea continuă va conduce la condiții climatice fără precedent la latituduni mai mici, iar în acest context există riscul creșterii foametei, migrației și a conflictului, precum și a daunelor produse marilor păduri din nord.

Raportul, aprobat de guvernele lumii, arată clar că umanitatea se confruntă cu o alegere marcantă între un cerc vicios și unul virtuos. Distrugerea continuă a pădurilor și emisiile uriașe provenite de la bovine și de la alte practici agricole intensive vor intensifica criza climatică, ceea ce va înrăutăți impactul asupra terenurilor.

Cu toate acestea, dacă am permite acum solurilor și pădurilor să se regenereze, astfel încât să înmagazineze carbon, și dacă am reduce consumul de carne, precum și deșeurile alimentare, oamenii ar putea ieși din acest cerc vicios care intensifică criza climatică.

Astfel de mișcări ar îmbunătăți, de asemenea, sănătatea umană, ar reduce sărăcia și ar combate pierderile uriașe de animale sălbatice pe glob, potrivit Grupului Interguvernamental.

Arderea combustibililor fosili ar trebui să se încheie, de asemenea, pentru a evita ”pierderea ireversibilă a serviciilor ecosistemelor necesare pentru hrană, sănătate așezări locuibile”, arată raportul. „Aceasta este o furtună perfectă”, a declarat Dave Reay, profesor la Universitatea din Edinburgh, care a fost un expert evaluator pentru raportul IPCC.

„Teren limitat, o populație umană în expansiune și toate învelite într-o pătură sufocantă de urgență climatică. Pământul nu s-a simțit niciodată mai mic, ecosistemele sale naturale niciodată sub o amenințare atât de directă. "

Piers Forster, profesor la Universitatea din Leeds, a spus că raportul arată că avem nevoie de schimbare substanțială a modului în care folosim pământul pentru a limita schimbarea temperaturii sub 1.5 grade Celsius.

În momentul de față, oamenii exploatează 72% din suprafața Terrei (în afara zonelor acoperite de gheață), pentru a susține populația în creștere a globului, scrie în raport. În același timp, agricultura, activitatea forestieră și alte activități de producție asemănătoare produc aproape un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai mult, aproape jumătate din emisiile de metan, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră, provin din câmpurile de orez și din fermele de creștere a bovinelor.

Agricultura intensivă, care a ajutat populația umană să crească de la 1.9 miliarde acum un secol, la 7.7 miliarde, a contribuit și la erodarea solului și la reducerea materialelor organice disponibile.

"Schimbarea climatică crește degradarea terenurilor prin creșterea intensității ploilor, inundațiilor, frecvenței secetelor, vânturilor puternice și a nivelului mării", transmite raportul.