Aprilie 2014 a fost, alaturi de cea din 2010, luna aprilie cea mai calda inregistrata pe Pamant de la inceputul masuratorilor, in 1880, a afirmat marti Agentia americana oceanica si atmosferica (NOAA), citata de AFP.

Temperatura globala medie pe pamant si oceane a fost de 14,47 grade C, respectiv cu 0,77 grade C peste media secolului XX (13,7 grade C), precizeaza NOAA. Cu peste 5 grade C peste media inregistrata in perioada 1981 - 2010, Siberia a cunoscut o luna aprilie deosebit de calda.

Aceasta parte a lumii, la fel ca regiuni din estul Australiei si din marile bazine oceanice au inregistrat recorduri de caldura.

In schimb, sudul si estul Canadei, precum si nord-estul Statelor Unite si sudul Kazahstanului au cunoscut o luna aprilie mai rece decat media.

Pentru perioada ianuarie - aprilie, temperatura medie pe glob a fost a sasea cea mai calda, cu o medie anuala de 12,6 grade C.

Potrivit predictiilor NOAA, exista o probabilitate de 66% ca fenomenul meteo din Pacific El Nino sa reporneasca mai tarziu in acest an, ceeea ce ar putea avea un impact major asupra temperaturilor si precipitatiilor din intreaga lume.