Creșterea nivelului mării ar putea să fie cu mult mai mare decât era anticipat până acum, provocând schimbări globale profunde
Până acum, predicția era că nivelul mării va crește cu maxim un metru până în 2100. Însă conform unui nou studiu, cifra ar putea să fie de două ori mai mare de fapt, ceea ce ar putea conduce la migrația a sute de milioane de oameni, potrivit autorilor studiului.
Problema creșterii nivelului mării a fost una dintre cele mai controversate chestiuni aduse în discuție de Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), la publicarea raportului din 2013. Conform acestuia, încălzirea planetei și lipsa reducerilor majore în ceea ce privește emisiile ar fi dus la o creștere de până la 98 de cm în anul 2100. Dar acum experții sunt de părere că estimarea din raport a fost una modestă.
Noul studiu arată că apele mării ar putea crește cu până la 238 cm, până în 2100, în cazul în care este atins pragul de 5 grade Celsius în ceea ce privește creșterea temperaturii globale. Iar în acest scenariu, lumea ar pierde o regiune de pâmănt echivalentă cu dimensiunea teritoriului Libiei (1.79 milioane de km pătrați). În multe teritorii din Bangladesh oamenii nu vor mai putea locui, iar orașele mari ale lumii, inclusiv Londra, New York, Shanghai ar fi amenințate.
În timp ce criza refugiaților sirieni a dus la venirea a aproximativ un milion de persoane în Europa, acest număr este de 200 de ori mai mic decât cel al oamenilor care vor fi nevoiți să migreze în cazul unei creșteri de 2 metri a apelor lumii.
Studiul a fost publicat în "Proceedings of the National Academy of Sciences".

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Pe de alta parte destepti de "oameni de stiinta" iau in calcul in "studiul' lor pe calculator scenariul cu 5,5C adica cel mai improbabil si indepartat de realitate posibil.
Mai exact din mutlitudinea de scenarii a realitatea se taraie la limita de jos dar baietii astia calculeaza chestii la limita de sus.
Florida trebuia dupa astia sa fie sub apa de acum 20 de ani. 2 metri e enorm pentru zonele de coasta.
chestiunea asta cu global warming/climate change e atat de politizata, incat argumentele stiintifice si masuratorile exacte se pierd in argumentele ideologile.
Ziarul The Guardian, de exemplu, zilele trecute a dat o directiva interna care impune folosirea sintagmei "climate emergency, crisis or breakdown” in loc de "climate change". Mda.
Cu alte cuvinte cercetătorii admit că sunt niște incompetenți. E a nu știu câta oară când văd anunțuri de tipul „credeam că o să fie rău, dar ne-am înșelat. O să fie cumplit”.
Întrebarea ar fi: dacă tot admiteți că sunteți incompetenți, de ce aș lua de bună noua prognoză, când cea veche a fost greșită ? Și cum se face că întotdeauna corecțiile sunt în sus, nu în jos ?