Primarul unui oraș indian a anunțat deschiderea primei cafenele "cu gunoi", locul în care oamenii vor putea să își achite consumația cu deșeuri de plastic, scrie Thomson Reuters Foundation.

HotNews.roFoto: Hotnews

Micul local din orașul estic Ambikapur va oferi mâncare oamenilor străzii și celor săraci, încurajând cetățenii să păstreze străzile curate, susține primarul Ajay Tirkey.

"Toată lumea este binevenită să doneze plastic. Pregătirile sunt în plină desfășurare!", a spus acesta celor de Thomson Reuters Foundation miercuri.

Plasticul de unică folosință este interzis în multe state, însă India produce în continuare 26.000 de tone de deșeuri din plastic în fiecare zi, potrivit datelor guvernamentale.

Cafeneaua cu gunoi este inspirată de alte localuri similare deschise în țări precum Cambodgia și Belgia. În schimbul unui kg de deșeuri din plastic, localul va servi o porție de curry cu orez, linte și papadum.

Un alt sistem de gestionare a deșeurilor, pornit în 2015 și condus de un grup de femei, presupunea colectarea deșeurilor pentru reciclare, prin vizite din ușă în ușă și a transformat Ambikapur în unul dintre cele mai curate orașe ale Indiei. Orașul a construit un drum realizat în totalitate din plastic în 2015 și câștigă 17.400 de dolari pe lună din vânzarea de plastic și hârtie reciclată către companiile private.​