Garda de mediu, pompierii si comunitatile indigene braziliene se lupta cu un incendiu ce parjoleste de doua luni si care a devastat mare parte din ultima padure amazoniana din nordul statului Maranhao, inclusiv parte din teritoriul unui trib ce nu a avut contact cu civilizatia, scrie The Guardian.

Mega-incendiu in padurea amazonianaFoto: Captura YouTube

Incendiul, care la apogeu se intindea pe circa 100 de km, este cel mai mare din teritoriul indian din ultimele decenii si a dus la declararea starii de urgenta.

Acesta a aparut in contextul unor tensiuni in crestere intre “paznicii padurii” indieni si cei care defriseaza ilegal, ceea ce a facut ca oficiali si activisti de mediu sa speculeze ca focul a fost declansat intentionat.

Potrivit Greenpeace, focul a consumat deja 45% din cele 413.000 de hectare ale Teritoriului Indigen Arariboia, in ciuda eforturilor a 250 de pompieri.

Cei mai afectati sunt cei 12.000 de membri ai grupului etnic Guajajara, ale caror comunitati au fost inconjurate de flacari.

Exista, de asemenea, temeri si pentru cei circa 80 de membri ai Awa-Guaja, un trib ce nu a avut contact cu civilizatia.

Illegal logging is destroying Indigenous Lands in the Amazon. So far, fires caused by the degradation have consumed over 45 percent of the rainforest in the Arariboia Indigenous Land— home to thousands of people in Brazil. This must stop, add your voice to save the Amazon today>> http://grnpc.org/Ig28R

Posted by Greenpeace International on Thursday, October 29, 2015