Valul de ger si ninsoare din ultimele saptamani, cel mai grav din ultimele decenii in Europa, ar putea dura pana la sfarsitul lunii februarie, informeaza meteorologii, potrivit Reuters. Autoritatile trebuie sa se astepte astfel la noi decese din cauza temperaturilor extreme si o crestere a preturilor la gaze.

"Avem incredere ca va avea loc o schimbare pana la mijlocul lunii, insa nu intr-o vreme mai blanda", a declarat meteorologul Leon Brown de la The Weather Channel din Marea Britanie. "Cel mai probabil februarie va fi rece pana la final".

Temperatura in unele tari est-europene a coborat pana la minus 40 grade Celsius, relateaza Reuters.

Aerul polar provenind din Rusia nu a permis patrunderea maselor de aer mai cald dinspre Atlantic deasupra Europei, trimitand in mare parte a continentului un val de temperaturi negative in ultimele 10 zile.

Oficiali ai Organzatiei Meteorologice Mondiale nu au exclus posibilitatea ca vremea rece sa dureze pana la sfarsitul lunii. Omar Baddour, care coordonoeaza programul de monitorizare climatica, a declarat ca exista o sansa ca presiunea sa se schimbe.

Diferenta de presiune intre Europa si zona polara, cunoscuta ca oscilatie arctica negativa, care cauzeaza partial vremea rece, ar urma sa se reechilibreze in circa doua sau trei saptamani.

"Este destul de deosebita situatia si putin surprinzator cum a evoluat iarna aceasta. Este neobisnuit ca vremea rece sa apara asa brusc si sa ramana persistent in ianuarie si feburarie," a spus Brown.

Potrivit meteorologilor, o luna februarie atat de rece nu s-a mai inregistrat din 1986.